Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Igre za malu decu koje bi svaka dadilja trebalo da zna

 

Igre za malu decu koje bi svaka dadilja trebalo da zna 

Kada roditelji odluče da povere svoje dete ili decu na čuvanje dadilji onda od nje očekuju ne samo da pripazi na njih dok su oni odsutni, već očekuju i igranje dadilje sa decom i da im se ona dodatno posveti i kvalitetno organizuje njihovo vreme. 

Prirodno je da se deca osećaju pomalo utučeno kada su odvojena od roditelja, posebno kada je početna faza razdvajanja, pa je jedan od načina da im se olakša boravak sa dadiljom priprema ranih igara i aktivnosti koje naravno moraju biti prilagođene njihovom uzrastu. 

Zaokupljivanjem mališana kreativnim igricama i aktivnostima koje bude maštu i razvijaju njihov um, dadilje mogu omogućiti deci da se fokusiraju na zabavu i učenje, umesto da budu tužni što mama i tata nisu u blizini. 

Tako osmišljene igre i organizovane aktivnosti mogu biti posebno korisne i dadiljama koje su početnice u svom poslu, ali i onima koje imaju višegodišnje iskustvo. 

Roditelji koji angažuju profesionalne osobe za čuvanje dece mogu da računaju da su one spremne i obučene da deci na adekvatan način organizuju vreme i animiraju ih kreativnim igrama i sadržajem.

Igranje sa malom decom - zabavne igre za malu decu

Jedno od osnovnih izazova sa kojima se suočavaju svi koji čuvaju decu jeste kako se igrati sa malom decom. U tako mladom dobu deci je teško da zadrže koncentraciju i fokusiraju se na jednu stvar, pa je neophodno stalno iznova i iznova osmišljavati kreativne načine koji će ih animirati, zabaviti, a pritom ih i naučiti nečemu. 

#1 Pronalaženje skrivenih predmeta

Odaberite mesto za igru na podu i nekoliko igračaka koje će služiti kao predmeti za sakrivanje. U početku za sakrivanje koristite nešto veće igračke, koje ćete sakriti u različitim delovima sobe, a kasnije kako dete bude sve bolje u igri pronalaženja, možete uvoditi i manje predmete i tako im postepeno “otežavati” zadatak.

Ova jednostavna, igra za malu decu razvija svest o postojanosti predmeta, a na taj način dete uči da predmet postoji iako ga ono ne vidi. Pored toga, uvežbava se posmatranje i osnovna motorika deteta, naročito prilikom pronalaženja i hvatanja sitnijih predmeta.

#2 Gađanje visećih čaša

Za igru gađanja visećih čaša potebno je da od kutije napravite oslonac na koji možete da okačite nekoliko plastičnih čaša uz pomoć konca. Poenta je da dete sa odrđene udaljenosti lopticom pokuša da pogodi čaše. 

Ova igra je odlična za razvoj motorike i fokusa kod dece, a ukoliko se igrate sa nešto starijim detetom, na svakoj čaši možete napisati bodove. U zavisnosti koju čašu uspe da pogodi osvaja određeni broj bodova, a svaki bod donosi i određene nagrade, u vidu slatkiša ili omiljenih igračaka, pa je detetu tako zanimljivije i veći izazov da se igra na taj način.

#3 Čaša u čaši

Još jedna zabavna igra sa čašama koja spada u motoričke igre za decu jeste igra koja se može nazvati čaša u čaši. Za ovo su vam potrebne dve tanke plastične providne čaše i marker. 

Na jednoj čaši je potrebno da nacrtate krivudavi put, a na drugoj čaši autić. Čašu na kojoj je nacrtan auto stavite u drugu čašu i dajte detetu da se igra tako što će voziti autić po putu koji je nacrtan na drugoj čaši. Da bi uspešno obavilo zadatak, dete će morati da promišlja - izvlači, uvlači i okreće čašu. 

Igre za malu decu koje bi svaka dadilja trebalo da zna

#4 Crtanje sa autom

Igranje dadilje sa decom podrazumeva i razne dosetke da bi detetu bilo što zanimljivije. Jedna od takvih igara jeste i auto koji crta. Naime sve što treba da uradite jeste da zalepite flomaster na zadnji kraj dečijeg autića.

Flopaster treba postaviti tako da kada ga učvrstite on treba da ostavlja trag prilikom vožnje. Na pod stavite veliki papir i zabavne igre za malu decu mogu da počnu. Dete će uživati u vožnji autića, a pritom i crtajući na ovaj kreativni način.

#5 Prenošenje predmeta 

Kada su u pitanju motoričke igre za decu, koje usput razvijaju balans, jedna od odličnih jeste i prenošenje predmeta sa jednog na drugi kraj sobe uz pomoć drugog predmeta. Cilj je da stavi lopticu ili neku drugu igračku u hvataljku i prenese je sa jednom na drugo mesto bez da loptica ispadne.

#6 Provlačenje kroz prepreke

Ova igra pomaže detetu da se više fizički aktivira, a uz to je i veoma zabavna i animira mališane. Nabavite trakasti materijal i zalepite ga od zida do zida, najbolje trakom za krečenje koja ne oštećuje zid. 

Uz pomoć više traka napravite mrežu kroz koju dete treba da se provlači ali tako da je ne dodirne. Ovakve igre sa dadiljom čine da se dete posebno zabavi, a budite spremni da se i vi nekoliko puta provučete zajedno sa njima. 

#7 Lavirint

Zabavna igra za malu decu sa dadiljom može biti i pravljenje lavirinta od slamčica. Naime, potrebno je na kartonu nalepiti plastične slamčice u obliku lavirinta, a dete zatim treba da odgura kliker sa jednog kraja lavirinta na drugi. 

Igranje sa dadiljom - edukativne igre za decu

Kada su u pitanju igre za malu decu, pored zabavne funkcije, važno je da takve igre imaju i edukativni karakter. Edukativne igre za decu sa dadiljom omogućavaju mališanima da razvijaju svoje kognitivne sposobnosti, svoj um i da kroz igru uče. 

Igranje dadilje sa decom iz tog razloga ima mnogo veći značaj nego što se na prvi pogled može pomisliti, te je zato važno da dadilje budu kreativne i da znaju kako da osmisle prave igre koje će pomoći mališanima da nauče različite stvari.

#1 Upoznavanje sa oblicima

Isecite različite oblike kao što su na primer krug, trougao, kvadrat, srce, zvezda i slično od kartona ili nekog drugog debljeg papira. Na drugom kartonu iscrajte te iste oblike, a cilj koji treba da postavite detetu jeste da nauči kako koji oblik izgleda i pronađe mesto svakom obliku. 

#2 Gledanje na sat

Kada su u pitanju edukativne igre za decu, jedna od onih osnovnih svakako je kako naučiti dete da gleda na sat. Najlakši način jeste uz pomoć kartonskog modela koji dadilja može napraviti zajedno sa mališanom. Veoma je jednostavno da se napravi, a uz to zagarantovano je zabavno učenje kroz igru.

#3 Igra memorije

Cilj memorijskih igri jeste da dete razvije svoje kognitivne sposobnosti i da nauči kako da obraća pažnju na detalje. Memorijske igre sa dadiljom mogu znatno pomoći mališanima, a osnova igre jeste da se na 10 listova papira nacrta po jedan simbol, tako da svaki ima svoj par. 

Listove papira zatim izmešate i okrenete, a dete treba da okreće jedan po jedan papir, da pamti šta se na svakom od njih nalazi i da kada pronađe isti simbol zna gde je prethodno bio isti takav. 

#4 Zabavno računanje

I matematika može da se nauči kroz igru. Jedan od zabavnih metoda učenja matematike jeste nizanje perlica na slamčice. Nabavite 10 plastičnih slamčica i na svakoj nanižite različiti broj perlica (od  1 do 10). 

Ako upotrebite šarene slamčice i perlice sigurno je da će detetu biti još zanimljivije da se time bavi, a kroz igru mu možete objasniti šta svaki broj predstavlja i kolika je razlika između svakog od njih.

Igranje sa dadiljom je veoma važno u razvoju svakog deteta koje ima ovakav vid odgoja, zato je najbolje uvek pronaći kvalifikovane osobe koje mogu na pravi način da se bave tim poslom

Na Moj Trg platformi možete pronaći brojne oglase za posao dadilje, stoga nema sumnje da lako možete stupiti u kontakt sa pravom osobom koja zna kako se igrati sa malom decom i kako ih kroz igru naučiti brojnim korisnim stvarima.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija