Objavljeno: nov 30 2013 04:38

Starinski foto aparat Ernemann Globus iz 1919

EUR

Objavljeno: nov 30 04:38
Pregleda: 28
Raritet! Izuzetan primerak za kolekcionare!
Aparat je marke Ernemann Globus Salon-camera. Proizveden 1919 u Nemačkoj, u čuvenoj staroj firmi za proizvodnju fotografskih aparata Heinrich Ernemann iz Drezdena. To je veliki studijski aparat za velike formate (do 18x24) sa mehom. Kućište aparata je smešteno na masivno drveno postolje (od mahagonija) sa točkovima i podiže se, i spušta, pomoću velikog niklovanog točka, a po zupčastim šinama ugrađenim u bočne vertikalne nosače postolja. Celokupan aparat je visok 165cm, širok oko 70cm i težak oko 80kg. Uz njega dolaze 2 objektiva. Jedan je vrlo star i predstavlja originalni deo aparata. On je marke Voigtländer Braunschweig Heliar, 360mm, f=1:4,5. Drugi je nabavljen kasnije i sa njim je ovaj aparat radio godinama u klasičnoj fotografskoj radnji. I taj drugi objektiv je marke Voigtländer Braunschweig Heliar, sa blendom 1:4,5 ali sa žižnom daljinom 210mm. I sami ovi objektivi su raritet i imaju kolekcionarsku vrednost.
Zbog velike starosti aparatu je potrebna manja restauracija drvenog postolja da bi se doveo u perfektno stanje i kao takav bi predstavljao izvanredno lep i interesantan ukras u raznim ambijentima.
Isti ovakav aparat je na aukciji časopisa Photographica World, u Februaru 2003 godine, prodat za 1900$, što se može videti na adresi:
http://collectiblend.com/Cameras/Ernemann/Globus-Salon-camera.html
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
28
0644322031

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija