Da biste mogli da pravite oglase, izaberite i platite pretplatu koja vam odgovara. Takođe možete pogledati ovde "Korisničke postavke" i promenite način plaćanja.
Češanj belog luka (Allium sativum) od davnina je cenjen i korišćen kao začin i lek. Crteži belog luka iz egipatskih grobnica datiraju iz 3.700 godina p. n. e. Ta biljka gaji se više od 5.000 godina, važan je deo tradicionalne medicine mnogih zemalja sveta, a pripisuju joj se brojni terapijski efekti: od lečenja prehlade i gripa pa sve do antikancerogenog delovanja.
Dokazano je da biljni proizvodi na bazi belog luka poboljšavaju reološke osobine krvi, stimulišu fibrinolizu, a snažnim antioksidativnim efektom uklanjaju slobodne radikale i sprečavaju oksidaciju lipoproteina, čime poboljšavaju lipidni status (snižavaju nivo ukupnog holesterola i triglicerida, smanjuju oksidaciju LDL-a, a povišavaju nivo HDL-a) i smanjuju predispozicije za nastanak arterioskleroze. Gumo luka sadrži alliin i alliinaz enzim. Iz alliina na dejstvo oštećenih ćelija (zasecanje luka), na uticaj alliina stvaraju se razna jedinjenja: allicin, mnogi sulfidi, koji su odgovorni za karakterističan miris belog luka. Pored ovog mogu se naći i sledeći sastojci: flavonoidi vitamini B i C, i peptidni derivati koji sadrže sumpor. Evo razloga zašto je i vama važno da jedete luk: • Može povoljno da utiče na masnoće u krvi, kao i na štetni nivo holesterola u krvi. • Doprinosi zdravom održavanju disajnih puteva. • Utiče na otpor protiv gljivica, bakterija, i zato se preporučuje njeno konzumiranje tokom hladnijih dana.
Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.