Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Kupovina stana - odakle početi i na šta obratiti pažnju?

Kupovina stana - odakle početi i na šta obratiti pažnju?

Kupovina stana predstavlja veliki korak u životu, a za sobom povlači niz obaveza i stvari oko kojih treba dobro i pažljivo razmisliti, pa u skladu sa tim i doneti neke presudne odluke. Važno je kakav stan želite, na kojoj lokaciji, sa koliko kvadrata - ali i kojim budžetom raspolažete i da li se on poklapa sa vašim željama u pogledu budućeg doma. 

 

Svi segmenti kupovine stana mogu da deluju naročito komplikovano ukoliko prvi put preduzimate ovako bitan korak. Ukoliko ste trenutno u fazi kupovine stana i potrage za istim, donosimo nekoliko saveta o tome kako da napravite najbolju odluku za kupovinu. 

Odakle počinje kupovina stana?

Odlučili ste da kupite stan i verovatno se pitate odakle početi. Da li otvoriti oglase i tražiti nekretnine samostalno, ili se javiti agenciji koja će ovaj deo posla uraditi umesto vas? Da biste znali koja je opcija najbolja, prvo definišite čime raspolažete i koji su vaši kriterijumi za kupovinu stana. 

Cena stanova i budžet kojim raspolažete

Cene nekretnina variraju iz godine u godinu, ali čak i ako ste te sreće da budući dom kupujete u fazi kada je primetno opadanje cene po kvadratu, uvek ćete primetiti da bi to moglo da bude još malo povoljnije i pristupačnije. 

 

Ovo naročito važi ukoliko tražite stan u velikom gradu, gde cenu često ne određuje realan kvalitet gradnje ili stanje nekretnine, već njena lokacija koja ponekad i presudno utiče na visoke cene stanova. 

 

Stavite “na papir” novac kojim raspolažete i sve što očekujete od stana, počevši od željene kvadrature, preko lokacije, do specifičnih karakteristika u pogledu vrste grejanja, spratnosti, posedovanja terase, lifta i drugih komponenti. Paralelno sa tim možete pretražiti ponudu na internetu i zaključićete kako se vaše želje poklapaju sa realnim mogućnostima, tačnije stanjem cena željenih stanova. 

 

Ukoliko su cene stanova previsoke za vaš džep, razmislite o prioritetima i tome šta je zaista neophodno da ima vaš budući dom. Na primer, ukoliko na posao idete sopstvenim kolima, lokacija u blizini posla nije presudna jer ne zavisite od gradskog prevoza i drugih faktora koji mogu da oduže vaš put na posao. 

 

S druge strane, možda bi vam odgovarao i stan na višem spratu umesto na trećem kako ste prvobitno zamislili, budući da su stanovi na “središnjim spratovima” uvek za nijansu skuplji od onih koji se nude u prizemlju ili potkrovlju neke zgrade. 

Samostalna kupovina stana ili pomoć agencije za nekretnine?

Sledeći korak je obilazak stanova i sužavanje izbora na nekoliko potencijalnih nekretnina koje vam se najviše dopadaju. Treba da znate da razgledanje stanova uvek traje duže u odnosu na ono što ste dogovorili, kao i to da ćete vrlo često naići na nešto lošije stanje nekretnine u odnosu na ono koje je prikazano na fotografijama u oglasima. 

 

Ukoliko nemate vremena za ovaj iscrpan zadatak, uvek ga možete poveriti agenciji za nekretnine koja će na osnovu vaših kriterijuma napraviti uži izbor, a vi ćete samo izvršiti uvid u krajnji izbor agenta i doneti odluku o kupovini. Ipak, uzmite u obzir i to da usluge agencije koštaju, pa isplata provizije agentu za nekretnine nije baš praktično rešenje ukoliko imate prilično ograničen budžet za nekretninu. 

 

Takođe, treba uzeti u obzir i to da je reč o izboru stana u kome ćete vi lično živeti, pa je vaš sopstveni osećaj i utisak od presudne važnosti. Zbog toga je preporučljivo da izdvojite nekoliko dana i potpuno se posvetite izboru stana, kako biste na kraju bili sigurni da ste napravili izbor u skladu sa svojim pravim željama.

Kupovina stana - odakle početi i na šta obratiti pažnju?

Kupovina stana i najvažniji kriterijumi koje treba uzeti u obzir

Kada se prihvatite važnog zadataka koji uključuje razgledanje, pregovaranje i konačnu kupovinu nekretnine, treba da obratite pažnju na svaki detalj vašeg budućeg doma, ali pre svega na nekoliko ključnih faktora koje navodimo u nastavku. 

#1 Odgovarajuća lokacija stana 

Lokacija stana je jedan od najvažnijih segmenata koji treba uzeti u obrzir prilikom kupovine nekretnine. Deo grada u kome živite je verovatno isti deo grada u kome ćete i trenirati, piti kafu sa prijateljima, šetati psa i najvažnije - vaša polazna stanica za sve moguće lokacije u gradu. 

 

Nema pravila o tome šta podrazumeva dobra lokacija. Za mlađe ljude je to gotovo uvek urban deo grada u kome je saobraćaj vrlo aktivan, i koji nudi pregršt mogućnosti za izlaske, druženja i provod. Za one koji ne vole buku, tu su stanovi u izdvojenim naseljima, koja su u oglasima često okarakterisana kao mirna i porodična naselja. 

 

Uzmite u obzir i to kako izgleda vaša dnevna rutina. Ukoliko dan počinjete džogingom, značiće vam da stan bude lociran u blizini parka ili šume. Ako vam je bitna blizina dečijih vrtića ili škole, onda treba paziti i na ovaj aspekt. 

 

Od nekih sopstvenih preferencija možda možete i odstupiti, ali ukoliko određena lokacija zahteva da promenite najveći deo svoje stečene životne rutine, onda takva lokacija definitivno nije prava za vas. 

#2 Orijentacija i prostor u stanu

Prijatan osećaj u sopstvenom prostoru je najbitnije stvar kada je kupovina stana u pitanju, pa poslušajte unutrašnji osećaj koji budete imali prilikom prvog ulaska u svoj potencijalni stan. Raspored prostorija, osvetljenost i prostranost soba su ono na šta treba obratiti pažnju, naročito ukoliko imate posebne planove za uređenje stana ili promenu postojećeg rasporeda u njemu. 

 

Obratite pažnju i na pogled s prozora, i to da li je stan orijentisan prema ulici ili zelenim površinama. Od ovoga u velikoj meri zavisi koliko će buke dopirati do vas, pa ne zapostavljate organizaciju prostora i orijentisanost stana. 

#3 Dodatna ulaganja 

Stanje u kome se nalazi stan koji nameravate da kupite je vrlo važna stavka koja utiče na vaš budžet. Idealna kupovina nekretnine podrazumeva ulazak u već sređen prostor koji zahteva minimalna ulaganja. 

 

Ipak, to neće uvek biti slučaj, pa prilikom razgledanja stanova detaljno procenite koje radove stan zahteva i koliko to može da vas košta. U slučaju renoviranja, biće vam neophodna i pouzdana pomoć u kući, koju vrlo lako možete pronaći putem interneta. Ovakvi procesi značajno utiču na krajnju cenu koju ćete platiti za komforan i udoban dom, pa razmislite da li određen stan zaista vredi novca i vremena koje planirate da uložite u njega. 

#4 Uredno isplaćeni prethodni dugovi 

Ono što nikako ne bi trebalo zaboraviti je stanje nekretnine u pogledu (ne)isplaćenih dugova, računa i drugih obaveza koje su odgovornost prethodnog vlasnika ili firme koja prodaje stan. Ne dozvolite sebi da isplaćujete tuđe dugove, samo zato što ste zaboravili da na vreme tražite potvrdu o isplati svih obaveza iz perioda do vaše kupovine nekretnine. 

 

Kupovina stana nije jednostavan i brz posao, ali prethodno navedeni saveti vam mogu pomoći da olakšate sebi ovaj proces u najvećoj mogućoj meri. Naoružajte se strpljenjem, vremenom i dobrim raspoloženjem, jer ipak birate mesto u kome ćete živeti izvesno vreme i koje će biti vaša nova oaza mira i sreće.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija