Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Namešten ili prazan stan - kada je izdavanje stana najlakše?

Namešten ili prazan stan - kada je izdavanje stana najlakše?

Izdavanje stana nije jednostavan posao. Izdati prazan stan, ili ga pak opremiti dobrim nameštajem koji će potencijalno dodatno privući podstanare? Pitanja je mnogo, kao i samih odgovora. Izdavanje stana sa nameštajem ima svoje prednosti i mane, a isto bi se moglo reći i za prazan stan. 

 

Postavlja se pitanje i kome izdajete stan i kakve su potrebe vašeg podstanara - nekome stan može da posluži kao životni, a nekome kao poslovni prostor. Zbog toga smo analizirali ponudu stanova za izdavanje i njihov sadržaj, na osnovu čega smo došli do zaključka da i jedna i druga opcija mogu biti podjednako isplative. Međutim, našli smo im i neke mane. U narednim redovima predstavljamo obe strane novčića zvanog izdavanje stana.

Opremljen stan - prednosti i mane izdavanja 

Izdavanje stana u najvećem broju slučajeva podrazumeva namešten prostor za život, bilo da je reč o velikim gradovima ili manjim mestima u kojima je potražnja za iznajmljivanjem velika. U ovakav stan je jednostavno useliti se - podstanari unesu svoje kofere, rasporede lične stvari i već je sve na svom mestu. 

Prednosti izdavanja nameštenog stana

Prva prednost izdavanja nameštenog stana je veća cena koju možete dobiti za njega na mesečnom nivou. Ukoliko budućem podstanaru obezbedite sve što mu je potrebno za život u stanu, možete da tražite znatno veću sumu od one na koju biste bili ograničeni u slučaju da je prazan. 

 

Odlična karakteristika nameštenog stana je i to što se mnogo brže izdaje, jer podstanari u tom slučaju nemaju obavezu da donose svoj nameštaj koji iziskuje i dodatne troškove. Potražnja za nameštenim nekretninama je uvek bila znatno veća u odnosu na prazne stanove, osim u pojedinim izuzecima - na primer, kada se stan iznajmljuje za potrebe poslovnog prostora. 

 

Sjajna stvar je i to što vaš nameštaj ostaje u vašem trajnom vlasništvu, pa ga možete lično koristiti i nakon što podstanari napuste stan, a ukoliko se odlučite da živite u ovom stanu - potrebno je samo da unesete svoje kofere u njega. 

Negativne strane izdavanja nameštenog stana

Izdavanje nameštenog stana zahteva i nešto više angažovanja od strane stanodavca. To važi prvenstveno u pogledu troškova opremanja stana. Osim toga, kada izdajete opremljen stan trebalo bi i da ga osigurate, a uz sve to dolazi i briga o oštećenjima ili uništenom nameštaju. 

Kako izdati stan na dan?

Izdavanje stana na dan je jedna od najisplativijih opcija kada imate opremljen stan. Ovakva nekretnina je izuzetno “plodno tlo” za brzu i jednostavnu zaradu, naročito ako živite u većem, turistički atraktivnom gradu. 

 

Naravno, najbolje prolaze oni stanodavci koji nude smeštaj u blizini glavnih turističkih atrakcija, ali ni nešto udaljenije lokacije ne prolaze loše, jer turisti uvek žele da prođu jeftinije. 

Namešten ili prazan stan - kada je izdavanje stana najlakše?

Prazan stan za izdavanje - koje su prednosti?

Prazan stan za izdavanje ima više prednosti nego što se to čini na prvi pogled. Kada izdajete prazan stan, to automatski znači da nemate troškove njegovog opremanja. Podstanari unose svoje stvari, a to na neki način zadovoljava obe strane - odgovornost za nameštaj je isključivo na podstanaru, i ako se bilo šta ošteti, to nije briga stanodavca. 

 

Takođe, podstanari koji su zainteresovani da iznajme prazan sta i unesu sopstveni nameštaj, sasvim sigurno planiraju da se zadrže duže vreme u tom stanu, pa kada ga izdate, možete biti mirni na duže staze u pogledu redovne kirije i izmirenja obaveza. 

 

Ovo naročito važi ukoliko podstanari kupuju, a ne donose već korišten nameštaj. Reč je o prosto praktičnim razlozima - investirali su u nameštaj i nije im isplativo da se sele sa njim tako često. 

Izdavanje praznog stana za poslovni prostor

Jedna od najvećih prednosti izdavanja stana bez nameštaja je to što se ovakva nekretnina lako može pretvoriti u poslovni prostor. Ukoliko izdajete stan na dobroj lokaciji i nižem spratu, vaša nekretnina će biti vrlo primamljiva raznim agencijama, advokatima, frizerskim salonima, ordinacijama i svima koji žele pristupačnu i lako dostupnu lokaciju za svoj poslovni prostor. 

 

U tom slučaju, firme koje zakupe stan same unose nameštaj i uređuju amibijent po želji i potrebama. Ni pravnim licima, firmama i ordinacijama nije isplativo da često sele svoje poslovne prostore sa lokacije na lokaciju, pa kada pronađete ovakve podstanare, možete biti gotovo sigurni da će se zadržati u vašem stanu duže vreme.

 

Osim toga, iznajmljivanje stana u svrhu poslovnog prostora je mnogo povoljnije nego iznajmljivanje klasičnog poslovnog prostora u šoping centrima i poslovnim zgradama, zbog čega se ljudi uglavnom odlučuju za iznajmljivanje stana u ovu svrhu. 

Mane izdavanja praznog stana

Kao što smo prethodno naveli, nameštene nekretnine su uvek traženije kada je izdavanje stana u pitanju, i to je glavna mana izdavanja praznog stana. Ipak, ne treba da vas obeshrabri ova činjenica, jer iako se teže dolazi do podstanara za prazne stanove, kada ih jednom nađete - velika je verovatnoća da će se tu i zadržati, jer dolaze sa sopstvenim nameštajem koji im ne pruža mogućnost stalnog seljenja. 

Polunamešten stan za izdavanje

S obzirom da obe varijante imaju svoje prednosti i mane, kao kompromisno rešenje se nameće polunamešten stan. Najpraktičnije je rešenje za one koji žele da ponude najosnovnije stvari u stanu, a da ujedno ne dostignu velike troškove prilikom opremanja. Polunamešten stan uglavom obuhvata krevet, sto, stolice i na osnovnom nivou opremljenu kuhinju, dok tepisi, zavese, police, dekorativni detalji i plakari ne moraju biti deo ponude. 

 

Druga opcija je da prazan stan upravo opremite samo ormanima i krevetima, kako bi podstanarima bilo lakše da unesu sitnije stvari poput stolova, stolica, fotelja i slično. Polunamešten stan je širok pojam i možete da ga prilagođavate potražnji i svojim potrebama onako kako vam to odgovara. 

 

Izdavanje stana je jedna od najprofitabilnijih opcija kada je reč o posedovanju nekretnine, budući da potencijalnih podstanara uvek ima, a tražanja nikada nije bila veća nego u proteklih nekolika godina. To naročito važi za veće, univerzitetske gradove, mada ni manja mesta ne zaostaju u pogledu potražnje za nekretninama.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija