Kompanijski oglas Objavljeno: apr 07 2017 03:21

Jerusalimska tresnja- seme

Din

Objavljeno: apr 07 03:21
Pregleda: 19
Ovo drvce mozemo nabaviti pod najrazlicitijim imenima: japanska ukrasna tresnja, ukrasna mandarina, narandza, papricica, ukrasni paradajz…
Pripada porodici solanum zajedno sa paradajzom, patlidzanom, krompirom, pa otuda sigurno i zabuna oko imena.
Zovu ga jos i ‘ Bozicno drvce’ , jer se moze okititi bobicama upravo u vreme Bozicnih praznika. Visegodisnja je biljka, potice iz Juzne Amerike. U Evropu je stigla iz Brazila u 17. veku.
Moze se uzgajati kao drvce, ali i kao grm, ukoliko joj u doba rasta zakidamo vrsne stabljike, ukoliko je kao mladu biljku ‘ pinciramo’ .
U kasno prolece i leto cveta malim belim cvetovima, veoma slicnim cvetovima krompira. Iz njih izrasta okrugli plod koji tokom leta i jeseni promeni boju od zelene, preko zute i narandzaste, do crvene. Plod je nejestiv i sadrzi otrovne materije. Nije smrtonosan, ali moze da izazove izvesne smetnje.
Da bi biljka dala plod, potrebno ju je u prolece izneti van, kako bi se cvetovi oprasili.
Trazi osvetljeno mesto ili laganu senu. Tokom proleca i leta trazi puno vode pa ga zalivajte svaki drugi dan (a tokom velikih vrucina i svako vece) mekanom (ustajalom) vodom, najbolje kisnicom. Prskajte ga često po liscu mlakom vodom, pogotovo u doba cvatnje jer cete tako pospesiti razvoj plodova.
U prolece, neposredno pre nego ga iznesete van (pre nego sto krene izbijanje mladih grana), drvce treba skratiti za 1/3 ili na polovinu rasta biljke, pogotovo ako je mirovalo na hladnom.
Sa padom temperature unesite ga u kucu, ali ga nemojte smestiti u jako toplu prostoriju, kako biste mu osigurali vreme mirovanja. Zimi zalivanje treba redukovati, ali ne i totalno obustaviti. Povremeno i oskudno zalijte.
Kupujete 2 semenke koje šaljem preporučenim pismom uz plaćanje 46 din za ptt troškove. Saljem posle uplate na racun. Pogledajte i ostale moje aukcije, hvala!
Opis linka

Nena

Odeca 
Poseti stranicu naše prodavnice

Partizanska

0652103550

Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija