Objavljeno: sep 19 2022 11:09

TUĐA ZEMLJA KALAUZA NEMA - Budo Simonović

Din

Objavljeno: sep 19 11:09
Pregleda: 3
TUĐA ZEMLJA KALAUZA NEMA - Budo Simonović

Budo Simonović
401 strana
ćirilica
14x21.5
srpski
tvrde korice

Inspiraciju za svoju knjigu novinar i pisac Budo Simonovć pronašao je u nezaboravljenoj pesmi Radovana Bećirovića-Trebješkog, nesumnjivo najvećeg i najpoznatijeg majstora epskog deseterca, koji je opevao tragičnu pogibiju kralja Aleksandra I Karađorđevića 1934. godine u Marselju.

`Kada je 9. Oktobra 1934. godine u Marselju ubijen kralj Jugoslavije Aleksandar Prvi Karađorđević, pucnji atentatora koji ga mučki sačekao u neposrednoj blizini marseljske luke, nijesu se bili čestito ni razlegli, vijest o pogibiji jugoslovenskog kralja ujedinitelja tek što je obletjela planetu i doprla do njegove otadžbine, a pjevači, prvenstveno oni vješti guslama i epskom desetercu, već su se latili pera i počeli se utrkivati ko će ljepše i vjernije opisati ovaj gromovito tragičan događaj.

Od sijaset verzija, jedna je ipak nadživjela vrijeme i mijene i prebrodila zabrane i tmine zaborava.Ne toliko, možda, zbog samog kralja Aleksandra, zbog onoga što se zbilo i kako se zbilo u Marselju - jer o tome su mnogi i mnogo podrobnije pisali - koliko zbog ljepote same pjesme i majstorstva njenog tvorca , Radovana Bećirovića-Trebješkog, nesumnjivo najvećeg i najpoznatijeg majstora, barda epskog deseterca novijeg doba na balkanskom podnebesju.

Iako pjesma od tada sve do skoro, nikada više nije štampana, iako je bezmalo pola vijeka bila pod svojevrsnom zabranom, bez obzira na činjenicu da se radi o cijelom malom epu od ravno 856 stihova, ljudi su je pamtili i, uprkos neizrečenim zabranama i potencijalnim opasnostima od zakletih čuvara reda i poretka, prenosili i čuvali od zaborava`. (autor
Knjiga je NOVA.....
----------------------------LUX izdanje.
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
3

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija