Kompanijski oglas Objavljeno: feb 23 2017 06:55

Tikvice CUKINI domace seme

Din

Objavljeno: feb 23 06:55
Pregleda: 17
Tikvice su najstarije kulturne biljke.Meso tikava i semenke je veoma zdravo i ukusno.Cukini(zucchini) su vrsta tikvica koje mogu biti od zute do tamnozelene boje.Tikvice se beru kada dostignu duzinu od 20 cm.Mogu se jesti i sirove
Meso tikava je male hranljive vrednosti, 100 g jestivog dela ima oko 20 kalorija. Sadrži hranljive materije (belančevine, ugljene hidrate, masti, celulozu), mineralne soli (kalcijum, fosfor) i vitamine (A i C). Izuzetno je bogata vodom. Tikvice imaju veću primenu u ishrani nego rođake bundeve. Lako i jedostavno se pripremaju. Sasvim mlade ne moraju ni da se ljušte niti da se odstranjuje seme. Mogu se pripremiti sirove za salatu, a veće za prženje, punjenje, musake, variva i druga složena slana jela. Vrlo su ukusne za pripremu poslastica, a koriste se i kozmetici.
Lekovita svojstva: povoljno utiče na izlučivanje mokraće, pa se preporučuje u dijetoterapiji osoba koje boluju od reumatizma, zapaljenja bubrega i mokraćne bešike. Tikvice deluju ublažavajuće i smirujuće, imaju blago protivupalno dejstvo, pa su pogodne u ishrani bolesnika koji boluju od zapaljenja tankog creva. U svim ovim slučajevima uzima se kao kuvana ili pečena ili kao isceđen sok. U vidu kompota, uzeta ujutro na prazan želudac, deluje kao sredstvo protiv zatvora.
Semenke tikava sadrže: proteine, masti, šećer, mineralne materije (kalcijum, kalijum, magnezijum, gvožđe, cink), vitamine B i C, karotin, tokoferol, organsku kiselinu i smolaste materije. Semenke pomažu u lečenju prostate i slabosti bešike i kao lek protiv glista.
Evo i jednog od mnogobrojnih recepata
Torta od rendanih tikvica i kisele pavlake, dobija se savrseno hladno predjelo, koje je dekorativno i jednostavno da se napravi, bez ijedne kapi masnoce, bez ikakvog przenja i pohovanja
1. U dva suda narendati po jednu veliku ociscenu tikvicu, posoliti i ostaviti 20-ak minuta da puste vodu.
2. Ukljuciti rernu na 180 stepeni. Umutiti 3 jaja mikserom, oko minut, dodati iscedjene tikvice i 3 kasike brasna, ne sme da bude tecno, nego kompaktno, a ako je retko, dodati brasno jos malo i seckani persun.
3. Pleh ( 35x25 ) obloziti pek papirom i bez ikakvog uljenja izliti smesu, lepo poravnati da bude iste debljine i peci 20 minuta.
4. Za to vreme mutiti za drugu koru, ovu prvu izvaditi, skinuti odmah papir, vratiti ga u pleh, isipati smesu i peci.
Dobicete dve tanke korice, koje su cvrste i meke u isto vreme, ne kidaju se i mogu se seci da se "kroje" prema velicini cinije u kojoj se servira slana torta. Ja je redjam
Opis linka

Nena

Odeca 
Poseti stranicu naše prodavnice

Partizanska

0652103550

Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija