Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Engleski za decu - kada i kako početi sa učenjem?

Engleski za decu - kada i kako početi sa učenjem?

Učenje stranih jezika je sastavni deo nastavnih programa u osnovnim i srednjim školama, pa roditelji često prepuštaju nastavnicima i profesorima da njihovu decu uvedu u svet engleskog, kao trenutno najzastupljenijeg stranog jezika.

Ipak, mnoga istraživanja su pokazala da za početak učenja engleskog jezika ne bi trebalo da se čeka polazak u školu, jer su deca i u mnogo mlađem uzrastu sposobna da savladaju bilo koji strani jezik. U nastavku donosimo nekoliko saveta o tome kada je najbolje vreme za učenje stranih jezika i na koji način dete treba da im pristupi. 

Engleski jezik od ranog detinjstva

Mnoge debate i istraživanja na temu učenja stranih jezika, pokazale su da deca najproduktivnije uče i “upijaju” reči, akcenat i fraze stranog jezika već u prvim godinama života. Tokom prve tri godine dete uči maternji jezik, a engleski jezik mu u tom trenutku nije ništa teži od maternjeg. Zbog toga sve veći broj škola i nastavnika nudi časove engleskog jezika i za najmlađe.

Mnogi roditelji smatraju da je ovaj period neadekvatan za učenje stranih jezika, prvenstveno zbog toga što veruju da će zbuniti dete i time napraviti konfuziju u njegovoj glavi. Naravno, nije isključeno to da dete može da meša fraze i termine različitih jezika, ali treba uzeti u obzir i veliki broj dece koja pohađaju internacionalne vrtiće od najranijeg uzrasta.

Ovakva deca slušaju dva jezika iz raznih okolnosti (roditelji sa različitih govornih područja i slično tome), pa ipak ne dolaze u ovaj problem. Naprotiv, savladavaju jezike na najbolji i najlakši način, izrastajući u školarce koji već odlično barataju engleskim, ili nekim drugim stranim jezikom.

Učenje stranih jezika do pete godine - koje su prednosti?

Prednosti ranog učenja stranog jezika su brojne, a sve proizilaze iz činjenice da je dete u najranijem detinjstvu ujedno i najsposobnije da prihvati nove stvari i da ih savlada mnogo lakše nego što bi to uradila odrasla osoba.

Reč je o tome da neurofiziološki mehanizmi koji su odgovorni za usvajanje maternjeg, ali i svih drugih jezika, vremenom slabe i gube svoj kapacitet, zbog čega usvajanje stranih jezika sa godinama postaje sve teže.

Sve do pete godine dete gotovo automatski i nesvesno usvaja sva fonološka pravila i morfosintaksičku bazu nekog jezika jezika, dok već nakon pete godine ova funkcija slabi. Zbog toga je engleski za decu vrlo lagan i prirodan, a sam jezik ne spada u grupu težih na svetu, što dodatno olakšava stvari.

Deca, naravno, i nakon pete godine odlično pamte i usvajaju nove stvari, ali ako bismo odredili jedan period u kome je učenje jezika najbrže i najprirodnije za dete, to bi svakako bio period do pete godine života.

Učenje engleskog jezika kod dece podstiče radnu naviku

Učenje engleskog u detinjstvu, ili bilo kog drugog stranog jezika stvara kod deteta pozitivan odnos prema drugim stranim jezicima i učenju generalno. Mnogi primeri su pokazali da deca koja dođu u osnovnu školu sa određenim znanjem engleskog, mnogo lakše usvajaju nova pravila stranih jezika, a osim toga, lakše prihvataju nove predmete i obaveze koje dolaze sa njima.

Učenje stranih jezika podrazumeva određenu disciplinu, iako je ona kod dece svedena na učenje kroz igru, ali dete na ovaj način ipak stiče radnu naviku i trenira svoj mozak za pamćenje novih stvari, zbog čega kasnije lakše prihvata i matematiku, i sve druge predmete u ranim razredima osnovne škole

Engleski za decu - kada i kako početi sa učenjem?

Kako izgleda učenje engleskog jezika u detinjstvu?

Ukoliko ste da engleski za decu podrazumeva gomilu knjiga i obaveza, dobra vest je da učenje stranih jezika kod dece nimalo ne liči na učenje kod odraslih. Jasno je da deca nemaju dovoljno koncentracije za knjige i prave časove u ovom uzrastu, a nije ni prirodno priređivati im tako nešto.

Međutim, mnogo efikansiji, prirodniji i zabavniji način za učenje jezika su crtani filmovi, dečije knjige na engleskom, dečija muzika na stranom jeziku i učestvovanje u programima koji podrazumevaju engleski jezik. 

Učenje engleskog jezika slušanjem - crtani filmovi i muzika

Već je poznato da je učenje engleskog jezika slušanjem ujedno i najefikasnije učenje, pa engleski jezik dete može savladati gledajući i slušajući crtane filmove. Veliki broj kvalitetnih crtanih filmova je dostupan online besplatno, pa gledanje dugometražnih filmova na engleskom možete uvrstiti u detetovu rutinu. 

Neki od najlepših i omiljenih klasika svih vremena su Mickey Mouse, The Lion King, Bambi, Cinadrella, Peter Pan i druga Diznijeva ostvarenja, dok noviji crtani filmovi ovog tipa uključuju Frozen, Coco, My Little Pony, Finding Nemo i mnoge druge preporučene crtane filmove za decu. 

Edukativni materijal: knjige i igrice za decu

Edukativni materijal za učenje engleskog jezika uključuje i slikovnice, bukvare i dečije knjige koje možete nabaviti u njihovoj engleskoj verziji. Takve knjige su pretežno ispunjene slikama, i kreativnim mozgalicama koje će dete zabaviti, a ujedno ga naučiti novim rečima i pravilima. Idealno bi bilo da ovakve knjige listate zajedno sa detetom, kako biste mu pomogli u izgovaranju i tumačenju slika i sadržaja knjiga.

Ukoliko sami ne vladate stranim jezicima, nabavite knjige u kompletu koji sadrži i audio materijal, koji možete preslušavati zajedno sa detetom. Osim edukativnih dečijih knjiga na engleskom, možete proći kroz brojne internet sajtove za učenje stranih jezika, koji nude niz igrica i zadataka na engleskom prilagođenih najmlađem uzrastu.

Uvek se možete odlučiti i za kurs engleskog jezika za decu, jer veliki broj škola engleskog jezika ima u ponudi zabavne programe za najmlađe, gde se jezik savladava uz interesantne melodije, crteže i crtane filmove na engleskom jeziku. Časovi engleskog online su vrlo praktični za roditelje koji ne govore ovaj jezik, jer sa decom komuniciraju predavači specijalizovani za rad sa najmlađima. 

Engleski za decu bez opterećenja 

Ukoliko želite da vaše dete uči engleski jezik pre osnovne škole, izuzetno je bitan prijatan i neopterećujući pristup koji neće biti obaveza ni za vas ni za dete. Samo na taj način učenje engleskog jezika može biti i uživanje.

Ovo ćete postići izgradnjom rutine, koje ćete se zajedno sa detetom pridržavati na dnevnom, ili nedeljnom nivou. Na primer, jedna od rutina može biti jutarnje gledanje crtanog filma na engleskom. Svaki put kada vaše dete poželi da gleda nešto, vi mu pustite neki od gore navedenih filmova za decu.

Jedna od nedeljnih aktivnosti može biti i listanje dečijih knjiga na engleskom, pa nedeljom ili nekim drugim danom možete izdvojiti pola sata za listanje i izgovaranje reči koje pročitate u edukativnim knjigama za najmlađe.

Ukoliko neku od navedenih preporuka za učenje engleskog jezika uvrstite u rutinu svog deteta, primetićete kako brzo usvaja nova pravila i savladavala engleski jezik. Čak ako i sami govorite strane jezike koje ste naučili u školskom periodu ili kasnije, iznenadićete se činjenicom da dete koje tek počinje da uči engleski jezik mnogo prirodnije, lepše i tačnije izgovara i akcentuje strane reči. Srećno sa učenjem engleskog jezika!

 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija