Kompanijski oglas Objavljeno: feb 09 2017 02:05

STEVIJA-prirodni zasladjivac

Din

Objavljeno: feb 09 02:05
Pregleda: 1
Stevija je potpuno prirodni zasladjivac,tj.zamena za secer-najbolji za dijabeticare.Sveze lisce stevije ima ugodan slatki ukus zbog glikozida, od kojih je najznacajniji steviozid, ciji je ekstrakt 200-300 puta sladji od secera, dok je osuseno lisce stevije 30-40 puta sladje a njena kalorijska vrednost jedanka je nuli. To je visegodisnji zeljasti grm,koji moze narasti i do 1m u visinu. Stevija do sada nije pokazala negativna svojstva, tako da je potpuno bezbedna za zdravlje - objašnjava Jagoda Jorga, specijalista za ishranu i dijaterapeut na Medicinskom fakultetu u Beogradu.Koristi se vec hiljadama godina za zasladjivanje hrane, lecenje opekotina i probleme sa stomakom. Sladak ukus ovog proizvoda potice od glikozida, koji se dobijaju iz listova ove biljke. Svoje torte, kolace i koktele mozete da zasladite stevijom ali posto je mnogo sladja od secera, treba da stavljate dosta manje stevije nego secera. Stevija jeste skupa ali je spas za dijabeticare, koji su do sada morali da koriste stetne vestacke zasladjivace!
-100% je prirodna
-Bez kalorija
-Bez ugljenih hidrata
-Najbolja za dijabeticare
Prosek temperature tokom uzgoja stevije krece se 15-30 ° C. Temperature ispod 5 ° C zaustavljaju rast, a ispod 0 °C stevia će biti znacajno ostecena.
U podrucjima ostre zime (kada temperatura moze pasti i ispod -10 ° C mora zastrti (malcirati) da se njen (relativno plitki) koren ne bi smrzao. Seme se seje u zasticenom prostoru u posebno pripremljeni supstrat, gde se mora odrzavati konstantna povoljna vlaznost i temperatura od 22-25 ° C. Klija na svetlu ! Samo pospite po povrsini supstrata i blago pritisnite. Vreme klijanja: zavisno od uslova 1-2 nedelje. Nakon 50-tak dana se mala biljka stevije moze (prepikirati) presaditi u kontejnere ili plasticne saksije precnika 10 cm.
U nasim uslovima sade se na otvorenom polovinom-do kraja maja, kada prodje opasnost od pojave kasnog mraza. Razmaci sadnje treba da budu 80-100 cm x 20 cm. Prednost stevije u odnosu na ostale zasladjivace je da ne sadrzava kalorije i ugljene hidrate, nula mu je glikemijski indeks i njeni molekuli se ne raspadaju do otp. 200 stepeni i zato hrana ne gubi sladak ukus tokom pravljenja kolaca ili tokom kuvanja. Za one koji imaju dijabetes 2 tipa, smanjuje zavisnost od inzulina, koriguje nivo inzulina. Druga znanja kazu da pomaze kod krvnog pritiska, pankreasa. Sadrzi i neke minerale kao sto su A i C vitamini, cink, rutin, magnezijum,gvozdje... Njeno koriscenje ne stvara karijes.
Naucna istrazivanja
Opis linka

Nena

Odeca 
Poseti stranicu naše prodavnice

Partizanska

0652103550

Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija