Kompanijski oglas Objavljeno: maj 17 2017 07:04

SELEN zacinska biljka DOMACE SEME

Din

Objavljeno: maj 17 07:04
Pregleda: 34
Tip: Lekovita biljka i začin
Selen je biljka mediteranskog porekla, ali je proširena na čitavu južnu Evropu. Moze se sejati kako u jesen tako i u prolece (bolje u jesen kao i celer i pastrnjak). Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja.
U lišću ima do 100 mg vitamina C. Selen je prijatan, aromatičan i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ, često se daje zajedno sa drugim štitaricama za lečenje organa za varenje, i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grčeve u crevima. Osim kao diuretik, selen se upotrebljava i kao stomahik, karminativ i blag ekspektorans.
Blag čaj od sušenog lista selena koristi se za ispiranje bolnog ždrela i protiv groznice.
Koren selena pomaže pri oboljenju bu brega i mokraćnih kanala, u lečenju gihta i otklanjanju reumatičnih bolova. Lečenje: selen ima snažno diuretično dejstvo, pa se koristi za izbacivanje tečnosti. Za lečenje se upotrebljava etarsko ulje korena, koren, plod, list, a ređe zeleni izdanak
U kulinarstvu
Selen ima oštar miris u početku slatkast, posle oštar, malo gorak, biberast veoma intenzivan ukus
Seme, listovi i stabljike selena su aromatični, ukusa sličnog celeru; njime se može obogatiti ukus čorbi i paprikaša. S obzirom na to da aroma selena dobro podnosi duga krčkanja, za razliku od celera, koristi se za vegeterijanska jela, kuvani pirinač, nadeve za povrće i za aromatizovana pečenja. Sveži listovi se mogu dodati salatama i povrću.
U zimskom periodu dodaje se hlebu i raznim pecivima, njime se začinjavaju jela od krompira i kupusa. Takodje se koristi i za pripremu biljnog putera, salata, marinada, sosova, supa, mlevenog govedjeg I ovčijeg mesa. Može se koristiti u kombinaciji sa lišćem peršuna, vlašcem, majčinom dušicom ruzmarinom crnim biberom.
Takodje se koristi i u proizvodnji ra kija travarica.
Kupujete 15 semenke, nema puno u zalihama. Saljem posle uplate na racun+46 din za postarinu.
Opis linka

Nena

Odeca 
Poseti stranicu naše prodavnice

Partizanska

0652103550

Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija