Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Bela stolica u kancelariji

Ergonomska stolica - zašto bi trebalo da investirate u nju

Ergonomska stolica brzo je stekla svetsku popularnost i našla se na samom vrhu najpoželjnijih komada kancelarijskog nameštaja. Iako je poznato da je “dobra za kičmu” - malo je onih koji znaju zašto je to tako, šta je uopšte ergonomska stolica i zašto bi trebalo investirati u nju. 

Obzirom da je MojTrg platforma preko koje se oglašavaju oni koji se bave radom od kuće i poslodavci koji traže nekoga za ovakvu vrstu rada, često smo u kontaktu sa ljudima zaposlenim u ovom sektoru. Kroz dugogodišnje iskustvo, primetili smo da je sve više onih koji se bave radom od kuće, pa je i ergonomska stolica predmet koji je sve traženiji.

Bilo da radite u kancelariji ili kod kuće - verujte da je i vama ona preko potrebna! U narednim redovima nudimo vam sve informacije o ergonomskoj stolici i razloge zbog kojih bi trebalo da investirate u nju.

Šta je ergonomska stolica i koje karakteristike ima? 

Za razliku od tradicionalnih kancelarijskih i drugih stolica, ergonomska ima određene karakteristike koje je čine preporučljivom za sve koji rade sedeći. Nesumnjivo predstavlja odličan komad kancelarijskog nameštaja, a njene glavne odlike svode se na mogućnost podešavanja, odnosno prilagođavanja ergonomske stolice vašim željama. Evo koje odlike bi svaka ergonomska stolica trebalo da ima.

Podešavanje visine sedišta

Da bi se stolica smatrala ergonomskom, njena visina bi morala da bude promenjiva, odnosno morala bi da postoji mogućnost njenog podešavanja. Ergonomska stolica treba da ima mehanizam koji će omogućiti da bude viša ili niža, zavisno od dimenzija osobe koja je koristi. Visina ergonomske stolice trebalo bi da se podesi tako da osoba može da stavi kolena u ravan sa kukovima, a da joj stopala budu spušena do poda. 

Podešavanje dubine sedišta

Sem visine, dubina sedišta ergonomske stolice takođe bi trebalo da bude podesiva. Ovo podešavanje služi za to da možete delu nogu od kukova do iza kolena da date dovoljno prostora da budu smeštena na samoj stolici. 

Nedovoljno “duboko” sedište proizvodi potrebu tela za prekrštanjem nogu, što za posledicu ima onemogućen dotok krvi do nogu. Istaživanja su pokazala da je ovo glavni krivac za problem venske tromboze. Ako stolica ima karakteristiku podesivosti dubine sedišta može se smatrati ergonomskom. 

Podešavanje visine naslona stolice

Sem visine čitave stolice, koja služi podešavanju stolice sa visinom osobe koja je koristi, ergonomska stolica bi trebalo da ima i podesivu visinu naslona za leđa. Jasno je da svako treba da prilagodi visinu naslona svojim potrebama, tako da on bude odlična potpora za leđa. Tako naslon čini leđa opuštenim i manje napetim, pružajući zdravu kičmu oslobođenu budućih bolova. 

Podešavanje ugla naslona stolice

Ovo podešavanje omogućava da naslon za leđa može da se smesti pod odgovarajući ugao ili poziciju. Savetuje se da se ugao menja što više puta dok se ne pronađe odgovarajući. Može i da se ostavi otključano, tako da se ugao menja svaki put kada se osoba koja sedi u stolici pomeri. Ovo podešavanje daje mogućnost menjanje položaja tokom sedenja, koje sprečava pritisak na određenom delu kičme u dugim intervalima. 

Ergonomska kancelarijska stolica

Mogućnost podešavanja rukonaslona

Rukonasloni bi takođe trebalo da mogu da se podešavaju kako bi stolica mogla da se nazove ergonomskom. Visina, ali i širina rukonaslona trebalo bi da se postave tako da pružaju potporu tokom kucanja na kompjuteru. 

Kvalitetni točkići 

Kada sedimo na stolici, čitavo naše telo drže točkići stolice. Jasno je da je zbog toga važno da oni budu kvalitetni i dugovečni. Svaka ergonomska stolica, kao sinonim za kvalitetetan kancelarijski nameštaj, trebalo bi da ima kvalitetne točkiće.

Lumbalna podrška

Naslon za leđa ergonomske stolice ima lumbalnu podršku, što znači da pruža potporu u donjem delu leđa i tako “primorava” kičmu da bude prava (u pravilnom položaju) tokom rada. 

Podešavanja glavonaslona

Tu je i naslov za glavu!

Ne mora svaka ergonomska stolica da ga ima, ali ako ga ima - i on je podesiv. Podešava se po visini vrata, tako da pruži maksimalnu udobnost i ovom delu kičme. 

Ove mogućnosti i karakteristike određuju da li je stolica ergonomska ili nije. Ako ih stolica poseduje - možemo je nazvati ergonomskom. Ako to nije slučaj - stolica nije ergonomska. Sem toga, ergonomske stolice važe za izuzetno kvalitetne i stolice lepog dizajna, ali ovo nisu njihove glavne karakteristike. 

Prednosti korišćenja ergonomske stolice 

Sigurno ste već iz odlika razumeli i zašto je važno investirati u ergonomsku stolicu, ali svakako ćemo bliže pojasniti sve prednosti korišćenja ergonomske stolice

Kako statistika govori, svako ko radi u kancelariji, ili od kuće, susreće se sa bolom u leđima i po nekoliko puta na nedeljnom nivou. Zdravstvenih problema koje uzrokuje nepravilno sedenje ima izuzetno mnogo, a s obzirom na to da je puno vremena koje svi koji rade od kuće, kao i u kancelarijama, provode u stolici, jasno je ona jedan od glavnih njihovih uzročnika.

Ergonomska stolica definitivno je način da se problem i reši - ona obezbeđuje potporu kičmi i nogama, može se potpuno personalizovati po dimenzijama i pružiti maksimalnu udobnost i opuštenost čitavom telu. Sprečava nastanak bola u leđima, kukovima i vratu, starajući se o tome da promeni ležište pritiska tokom sedenja i rasporedi ga ravnomerno. 

Sada je jasno zašto je udobna kancelarijska stolica ergonomska, kao i zašto je izuzetno važno investirati u to da ona bude što bolja i kvalitetnija. Čuvajte vaša leđa i bilo da radite kod kuće ili u kancelariji - investirajte u kvalitetnu ergonomsku stolicu, a ukoliko ste upravo u potrazi za poslom ili zaposlenim, ili možda u potrazi za kancelarijskim nameštajem - pretražite našu platformu ili lako i brzo postavite oglas na njoj! 

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija