Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako izgleda i šta obuhvata nega starih lica?

Kako izgleda i šta obuhvata nega starih lica?

Nega starih lica podrazumeva čuvanje starih osoba, najčešće u kućnim uslovima i njima poznatom okruženju. Ovakva nega uključuje i medicinski tretman usled različitih oboljenja, ili oporavka od operacija i drugih medicinskih poduhvata.

Nega starih lica je vrlo česta tema u mnogim porodicama, budući da ovakav vid nege omogućava znatno kvalitetniji život starih lica, ali i drugih članova porodice koje mogu da se oslone na pomoć profesionalnih negovatelja. 

Zahvaljujući brojnim agencijama kojima je nega starih lica primarna delatnost, starački dom nije jedina opcija za ljude koji ne mogu samostalno da brinu o sebi, čime im se omogućava ostanak u sopstvenom domu i u krugu porodice. U nastavku teksta detaljnije objašnjavamo šta je i šta obuhvata nega starih lica.

Nega starih lica - pomoć u kući od neprocenjive vrednosti

Pomoć u kući starim licima je od ogromne važnosti, jer im se pruža sva neophodna pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao i odgovarajuća terapija ukoliko je reč o lečenju ili oporavku od bolesti.

Nega starih osoba u najvećem broju slučajeva podrazumeva pomoć u kući oko očuvanja samostalnosti. Ovo je posebno važno ukoliko je reč o dementnoj osobi, koja zahvaljujući podršci profesionalnih negovatelja lakše funkcioniše iz dana u dan bez obzira na svoje zdravstvene probleme.

Profesionalnost negovatelja je važna jer je upravo on taj koji brine o redovnom uzimanju terapije i realizacije prepisanih vežbi. Osoba koja se brine o starijem licu, u isto vreme se trudi da ga animira šetnjom ili drugim aktivnostima koje su ujedno zdrave i poželjne za svaki dan.

Ovaj aspekt je od velikog značaja za osobe koje imaju probleme sa kretanjem, jer se svakodnevnim šetnjama i strpljivim pristupom negovatelja ojačavaju mišići, a organizam se privikava na svež vazduh i svakodnevne izlaske.

Nega starih osoba je više od kontrole uzimanja terapije

Iako se sve navedene stvari tiču brige o zdravstvenom stanju starog lica, treba imati na umu da pomoć u kući starim licima podrazumeva i više od toga. Ukoliko angažujete negovatelja da čuva starijeg člana vaše porodice, možete računati i na pripremu i serviranje hrane za pacijenta, održavanje higijene njegove postelje, kao i na pomoć i asistenciju pri rukovanju pomagalima za kretanje.

Kako stara lica često nisu u stanju da samostalno odlaze u toalet i kupatilo, negovatelj se angažuje upravo kako bi bio od pomoći i u ovim situacijama. To znači da će negovatelj pružiti potpunu podršku starom licu i prilikom presvlačenja, kupanja, sečenja noktiju, promene položaja u krevetu i svih drugih svakodnevnih aktivnosti, bilo da se one tiču kretanja, higijene ili obroka.

nega starih lica

Zašto je važno čuvanje starih lica u kućnim uslovima 

Nega starih lica u kućnim uslovima je izuzetno važna na više načina. Prvo i najvažnije što izdvajamo jeste udobnost i prijatan osećaj u domaćem okruženju. Veliki je broj porodica koje se odlučuju da najstarije članove porodice smeste u dom za stare, ukoliko nisu u mogućnosti da se samostalno brinu o sebi.

Ovo je smisleno rešenje ukoliko nijedan član ne može da se posveti brizi o najstarijima, ali uzmite u obzir i to da odlazak starih lica u starački dom ujedno znači i njihovo napuštanje sopstvenog doma, što psihički i emotivno može da bude jako teško i za pacijenta i za porodicu. 

Zbog toga je pomoć u kući starim licima od izuzetne važnosti, jer pacijent ostaje u svom domaćem okruženju, a drugi članovi porodice imaju mogućnost da se posvete svojim obavezama, bez opterećenja i griže savesti zbog stanja starog lica u njihovoj porodici. Uz angažovanje negovatelja, u svakom trenutku možete biti sigurni da je član vaše porodice zbrinut, a to znači da bez brige možete odsustvovati koliko god je to potrebno.

Nega starih lica ponuda - koje su poželjne osobine negovatelja?

Negovatelj je osoba koja ostvaruje izuzetno blizak kontakt sa pacijentom, pa je neophodno da pronađete prijatnu osobu sa profesionalnim pristupom pacijentu i njegovim svakodnevnim aktivnostima.

Strpljenje, razumevanje i pristupačnost su neke od glavnih osobina negovatelja, a uz sve to, poželjno je da lice koje neguje bude profesionalac, odnosno kvalifikovani negovatelj koji svoj posao obavlja ispred neke zdravstvene ustanove.

Ovo je izuzetno važno u pogledu primene terapije prepisane od strane lekara, jer će stručno lice najbolje znati kada je vreme za koji lek i na koji način se određene vežbe kretanje izvode. Ipak, internet nudi kvalitetne platforme na kojima možete pronaći iskusne, profesionalne i ozbiljne negovatelje koji će na najbolji način pristupiti negovanju pacijenta.

Ukoliko na ovaj način angažujete negovatelja, obratite pažnju na stečeno iskustvo i preporuke koje ta osoba ima. I na kraju, obavite razgovor sa negovateljem pre nego što stupi na svoju dužnost. 

Uvek je dobro ostvariti kontakt sa ovakvom osobom i proceniti koliko je strpljiva, pouzdana i pažljiva, jer je to od najvećeg značaja za staro lice o kome će da brine. Osim što je podrška starom licu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, negovatelj je i osoba koja pravi društvo pacijentu, pa je vrlo važno da osoba bude prijatna i raspoložena.

Osim što pacijent treba da bude dobrog zdravstvenog stanja, važno je i da se oseća prijatno i sigurno, pa zato pažljivo birajte negovatelja i maksimalno udovoljite starim licima u svom najbližem okruženju.

Naveli smo najvažnije prednosti angažovanja negovatelja za staro lice, a verujemo da ste svesni prednosti koje sa sobom nosi kućna nega starih lica u odnosu na starački dom. Ukoliko nakon čitanja ovog teksta sebe pronalazite u opisu posla negovatelja, putem platforme mojtrg.rs možete pogledati aktuelne oglase za ovaj posao.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija