Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Viski u čaši

Autentični proizvodi iz Srbije - evo po čemu nas prepoznaju u svetu

Neki proizvodi iz Srbije predstavljaju prvu asocijajaciju na našu zemlju, barem kada ih pomenete strancima koji su ovde probali ajvar, rakiju ili čuveni srpski roštilj.Najveći deo autentičnih srpskih stvari spada u kategoriju hrane i pića, pa nije ni čudo što turisti iz naše zemlje odlaze prezadovoljni svim što su probali.

 

Nije tajna ni to da pored niza restorana internacionalne kuhinje, ipak najbolje posluju oni koji nude specijalitete tradicionalne srpske kuhinje, a za ovakve lokale prepune stranaca “krivi” su prvenstveno originalni ukusi iz Srbije o kojima pišemo u narednim redovima. 

#1 Rakija - srpski brend koji svi vole 

Ukusi su različiti, ali za jedno se zna - rakija je neizostavan deo srpskih proslava i trpeza, ma ko ih organizovao i posluživao. Nema te domaćinske kuće u Srbiji koja vam neće ponuditi bar jednu “ljutu čašicu”, a ni ugostiteljski objekti ne zaostaju u ponudi srpskog nacionalnog pića. 

 

Dok listate karte pića u srpskim restoranima i kafićima, uvek ćete videti i deo posvećen rakiji, kao i preporuku autentičnih ukusa po kojima Srbiju zna gotovo ceo svet. Šljivovica je nacionalno srpsko piće, dok rame uz rame sa njom stoje i loza, viljamovka, dunjevača, medovača i mnoge druge. 

 

Ono što je bitno, jeste da rakije udovoljavaju različitim ukusima, pa variraju od onih izuzetno jakih poput Šljivovice, do sasvim slatkastih ukusa koji su karakteristični za dunjevaču. Već je dovoljno razloga da kada se nađete u Srbiji nazdravite omiljenim ukusima rakije, a ne zaboravite ni da spakujete bar jednu flašu ovog alkohola, koji je vrlo originalan poklon iz naše zemlje, bilo da ih nosite prijateljima, porodici ili poslovnim partnerima. 

#2 Roštilj - bogati ukusi koji mirišu na Srbiju

Još jedan zaštitni znak naše zemlje su specijaliteti sa roštilja. Kažu da se kobasice, ćevapi, pljeskavice i hamburgeri baš nigde ne spremaju kao u Srbiji, pa je meso na razne načine glavni predvodnik srpskih specijaliteta kada je reč o onim najpoznatijim i najukusnijim. 

 

Leskovac je poznat kao svetska prestonica roštilja, a odnedavno je Leskovački roštilj zaštićen i brendiran, što doprinosi njegovoj popularnosti među domaćim, ali i stranim ljubiteljima roštilja. 

 

Osim leskovačkog, gurmane osvaja i novopazarski ćevap koji ima nešto drugačiji šmek, a širom Balkana možete probati i sarajevski, banjalučki i bugarski ćevap. Činjenica da jedinstvenog recepta za ćevape nema čini ponudu roštilja još zanimljivijom, jer svaki majstor ume da doda “nešto svoje” u univerzalnu recepturu za roštilj.

#3 Malina - omiljena voćka u Srbiji

Najpoznatiji proizvodi iz Srbije uključuju i malinu. Srbija je jedan od najvećih izvoznika maline u svetu, a u granicama naše zemlje ovu voćku smatraju najlepšim sastojkom tradicionalnog slatkog posluženja. Brojni su recepti za slatko od malina, a kako i ne bi bili, kada postoji niz vrsta sorti koje se mogu probati u Srbiji. 

 

Maline su u Srbiji počele da se proizvode još polovinom devetnaestog veka, a kao prva područja maline su se izdvojile teritorije današnjeg Valjeva i Čačka. Danas su, pored ovih okruga, vodeći malinarski krajevi u Srbiji Šabački, Kosjerićki, Ivanjički, Kraljevački, Leskovački, Ariljski i Požeški okrug.

Zrele maline na gomili

#4 Kajmak - neizostavan deo pravog gurmanluka

Srpska trpezu ćete uvek prepoznati po jednom autentičnom dodatku - kajmaku. Reč je o gustom kremastom namazu koji se pravi od svežeg kravljeg mleka, a upotrebljava se kao predjelo ili prilog glavnim jelima. 

 

Najbolje ide uz roštilj, palentu i proju, mada ga možete kombinovati uz sva jela sa tradicionalnog srpskog menija. Najlepši kajmak u Srbiji ćete probati u restoranima isključivo tradicionalne kuhinje, a ukoliko ste gosti srpskih domaćina, tada ćete iskusiti kajmak u njegovom najoriginalnijem ruhu.

#5 Ajvar - srpski kavijar

Dok je malina omiljeno voće u Srbiji, titulu među povrćem nose paprike. Mogućnosti eksperimentisanja sa njima su brojne, a jedan od najboljih “izuma” je svakako ajvar. Etimološko poreklo reči nas vodi do turskog “havyar” (kavijar), pa se za ovaj specijalitet često kaže da je kavijar na srpski način.

 

Neizostavan je deo zimske kuhinje u svim domaćinstvima, pa su najhladniji dani nezamislivi bez bogate zimnice koju predvodi upravo ajvar. Nije mali broj onih koji po povratku iz Srbije nose tegle ajvara kao poklon dragim osobama, ili za ličnu kuhinju koja će neko vreme, zahvaljujući autentičnim ukusima paprike, da miriše na tradicionalnu srpsku kuhinju.

 

U Srbiji se uvek kvalitetno jelo i pilo, a navedeni simboli njene kuhinje to i potvrđuju. Iako su mnogi od njih posledica osmanskog uticaja na našim prostorima, srpski domaćini su odavno svim specijalitetima pružili poseban pečat svojim “malim tajnama velikih majstora”, pa se o svakom navedenom proizvodu definitivno može govoriti kao o autentičnom srpskom simbolu. 

Kada se završi vaša poseta Srbiji, ne zaboravite da teglicu ajvara, slatkog od malina ili flašu rakije ponesete tamo odakle dolazite, i na taj način još malo uživate u srpskom gastronomskom užitku i od svoje kuće dok radite ili prosto listate fotografije sa proputovanja kroz ovu zemlju.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija