Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Gde investirati novac u Srbiji - nekretnine, biznis ili nešto treće

Gde investirati novac u Srbiji - nekretnine, biznis ili nešto treće

Otkrivanje kako najbolje uložiti novac u Srbiji može biti pravi izazov, a u zavisnosti od toga koje rešenje odaberete zavisi i koliko će ulaganje biti isplativo i kakve benefite sve može doneti. 

Gde investirati novac i šta podrazumeva pametno investiranje novca pitanja su koja muče sve one koji imaju dilemu da li i na koji način da se okušaju u investiranju.

Sigurno ulaganje novca je posebno važno svima onima koji se odluče da odvoje deo svog kapitala i pokušaju da ga uvedu u tržišne tokove bet365 koji bi eventualno mogli da im garantuju određenu materijalnu dobit. 

U nastavku teksta saznajte u šta investirati novac u Srbiji, odnosno koji vidovi ulaganja novca su najisplativiji i nude najveće šanse za potencijalnu korist.

Investiranje u nekretnine - ulaganje novca u najsigurniju opciju

Ulaganje u nekretnine smatra se jednim od produktivnijih oblika dugoročnih investicija, s obzirom na to da može doneti višestruke benefite. Investicione nekretnine, pored toga što se mogu koristiti za primarno stanovanje, donose i prihode ukoliko se vlasnik odluči za njihovo dalje angažovanje na tržištu.

Investiranje u Srbiji kada je reč o nekretninama poslednjih godina beleži određene oscilacije u prodajnim cenama, što je direktna posledica intezivirane tražnje za stambenim prostorom u većini gradova naše zemlje. 

Za sve one koji se pitaju gde investirati novac u Srbiji, jedno od rešenja mogli bi biti jeftini stanovi. Tako na primer ako se nalazite u Rasinskom okrugu, postoje brojni oglasi za stanove na teritoriji Kruševca, kao i velika tražnja za istim, te oni mogu potencijalno biti dobra investicija. 

Takodje, postoji tražnja sa stambeno-poslovnim objektima, naročito u Beogradu ali i u drugim većim gradovima zemlje - Novi Sad, Kragujevac, Niš. 

Gde investirati novac u Srbiji - nekretnine, biznis ili nešto treće

Pametno investiranje novca u nekretnine

Najbolje ulaganje novca kada su nekretnine u pitanju jeste u one stanove prosečne povšrine između 50 i 60 kvadratnih metara, zato što je reč o najisplativijim nekretninama za dugoročno bet at home izdavanje. Najveći procenat investicionih nekretnina u našoj zemlji čine upravo takvi prostori, pri čemu su stanovi te strukture i najtraženiji kada je reč o prodaji. Ukratko, kupovina nekretnina tih površina sa sobom nosi najmanji rizik. 

S druge strane, najveći procenat zarade se ostvaruju investicijama u kompleksnije nekretnine kao sto su poslovne zgrade, tržni centri i hoteli, ali ovakve investicije sa sobom nose i znatno veći rizik, kao i neuporedivo veći investicioni kapital. Za investicije ovog tipa se na našem tržištu češće odlučuju strani investitori.

Ulaganje novca u drugu nepokretnu imovinu

Generalno na tržištu važi opšte pravilo da sigurno ulaganje novca podrazumeva svo ono ulaganje u nepokretnosti, bilo da su to nekretnine ili placevi. Nepokretna imovina vam uglavnom može doneti prihod ili bar povratiti uložena sredstva za neko određeno vreme za koje ste spremni da kapitalizujete novac. 

Retki su slučajevi da je vrednost neke nepokretnosti drastično pala, posebno ukoliko se uzme u obzir sveprisutni urbanizam i razvoj, koji samo podižu vrednost nepokretne imovine. Jedini rizik za pad vrednosti jesu elementarne nepogode ili veći potresi na svetskim berzama, što su svakako slučajevi koji ne zavise od vas.

Zato se sa sigurnošću može reći da je kod nas u Srbiji, ulaganje u nepokretnu imovinu uvek investicija, a nikako trošak. Ako se pitate gde investirati, jedan od predloga svakako može biti ulaganje novca u zemljište i parcele. Bilo da su u pitanju voćnjaci, njive, salaši ili drugi vid nepokretnosti ukoliko pametno kupite, promašaja nema.

Ulaganje u biznis kao osnova za buduće koristi

Privatno preduzetništvo nudi širok spektar mogućnosti za sve one koji imaju dobru biznis ideju i odluče se na hrabar korak, odnosno realizaciju i pokretanje sopstvenog biznisa. Ovo je bio put kojim su krenuli mnogi, sada uspešni multimilioneri i milijarderi, a iako ne donosi svaki posao ogromne količine novca, sigurno je da omogućava lagodniji život i radno vreme po sopstvenoj želji. 

S druge strane, čak i oni koji nemaju originalnu ideju ili nemaju dovoljno volje, želje i vremena da krenu ispočetka i započnu posao od nule, mogu da ubiraju plodove privatnog posla. Naime, na tržištu u našoj zemlji vlada velika ponuda i tražnja kada je u pitanju ustupanje razrađenog biznisa.

Ulaganje u posao na ovaj način omogućava prevazilaženje svih početnih faza razvoja biznisa, kao što su targetiranje tržišta, pozicioniranje i ostvarivanje prve dobiti. Nasuprot tome, ukoliko vi prodajete svoj biznis, cena za taj posao zavisiće od do tada postignut uspeha, kao i vaših prethodnih ulaganja. 

Investiranje novca u akcije na berzi 

Ulaganje novca u Srbiji u akcije može biti poprilično rizično, pre svega jer se željena zarada ostvaruje ne od prodaje akcija za veću cenu od kupljene, već od dividende koja se isplaćuje više puta godišnje, odnosno u periodu kada to odluči firma čije akcije imate.

Svaka firma može da oduči da ceo profit zadrži i reinvestira u dalji rast i razvoj kompanije, ili može da donese odluku da jedan deo iskoristi za reinvestiranje, a drugi deo podeli svojim akcionarima

Da bi se ulaganje u akcije u našoj zemlji isplatilo važno je da imate i dobre insajderske informacije o kretanju kompanije, ali i da budete spremni na rizik i eventualne gubitke. Ipak, ukoliko pronađete pravu kompaniju ulaganje novca se svakako isplati. 

Investiranje u kriptovalute - budućnost ulaganja 

U savremeno doba i ulaganja su poprimila drugačije obrise, pa se tako pojavilo i ulaganje u kriptovalute. Tržište kriptovaluta se u poslednje vreme, nakon nekoliko godina pada i loših rezultata, oporavlja, a brojna istraživanja i trendovi u digitalnom svetu ukazuju na to da će se uspon ovog tržišta nastaviti.

Najpoznatije kriptovalute kao što su Bitkoin, Litecoin, Ethereum i druge su sada zrelije, a način na koji se o njima danas priča je umnogome kompleksniji s obzirom na to da je mnogo više ljudi ušlo u kripto svet i nastavlja da proširuje svoja znanja u ovoj oblasti. 

Paralelno sa ovim napretkom smanjuju se brige o potencijalnim cyber prevarama, a kriptovalute su sada nešto o čemu se ne govori sa premisom prevare i sigurnog gubitka. Što se cena tiče, početkom 2019. godine cena jednog bitkoina bila je oko 3.000 dolara, dok je tokom godine ona dostigla i svotu od 10.000 dolara.

Kada je reč o ulaganju u kriptovalute treba napomenuti da ne postoji minimalan iznos za ulaganje, možete startovati i sa 10 evra i tako okušati svoju sreću. Kao i bilo koje drugo ulaganje, ni ovo tržište ne garantuje uspeh, ali se svakako smatra budućnošću investiranja. 

Ukoliko imate višak novca koji biste izdvojili za investiranje i sticanje određene materijalne koristi kasnije, jedna od opcija za pronalaženje potencijalne investicije jeste i najpouzdanija platforma za online trgovinu u Srbiji - Moj Trg. Pronađite predmet interesovanja i okušajte svoju sreću na uzbudljivom tržištu kapitala.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija