Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako postati dadilja - potrebne kvalifikacije i iskustvo

 

Kako postati dadilja - potrebne kvalifikacije i iskustvo

U današnje moderno vreme sve je više roditelja koji su zatrpani poslom i koji tokom radne nedelje nemaju dovoljno vremena da se adekvatno posvete brizi i čuvanju dece. Uz sve to majke se vrlo brzo nakon porođaja vraćaju na puno radno vreme, pa je pronalazak odgovorne i posvećene osobe za čuvanje dece neminovno. 

S obzirom na to da nemaju svi roditelji mogućnost da ostave dete kod bake i deke dok su na poslu, a upisivanje u vrtić nije nimalo jednostavno, kao jedno od sve češćih rešenja nameće se angažovanje osoba koje obavljaju profesionalno čuvanje dece

Na tržištu poslova sve je veća ponuda, ali i tražnja za kvalifikovanim dadiljama koje za novac odnosno platu vode računa o svakodnevnim obavezama deteta i brinu o njima dok roditelji nisu kod kuće. 

U nastavku teksta otkrijte šta tačno podrazumeva posao dadilje, kako postati dadilja i koliko je sigurno angažovati profesionalne dadilje za čuvanje dece. 

Šta podrazumeva posao dadilje 

Prva i najvažnija stvar kada je u pitanju posao dadilje jeste da osoba koja odluči da se bavi tim poslom mora da gaji istinsku strast prema radu sa decom. To je apsolutno neophodno s obzirom na to da ovakva karijera predstavlja poseban izazov i iz dana u dan donosi nove prepreke koje se mogu prevazići samo zahvaljujući ljubavi prema poslu. 

Druga stvar koju bi trebalo napomenuti jeste da iako posao dadilje ponekad može biti izuzetno težak, odgovoran i naporan, to je ujedno i jedno od najzanimljivijih zanimanja koje možete izabrati. Pored posmatranja kako deca u vašoj blizini i zahvaljujući vašoj brizi uče, razvijaju se i rastu, vi ste u mogućnosti da postanete deo njihove porodice.

Mnoge dadilje svakodnevno provode znatnu količinu vremena u domu porodice u kojoj rade, a mnoge čak i žive u njihovoj kući kako bi tokom čitavog dana bile na raspolaganju mališanima. Ovaj nivo uključenosti znači da pored povezivanja sa decom, dadilja ostvaruje i bliži kontakt sa ostatkom porodice i postaje važan član jednog domaćinstva.

Kako se postaje dadilja?

Zahtevi roditelja dece modernog doba su sve veći i specifičniji. Naime, s obzirom na tempo života, kao i kombinovanje brojnih profesionalnih i drugih obaveza, sve je više roditelja koji imaju potrebu da, kada oni nisu tu, sa njihovom decom boravi neko ko će ih istovremeno čuvati, negovati, ali i vaspitavati i kvalitetno provoditi zajedničko vreme.

Baš iz tog razloga roditelji žele da povere svoje dete u ruke profesionalcima, te se iz tog razloga smatra da je posao dadilje u Srbiji jedno od zanimanja budućnosti. 

A ukoliko se pitate kako postati dadilja, važno je znati da postoji veliki broj škola za dadilje koje izdaju sertifikate i na pravi način edukuju sve zainteresovane osobe i adekvatno ih upućuju u ovo zanimanje. 

Nakon dobijanja sertifikata, profesionalne dadilje mogu dobiti angažman preko agencija za dadilje ili mogu same oglasiti svoje usluge. Najbolje mesto za oglašavanje svakako je vodeća platforma za trgovinu u Srbiji - Moj Trg

Obuka za posao dadilje

Škola za dadilje nudi brojne teorijske i praktične obuke, kao i obuku koja je usmerena na unapređivanje profesionalnih i životnih veština. Dadilje moraju da  savladaju sva potrebna stručna i teorijska znanja o nezi dece u vrtićima i kod kuće. 

Dadilje se obučavaju da deci pruže pomoć prilikom kupanja, presvlačenja i hranjenja, a takođe moraju da  nauče odgovarajuće vaspitno-obrazovne igre koje podstiču razvoj dece u svim fazama njihovog razvoja. 

Obuka za posao dadilje podrazumeva i učenje o tome kako se pruža kvalitetna podrška porodici prilikom važnih događaja u situacijama kada se zahteva prilagođavanje promenama, a uz to one moraju biti i autoritet deci pa je pravilna primena kazni i zabrana od velike važnosti.

Kako postati dadilja - potrebne kvalifikacije i iskustvo

Potrebne kvalifikacije za posao dadilje - osobine koje čine dobru dadilju

Pored strasti za rad sa decom i mladima i istinskog interesovanja za dobrobit i razvoj mladih bića, postoje i brojne druge veštine koje bi trebalo da poseduje osoba koja pretenduje da postane dobra dadilja. 

Strpljenje

S obzirom na to da dadilje često moraju da rade sa veoma malom decom, ponekad i sa više njih istovremeno, strpljenje je nešto što se podrazumeva da poseduju, kako bi na najbolji mogući način mogle da odgovore na sve izazove koje taj vid interakcije može da ima. 

Ljubaznost

Jedna od najvažnijih stvari jeste da dadilje budu pristupačne i predusretljive prema deci, a to podrazumeva ljubaznost, empatiju i osetljivost na svakodnevne probleme mališana koji mogu nastati. 

Komunikativnost

Deci su potrebne razumljive i prijateljski nastrojene osobe sa kojima mogu opušteno da komuniciraju o svemu. Potreba za lakom komunikacijom između dadilje i deteta je najvažnija, kao i dobra komunikacija dadilje sa roditeljima, s obzirom na to da će oni želeti da znaju sve o tome kako su njihova deca provela dan.

Sposobnost dobrog rada pod pritiskom 

Ukoliko se dadilje brinu o više dece istovremeno, a njihov posao podrazumeva i kuvanje, čišćenje i brigu o kućnim ljubimcima recimo, onda je neophodna sposobnost obavljanja više zadataka istovremeno, kao i dobra organizacija za rad pod pritiskom.

Snalažljivost

Deca vrlo često mogu biti poprilično spontana, neorganizovana i nepredvidiva, tako da je sposobnost snalaženja u različitim situacija izuzetno korisna za uspešno obavljanje ovog posla.  Takođe, snalažljivost u pronalaženju pravog načina da se deca zabave jedan je od garanta uspešne karijere dadilje.

Prilagodljivost

Bez obzira da li je dadilja sa porodicom mesec dana ili pet godina, život sam po sebi nosi određenu dinamičnost i vrlo je verovatno da će se dogoditi mnoge promene u domu i načinu obavljanja posla. Iz tog razloga dadilja mora biti fleksibilna i spremna da se prilagodi svim promenama kako bi maksimalno ispoštovala svoju ulogu.

Ovo je samo nekoliko najvažnijih veština koje su potrebne da bi osoba postala dobra dadilja. Naravno da je svaka porodica drugačija i da svako dete ima određene posebne potrebe, pa ono što možda deluje kod jednog deteta neće funkcionisati kod drugog. Baš iz tog razloga su navedene veštine i osobine izuzetno korisne, za uspešno obavljanje posla dadilje.

Kako izgleda dan jedne dadilje

Kao što smo već rekli, nijedna porodica nije ista i neke će možda zahtevati mnogo manje doprinosa od vas kao dadilje nego druge. Postoji razlika između dadilja koje žive sa porodicom i dadilja koje povremeno dolaze da pripaze decu.

Ako dadilja živi u kući porodice, postoji verovatnoća da će njeni zadaci biti mnogo širi nego da onih dadilja koje rade samo tokom dana ili honorarno.  Zato, kada je u pitanju dadilja iskustvo je veoma bitno da bi uspešno mogla da savlada sve što se od nje traži.

Da bismo to pojednostavili, pogledajte kako potencijalno može da izgleda posao dadilje u Srbiji, odnosno navodimo neke od zadataka koji se mogu tražiti od dadilje bilo da živi u ili van kuće poslodavca.

- odvoženje i dovoženje dece

- pomoć deci kod domaćih zadataka

- obavljanje obrazovnih aktivnosti

- pravljenje jela za decu

- kupanje i oblačenje dece

- čitanje

- spremanje dece za krevet

- čišćenje doma

- hranjenje, šetanje i igranje sa kućnim ljubimcima

- obavljanje nabavke za porodicu

Prema sprovedenom istraživanju američkog časopis Forbes, zanimanje dadilje je na trećem mestu zanimanja za kojim će biti najveće potraznja u budućnosti. Edukovane dadilje u svim razvijenim zemljama sveta postižu značajno bolje rezultate u radu sa decom nego bebisiterke koje nemaju edukaciju. 

Upravo zahvaljujući ovakvim rezultatima, potreba za sertifikovanim i profesionalnim dadiljama je sve prisutnija u Srbiji, odnosno savremeni roditelji prepoznaju sve benefite koje edukovane osobe mogu da donesu njihovoj deci.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija