Mali auto
Sedan
Hedžbek
Karavan
Kupe
Kabriolet
SUV
Minivan

Akumulatori za motor - novi i polovni akumulatori za sve modele motocikala.

Mnogi vole da voze motore ali mnogo manje njih voli ili zna da ih održava. Neke od stvari poput zamene gume za motor, promena ulja, filtera za vazduh i slično mnogi sami rade bez da nose motor kod mehaničara. Provera pritiska u gumama bi trebalo sami bajkeri da proveravaju s vremena na vreme. Dopuna akumulatora obično ipak zahteva malo veću stručnost, u zavisnosti od samog modela akumulatora. Akumulatori su predviđeni da traju 3-5 godina ako se dobro održavaju (npr. redovno proverava nivo tečnosti i dopunjuje po potrebi) a ako ne mogu i svako proleće da se menjaju. Ovde ćemo dati savete za održavanje akumulatora.

25 dec 12:23 Drugo , Sombor

Akumulatori za motore

20 003 000 Din

Akumulatori za motor - saveti za održavanje


Akumulator je jedan od najvažnijih delova motora. Oni obezbeđuju tečnost za pokretanje motora, svetla, sistema paljenja. A to je prilično važno za uživanje u vožnji, zar ne :-)?


Akumulatori za motor - dopuna akumulatora


Prva stvar kod održavanja akumulatora je da mora da im se s vremena na vreme dopunjuje tečnost (elektroliti). S obzirom da je mesto za dopunu zapečaćeno i da se dugo dopuna akumulatora za motor nije za svakoga ukoliko ne poseduje neka mehaničarska znanja.


Dobra stvar je da je relativno lako proveriti nivo elektrolita u svakoj od ćelija. U novije vreme dopuna akumulatora je jednostavnija nego pre jer su proizvođači olakšali proces.


Ispravno održavanje akumulatora znači obezbediti da je tečnost na odgovarajućem nivou, kako pokazuju max i min linije za svaku od ćelija. Dodaje se destilovana voda a ne česmovača. Elektroliti unutar akumulatora nisu nešto sa čime treba da se šali zbog kiseline pa biste trebali nositi zaštitne rukavice i sigurnosne naočare prilikom dopune. Nivo elektrolita bi trebalo da se proverava svaki mesec ili na pređenih 5000 kilometara (šta pre nastupi).


Akumulatori za motor - zašto se pokvare


Glavni razlog zašto akumulatori za motor ne dostignu predviđeno vreme ili se pokvare zato što se motocikli dugo ne koriste. Ukoliko ste ostavili motor da bude neaktivan duži vremenski period, npr. u toku zime, verovatno ste i sami iskusili to. Zbog toga se akumulatori za motor najviše prodaju s proleća.


Akumulatori se automatski dopunjuju kada se motocikl koristi. Tako da ne samo da se akumulatori prazne kada se ne koriste, oni se još brze prazne ako je hladno vreme. Tako da je drugi savet za adekvatno održavanje akumulatora da se skinu sa motora i odlože na sigurno mesto gde nije hladno kada se neće koristiti motor duži period, npr. u toku zime.


Akumulatori za motor - odlaganje


Kao što smo naveli u drugom savetu, ne treba samo da skinete akumulator u toku zime, treba da se odloži u prostoriju sa temperaturom toplijom od 32 stepeni. Ovim sprečavate smrzavanje i kvarenja vašeg akumulatora za motor. To znači da odlaganje akumulatora u hladnoj garaži nije dobra ideja. Takođe, bitno je i na kojoj podlozi stavite akumulator. Nemojte ga staviti na hladnu betonsku ili metalnu podlogu već na drvenu, plastičnu ili podlogu sa debelim kartonom.
Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija