Objavljeno: feb 15 2017 09:11

Toplinskom obradom

EUR

Objavljeno: feb 15 09:11
Pregleda: 2
Toplinskom obradom bitno se poboljšavaju svojstva čelika. Postupci toplinske obrade koji se primjenjuju su žarenje, normalizacija, kaljenje, napuštanje, poboljšanje, cementiranje i nitriranje. Ovi postupci provode se pri raznim temperaturama koje ovise o postotku ugljika, kao što je i prikazano na dijagramu čelika koji opisuje područja temperatura potrebnih za toplinsku obradu čelika (sl. 3.1.4).
Sadržaj praktične nastave Upoznavanje sa procesnom opremom i zaštitom u pogonima termičke obrade, rešavanje konkretnih problema izvođenjem termičke obrade različitih konstrukcionih delova i kontrolom ostvarene mikrostrukture i svojstava.
Žarenjem se smanjuju unutrašnja naprezanja nastala nejednolikim hlanenjem pri proizvodnji. Žarenje se vrši polaganim zagrijavanjem na 600÷650°C, zadržavanjem neko vrijeme na toj
Upoznavanje sa klasičnim i novim postupcima termičke obrade metalnih materijala kao što su odgrevanje, difuziono žarenje, heterogenizacija, rekristalizaciono žarenje, potpuno žarenje, meko žarenje, izotermalno žarenje, normalizacija, kaljenje sa i bez polimorfnog preobražaja, starenje i otpuštanje, sa posebnim osvrtom na postupke termohemijske obrade površinskih slojeva ilustrovano nizom primera.

temperaturi te polaganim hlanenjem. Na ovoj povišenoj temperaturi u materijalu nastaju plastične deformacije te se unutarnja naprezanja izjednačuju. Žarenjem iznad temperature 720°C (meko žarenje) povećava se obradivost materijala, no istodobno smanjuje čvrstoća i tvrdoća.
Tunelske peči Komorne peči z zaščitno atmosfero Komorne ventilacijske печи
Jamske peči z zaščitno atmosfero Tračne peči z zaščitno atmosfero Jamske ventilacijske peči
Elektro uporovne komorne peči Komorne pomične peči

Poboljšanje je proces koji obuhvaća provedbu kaljenja i napuštanja.
Nitriranje je postupak sličan je cemetiranju, gdje se površina dovodi u kontakt sa strujom dušika koji se veže sa željezom te tvori vrlo tvrde kristale željeznog nitrida (Fe4N). Ovako dobiveni površinski sloj vrlo je tvrd i otporan na trošenje. Nitriranjem se povečava dinamička čvrstoćai otpornost prema koroziji. Postupak nitriranja vrlo je polagan, moguće je nitrirati samo male površine pa se za veće izratke primjenjuje cementiranje.
Površinsko kaljenje je proces koji se koristi kada se želi lokalno poboljšati čvrstoća i tvrdoća određenih površina strojeva i strojnih dijelova, uz zadržavanje žilavosti nosive jezgre izratka.
Karakteristične su strojne staze po kojima se vrši klizanje drugih dijelova i rukavci oso
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
2
+38134330859

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija