Objavljeno: nov 20 2021 03:49

Onore de Balzak - Čiča Gorio

Din

Objavljeno: nov 20 03:49
Pregleda: 1
Onore de Balzak - Čiča Gorio
Izdavač: "Svjetlost", Sarajevo, 1969.
Tvrde korice 267 str.
Naslov originala: Honoré de Balzac - Père Goriot
S francuskog preveo Dr. Dušan Milačić

Ovo Balzakovo remek delo, koje je svrstano u društvene ( socijalne) romane, psihološki roman, roman karaktera jer zadire u misli i osećanja junaka, dao je potpunu sliku pariskog i francuskog društva u vreme prve polovine XIX veka. Balzak slika sve slojeve društva, polazeći od najsiromašnijih. ali pokazuje i puno detalja i puno slika iz, tako zvanog, visokog društva. Uspeo je da ubedljivo pokaže šta se zbiva kod onih koji imaju, kod onih koji nemaju, kod onih koji su zgrešili u ličnosti oca koji ceni da novcem može kupiti ljubav dece, itd. Uspeo je da razotkrije dekor iza kojeg se kriju različiti karakteri, tako zvanog, visokog društva gde vlada privid sreće. lažna harmonija, poroci i ljudske drame koje prerastaju u izopačenost. Sve je podređeno novcu, ličnim interesima, namerama da se ostvare velike dobiti, ogovaranju, podmetanju, likovanju nad tuđom nesrećom, itd. Votren podučen životom i iskustvom kaže: "Oni su u stanju da prodaju svoje žene, svoju decu, porodice i svoju dušu, a sve zbog berze, kocke ili ličnih zadovoljstava." U tom društvu obazrivost i sentimentalnost se ne cene. Bitno je steći novac, a nije bitno kako.

Knjiga je stara, ali očuvana.
Knjigu šaljem kao preporučenu tiskovinu ili Post Expressom nakon izvršene uplate na moj tekući račun (rok isporuke zavisi samo od brzine pošte).
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
1

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija