Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Gde su u Srbiji najpovoljnije nekretnine?

 

Gde su u Srbiji najpovoljnije nekretnine?

Najpovoljnije nekretnine u Srbiji smeštene su širom zemlje, a zavisno od toga da li je potencijalni kupac u potrazi za kućom ili stanom, a najviše i od lokacije i veličine te nekretnine - zavisi i to koliku cenu može da očekuje prilikom potrage za nekretninom.

Važno je znati da je tržište nepokretnosti u Srbiji u ekspanziji - što znači visoku tražnju, a samim tim i povećanje ponude nekretnina na prodaju. Moj Trg platforma za oglašavanje prepoznala je potrebu kupaca i prodavaca nekretnina za mestom na kome u svakom trenutku brzo i jednostavno mogu postaviti ili pretražiti oglasi, te prodati ili pronaći povoljne nekretnine po svačijem ukusu. 

Zato smo kreirali posebno mesto za kupoprodaju nekretnina na našoj platformi (jeftine kuće u Srbiji, kao i jeftini stanovi, konstantno su prisutni u oglasima na našoj platformi), a višegodišnje praćenje tržišta nekretnina u Srbiji pomoglo nam je da saznamo gde su u Srbiji najpovoljnije nekretnine. Podelićemo to sa vama u narednim pasusima.

Nekretnine u gradovima najpovoljnije na periferiji

Ukoliko kupac želi da kupi stan ili kuću u nekom od većih gradova Srbije, a da kupovina bude što povoljnija - neka najviše pažnje posveti perifernim delovima gradova, jer po pravilu - tu se nalaze najpovoljnije nekretnine. Ovo se odnosi na sve veće gradove Srbije, gde su razlike u ceni kvadrata u centru grada i na periferiji zaista ogromne. 

U manjim gradovima i mestima, takođe postoje razlike u ceni u odnosu na samu lokaciju nekretnine, ali one su mnogo manjeg opsega, od razlike cene u centru i na periferiji grada. Tako su u Beogradu (u kom se obavlja najveći procenat kupoprodaje nekretnina u Srbiji, a u kom je i najviša cena kvadrata), najpovoljnije nekretnine u naseljima kao što su: Kaluđerica, Kotež, Krnjača i Altina, kao i Rakovica, Zemun Polje i Borča. 

Najskuplje nekretnine u Beogradu su uglavnom smeštene u opštinama Stari grad, Vračar i Savski venac, kao i na Novom Beogradu, gde cena nekretnina beleži najviši rast poslednjih godina. 

Slična je situacija i sa nekretninama u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu i nekretninama u Kruševcu - najpovoljnije cene nekretnina nalaze se na perifernim delovima ovih gradova, a primetili smo da je tražnja nekretnine u Kruševcu sve veća. Kada su u pitanju jeftine kuće Srbija je mesto na kome se one definitivno mogu pronaći, ali treba znati gde ih tražiti! 

Gde su u Srbiji najpovoljnije nekretnine?

Najpovoljnije nekretnine u Srbiji su u malim mestima i opštinama

Kada su u pitanju povoljne nekretnine Srbija je zemlja u kojoj se one mogu pronaći širom njene teritorije. Najpovoljnije nekretnine u Srbiji svakako nisu u većim gradovima, pa ni na njihovoj periferiji, već u malim mestima i opštinama.

Kuća u selu, a posebno stan, tako predstavlja najpovoljniju nekretninu, ali opet naglašavamo, radi preciznosti - cena umnogome zavisi i od tipa nekretnine. Vila sa bazenom u selu skuplja je od garsonjere u gradskoj opštini nekog od većih gradova. 

Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, poslednjih godina najpovoljniji kvadrat u Srbiji može se kupiti u: Bačkom Petrovcu, Bečeju, Topoli, Priboju, Šidu i Žablju. Najpovoljnije nekretnine u Srbiji oglašavane su i u: Boru, Subotici, Gamzigradu, u naselju Sajan kraj Kikinde, Bajinoj Bašti, Barajevu i naselju Trešnja.

Povoljne nekretnine na jugu Srbije češće od onih u Vojvodini

Kao što znamo, cena nekretnine najviše zavisi od tražnje za nekretninom. Tako stan u centru Beograda može biti predmet interesovanja i 30 kupaca, što održava njegovu visoku cenu, dok na jugu Srbije situacija nije takva. 

Nakon otvaranja fabrika i dolaska novih investitora na jugu Srbije tražnja za nekretninama postepeno raste, pa i broj investicija u oblasti stanogradnje, ali i dalje je manja nego u centralnoj i severnoj Srbiji. Nekada je razlika cene neosetna, ali i dalje se smatra da su povoljne nekretnine u Srbiji najčešće dostupne u južnom delu zemlje.

Ostali faktori koji utiču na cene nekretnina u Srbiji

Najpovoljnije nekretnine u Srbiji nisu determinisane isključivo lokacijom, već i tipom, veličinom, starošću i opremljenošću nekretnine, kao i drugim faktorima. Tako smo primetili da su, na primer, najpovoljnije nekretnine u Srbiji uglavnom sutereni, kao i garaže preuređene u prostor za stanovanje. 

Prizemlje takođe uglavnom ima nižu cenu, a zatim su cene više do 4. sprata, posle koga opet padaju, sve do penthausa za koje su uglavnom cene najviše. 

Takođe, vikendice u Srbiji uglavnom su smeštene u malim mestima, male su površine i stare su gradnje, pa su često predstavljaju i najpovoljnije nekretnine u Srbiji. Jeftine vikendice u Srbiji pri samom su vrhu liste najpovoljnijih nekretnina u Srbiji. Novogradnja u celoj Srbiji drži visoku cenu, dok je stara gradnja u konstantnom, postepenom padu cenovnog ranga. 

Manji stanovi i kuće imaju više cene po kvadratu od većih, jer je za njima i tražnja veća. Parking na raspolaganju (zoniran, nezoniran deo, obezbeđeno ili neobezbeđeno parking mesto) takođe utiče na cenu nekretnina, pa su povoljnije nekretnine obično bez parking mesta. 

Najpovoljnije nekretnine uglavnom neće imati terasu, jer su one sa terasom traženije. Način grejanja i godina poslednjeg renoviranja takođe utiču na cenu, pa povoljne nekretnine u Srbiji često nisu sveže renovirane ili imaju neekonomično grejanje. 

Ipak, lokacija i veličina nekretnine najviše determinišu cenu same nepokretnosti, pa ona može biti i u perfektnom stanju i izuzetno povoljna, ali locirana na periferiji ili u nekom manjem mestu u Srbiji.

Ono što preporučujemo kao najbolji način da pronađete najpovoljnije nekretnine u Srbiji jeste svakodnevno praćenje oglasa na našoj platformi. Ovde ćete pronaći mnoštvo povoljnih nekretnina, a među njima možda baš i onu koja će vama najviše odgovarati. 

Osim toga što ćete saznati gde su u Srbiji najpovoljnije nekretnine, možete brzo naći kupca za svoju imovinu. Ukoliko upravo želite da prodate nekretninu - formirajte što povoljniju cenu, a zatim brzo i jednostavno kreirajte oglas - zainteresovani kupci ubrzo će vam se javiti.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija