Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako da prodaja stana bude brza i efikasna

 

Kako da prodaja stana bude brza i efikasna

Ukoliko je ovo prvi put da ste se našli u procesu zvanom prodaja stana, verovatno ni ne znate koliko on može da bude dug, kompleksan i zahtevan. Čak i ukoliko imate iskustva i već ste se bavili prodajom nekretnine, saveti pomoću kojih se prodaja stanova obavlja brže, efikasnije i optimalnije su uvek dobrodošli. 

Istraživajući nekretnine i kreirajući posebno mesto gde se može obaviti prodaja stana na MojTrg platformi, došli smo do saznanja o tome šta je ono što može ubrzati proces prodaje stanova. U nastavku teksta vam otkrivamo kako prodati stan na brz i efikasan način. 

Pripremite plan za prodaju stana

Kada je u pitanju stan prodaja nije mali korak, pa je izuzetno važno maksimalno se posvetiti zadatku i pripremiti detaljan i temeljan plan. Dobro razmislite o tome da li ste sigurni da želite da prodate stan, a zatim i o ostalim važnim stavkama. 

Da li vam je najvažnije da stan prodate brzo, da li želite da to uradite po što višoj ceni i da li hoćete, odnosno da li imate vremena i sredstva da investirate u renoviranje i opremanje stana kako biste ga prodali po višoj ceni? 

Sve su ovo pitanja na koja treba da odgovorite kako biste pripremili detaljan plan za prodaju stana. Vremenski rokovi su takođe bitna stavka, pa u okviru plana postavite sebi najkasniji rok za prodaju stana. 

Prodaja stana i neophodna dokumentacija

Nakon što se odlučite za prodavanje stana, potrebno je da se pozabavite pravnim aspektom nekretnine i pripremite neophodnu dokumentaciju. Na ovome možete uštedeti vreme angažovanjem pravnika ili advokata, koji vam može pomoći i oko ostalih procesa u vezi sa prodajom stana, ali to možete i sami učiniti.

Pre svega, valja napomenuti da vi, kao prodavac stana, morate dokazati svoje vlasništvo nad nepokretnošću. U ovom slučaju nepokretnost je nekretnina, odnosno stan. Vlasništvo nad stanom dokazujete neophodnom pravno valjanom dokumentacijom. 

Dokumenti moraju biti u originalima, overeni od strane nadležnog suda ili Javnog beležnika, sa klauzulama RUJP nadležne opštine da je regulisan porez na prenos apsolutnih prava. 

Evo koja dokumentacija vam je potrebna za prodaju stana:

Vlasnički list (Izvod iz liste nepokretnosti) - ako je stan uknjižen

Kompletna dokumentacija, od prvog do sadašnjeg vlasnika, sve u originalima i sve overeno, sa RUJP pečatima uprave prihoda nadležne opštine o regulisanom porezu na prenos apsolutnih prava - ako stan nije uknjižen

Potvrda o ozakonjenju - ako stan nije uknjižen

Ugovor o poklonu / Rešenje o nasleđivanju / Ugovor o doživotnom izdržavanju

Kupoprodajni ugovor

Kada je u pitanju stan prodaja je brža kada je on uknjižen. Razlog je vrlo jednostavan - sama reč “neuknjižen” odbija kupce, a sem toga - banke ne daju kredite za kupovinu neuknjiženih stanova, pa savetujemo da stan uknjižite ukoliko želite da ga prodate na što brži i efikasniji način. 

Kako da prodaja stana bude brza i efikasna

Odaberite način za prodavanje stana

Postoji više načina na koje možete prionuti na prodavanje stana, a dva su najčešća: sami ćete to učiniti ili ćete odabrati pouzdanu agenciju ili agenta za prodavanje stana. Prodaja stana preko agencije obično se obavi brže nego u sopstvenoj režiji, ali u modernom dobu, gde su online oglasi za stan presudni za brz pronalazak kupaca, ovo ne mora da bude pravilo. 

Oglas za prodaju stana

MojTrg platforma nudi vam prostor za oglašavanje, gde vrlo brzo, jednostavno i efikasno možete da postavite oglas za prodaju stana. Kupci koji su zainteresovani za stanove redovno posećuju platformu u potrazi za stanom koji žele da kupe, pa je ovo definitivno odličan način da prodaju stana obavite brzo i efikasno! 

Na platformi svakodnevno kupci pronalaze prodavce i prodavci kupce stanova, pa se konstantno obavlja prodaja stanova u Beogradu, ali i stanova u Kruševcu, Nišu i drugim manjim ili većim gradovima i mestima Srbije. 

Kvalitetni oglasi za stanove, napisani na najbolji mogući način i fotografisani kvalitetno, uticaće na to da brže prodate stan. Na oglasu detaljno navedite sve informacije o stanju: kvadraturu, adresu, cenu, način grejanja, broj soba, sprat, visinu plafona, nameštenost, godinu izgradnje, godinu poslednjeg renoviranja, stolariju, broj mokrih čvorova, parking, kao i dodatni prostor na raspolaganju. 

Sređivanje stana i fotografisanje

Ukoliko je stan sveže renoviran, verovatno ne postoji ništa što biste dodatno mogli da učinite kako biste mu povećali cenu. Ako to nije slučaj - čak i jednostavno krečenje potencijalno može povećati vrednost nekretnine. 

Naravno, ukoliko za to imate vremena i sredstava - renoviranje je takođe nešto o čemu treba da razmislite. Obavezno napravite odlične fotografije čistog i sređenog stana - ovo će privući kupce na oglasima i dosta potpomaže brzinu prodaje stanova. 

Definisanje cene stana

Cenu nekretnine, naravno, treba navesti u oglasu. Prilikom definisanja cene stanova, trebalo bi da prionuti na istraživanje. Istražite stanove na sličnim lokacijama u postojećim oglasima, kao i stanove slične veličine i pogodnosti. 

Naravno, svaki stan je priča za sebe, pa i benefit kao što je postojanje parkinga, ili veličina balkona može uticati na cenu vaše nekretnine. Ipak, ovako ćete doći do saznanja o približnoj vrednosti vašeg stana. 

Ukoliko ste angažovali agenciju ili agenta za prodaju nekretnina, oni će najbolje znati koja je najviša cena po kojoj možete prodati vaš stan. Takođe, možete angažovati procenitelja vrednosti nekretnine koji će najtačnije odrediti optimalnu cenu za prodaju stana, a zatim vam izdati i dokument, koji može služiti kao odičan dodatak oglasu, koji opravdava navedenu cenu. 

Kada su u pitanju stanovi prodaja je brža kada su cene realne i kada nema velikih odstupanja od tržišnih. Od vas će se kasnije očekivati da pregovarate oko cene, pa planirajte da ćete navedenu cenu verovatno sniziti u pregovorima. Odmah odredite vrednost ispod koje neće ići - ovako ćete uštedeti vreme tokom narednih procesa pregovora.

Budite spremni da otvorite vrata stana za razgledanje 

Zainteresovani kupci će, iako ste u oglasu naveli sve neophodne informacije, želeti da stan posete uživo. Ako niste angažovali agenta, računajte da budete dostupni da otvorite vrata svog stana potencijalnim kupcima, kako biste ih kroz stan proveli i uživo. Neka ih stan dočeka u najboljem mogućem stanju. Budite fleksibilni, prijatni i spremni na pregovaranje.

Spremite se za potpisivanje ugovora

Budite pripremljeni na to da pronađete kupca i predate mu ključ stana u ruke. Proces prodaje stana nije završen nakon što kupca i pronađete. Neophodno je da se pripremite za potpisivanje predugovora o prodaji (ukoliko za tim ima potrebe), a zatim i ugovora o prodaji nepokretnosti

Advokat može ubrzati ceo proces nabavljajući i sastavljajući potrebnu dokumentaciju umesto vas, na pravno valjan način. Ugovor o prodaji nepokretnosti mora biti u formi javnobeležničkog zapisa, za koju je nadležan Javni beležnik na čijem službenom području se nalazi nepokretnost koja je predmet ugovora.

Dobro proučite ugovor, važno je da razumete svaki njegov red. Neka to učini i kupac. Nakon potpisivanja ugovora - vaš stan je prodat na najbrži i najefikasniji način!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija