Objavljeno: mar 18 2013 10:03

Holesterol

Din

Objavljeno: mar 18 10:03
Pregleda: 4
U krvi je poželjno da bude manje od 5,2 mmol/l holesterola. Granično rizično je od 5,2 do 6,19 mmol/l, a visoko rizično preko 6,2 mmol/l.

Holesterol je jedan od oblika u kome se javljaju lipidi, masti.

Holesterol je veoma rasprostranjen u svim ćelijama organizma, a naročito u nervnom tkivu.

Javlja se u životinjskim mastima, ali ne i u biljnim. Holesterol, je između ostalog, potreban za izgradnju ćelijskih membrana i proizvodnju nekoliko osnovnih hormona adrenalin, estrogen i testosteron.

Najveći deo holesterola nastaje u jetri, a može nastati i u sluzokoži creva i nadbubrežnim žlezdama. Odatle se putem krvotoka prenosi do ćelija organizma. U krvi se holesterol transportuje tako što se veže za proteine gradeći lipoproteine. Prema gustini lipoproteini se dele na:

LDL lipoproteini male gustine ili tzv. loš holesterol, i
HDL lipoproteini velike gustine ili tzv. dobar holesterol.

Holesterol se iz organizma uklanja preko žuči, perutanjem kože, mala količina se gubi urinom, dok žene koje doje, gube nešto holesterola i preko mleka.

Posledice povećanog prisustva holesterola u organizmu

Ateroskleroza,
Kamenac u žučnoj kesi.

Ateroskleroza

Ateroskleroza je povećanje lošeg holesterola (LDL) u krvi i njegovo nagomilavanje na zidovima krvnih sudova što može da dovede do začepljenja krvnih sudova, smanjenje njihove prirodne elastičnosti, a u kasnijim stadijumima, formiranja tromba, što može da dovede do srčanog i moždanog udara.

Od značaja je ne samo ukupna koncentracija holesterola u krvi, već i odnos njegovih delova. Najveći njegov deo se u krvi nalazi u obliku lošeg holesterola (LDL) (oko 70% ukupnog holesterola). Manji deo se nalazi u obliku dobrog holesterola (HDL), koji ima zaštitni efekat u odnosu na proces ateroskleroze.

Mio prirodna resenja
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
4
0601421020

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija