Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako kupiti traktor koji će odgovarati potrebama vašeg gazdinstva

 

Kako kupiti traktor koji će odgovarati potrebama vašeg gazdinstva

Odabir odgovarajućeg traktora nije nimalo jednostavan zadatak, naročito što pri kupovini treba paziti da se na njega mogu priključiti i dodatne poljoprivredne mašine. U zavisnosti od toga, biramo manje ili veće modele traktora. Međutim, da biste bili sigurni da ste na pravom putu da odaberete idealni traktor za svoje potrebe, okrenite se veličini i karakteristikama zemljišta koje ćete obrađivati. 

Na osnovu broju hektara, vrste zemljišta i njegovog sastava, nagiba terena i plana o njegovoj nameni, treba usmeravati pažnju na vrstu traktora, tj. njegovu veličinu i mehanizaciju kojom treba da manevriše

Novi traktor zato predstavlja veliku investiciju za jedno domaćinstvo, ali se ponekad više isplati nego popravka starog. Na oglasima se često mogu pronaći dobro očuvani i kvalitetni polovni traktori, u koje vredi uložiti.

Traktor biramo u zavisnosti od potrebe zemljišta

Kada vlasnik nekog domaćinstva ima potrebu da kupi traktor, treba da ga bira u zavisnosti od toga kojom granom poljoprivrede želi da se bavi. Mali traktori, do 35 konja, su najpogodinji kao voćarski traktori, dok ratarski poslovi zahtevaju veliki traktor, odnosno neki sa više konjskih snaga.

Na području centralne i južne Srbije, na najvećem broju imanja, koja imaju površinu od 10, 20 ili 30 hektara, koriste se mahom veći i jači traktori marke Rakovica (IMR), IMT 539 i Ferguson. Oni su ekonomični i laki za manevrisanje, a ako je njiva (čak i voćnjak) pod nagibom, najsigurnije je kupiti traktor sa pogonom na sva četiri točka, takozvani traktor duplak.

IMT traktori - pristupačni domaći brend visokog kvaliteta

Za traktor IMT se, za razliku od inostranih modela, najlakše nabavljaju traktorski delovi i priključne mašine, jer su srednje veličine i na njih se može prikačiti sva propratna poljoprivredna mehanizacija (takođe srednje, standardne veličine).

 

Zavisno od godine proizvodnje IMT traktori ispoljavaju svoje prednosti i mane. Industrija mašina i traktora je za 60 godina svog postojanja proizvela više od 780.000 traktora, od kojih su najpoznatiji traktori IMT 533 i 539.

 

Oni stariji, proizvedeni pre 20, 30 ili 40 godina, su se pokazali kao dugotrajniji i pouzani u smislu kvarova, ali su neekonomični i troše više goriva

 

Novi traktori ove marke, proizvedeni u poslednjim godinama (oko 2015.) poseduju servo volan, dodatnu opremu i ekonomičniji rezervoar za gorivo, ali su skloniji kvarovima.

 

IMT traktori su odlični za obavljanje osnovnih poljoprivrednih, ratarskih i voćarskih delatnosti, a koristi se i za nezahtevne poslove u šumarstvu. Na svaki od njih se može ugraditi kabina za traktor, ali su u zavisnosti od toga jeftiniji, odnosno skuplji i za do 2000 evra. Imajte u vidu da ćete za IMT trojku ili devetku morati da izdvojite oko 2500 evra.

Kako kupiti traktor koji će odgovarati potrebama vašeg gazdinstva

Ferguson - najpopularniji strani taktor na srpskim njivama

Kompanija “Massy Ferguson” već dugi niz godina obnavlja tržište izuzetno velikim asortimanom poljoprivrednih mašina, namenjenim za sve poslove u zemljoradnji. Ono po čemu su prepoznatljivi su vrhunski kvalitet i izuzetne performanse.

 

Još neki “stranci” slični u kvalitetu su, najkonkurentniji Džon Dir (John Deere), Nju Holand (New Holland) i Kejs (Case). Razlika u potrošnji goriva je skoro identična, stepen zagađenja životne sredine sveden na minimum, a unutrašnja opremljenost, okretnost i hidraulika im je takođe jača strana.

Veliki traktori su najčešći u Vojvodini

Kao najveće žitnice u regionu, njive u Vojvodini zahtevaju jaču i obimniju mehanizaciju kako bi se uštedelo što više vremena. Naravno, ovo važi za industrijska polja, od po nekoliko desetina ili stotina hektara, sa traktorima na koje se prikačinju veće i glomaznije poljoprivredne mašine i priključci, koji imaju delovanje na većoj površini.

Džon Dir i Tafe traktori 42 i 45 su ti, veći traktori, snage i do 100 konja. Za njih ne možete prikačiti poljoprivredne mašine srednje veličine, jer, pošto su glomazniji, i poseduju veliku vučnu snagu, za njih su potrebne mašine za veliki traktor.

Tafe traktor do 50 konja je manji traktor od standardnog Tafe-a, veliki skoro kao Rakovičin model, ali zato na polugama ima duple rupe i zljebove, u koje mogu da se, osim velikih mašina, priključe i mašine za mali traktor.

Poljoprivredne mašine i traktori

Kada su u pitanju poljoprivredne mašine traktori se obavezno kupuju i sa nekim od osnovnih priključnih delova. Osim prikolice za traktor, koja se najčešće sreće kao prateća kompozicija, u priključne mašine u poljoprivredi su:

- Rasturač stajnjaka

- Žitne i kukuruzne sejalice

- Prednji utovarivači i viljuškari

- Silo mikseri (horizontalne i vertikalne mašine za traktor u stočarstvu)

- Skupljači sena (traktorske grabulje)

- Prese

- Plugovi ravnjači i obrtači (Obično su dvobrazdni, ali se na većim traktorima (Džon Dir) koriste plugovi koji prave i po 4, 5 brazda)

- Podrivači i razrivači

- Drljača

- Tanjirača

- Sistemi za osoku i navodnjavanje

Polovni traktori - obavezna provera stanja delova

Kada kupujete traktor, bez obzira na namenu, marku ili starost - obavezna je provera pojedinih delova, koji vam mogu olakšati odluku o kupovini. Među prvima treba proveriti motor traktora, menjač i hidrauliku. Zatim ne zaboravite da bacite pogled na akumulator, potrošnju ulja, zadimljenost pri paljenju i stanje pneumatika.

 

Ako su menjač i motor traktora loši, onda taj traktor nećete dugo voziti, a remont ovako bitnih delova na mašini stajaće vas gomilu para, naročito kod inostranih marki. Manji traktor, takođe, zahteva manje ulaganja, dok su na većem traktoru čak i gume veoma skupe, pa obratite pažnju da li je veći traktor servisiran i da li su gume zamenjene.

Uvek postoje neke stvari koje mogu da zavaraju i najiskusnijeg mehaničara, a to je da mašina ima svoj vek trajanja. Danas može da bude odlično, a sutra već da pravi problem, zato je potrebno stalno održavanje traktora. Preporučujemo da  traktor kupite uz preporuku, od nekog ko može da garantuje za njega.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija