Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako povećati produktivnost kada radite od kuće

Kako povećati produktivnost kada radite od kuće

Raditi od kuće deluje idealno… Sve do trenutka kada shvatite da vaša produktivnost varira iz dana u dan. Rad u kancelariji takođe ume da bude propraćen manjkom motivacije, ali je u njoj mnogo manje ometača od onih koji se pojavljuju kod rada kod kuće, pa je to i ređa situacija. 

Rad od kuće je standardan kod mnogih modernih profesija i sve je više kompanija koje svojim zaposlenima mogu priuštiti luksuz rada van kancelarije. Moj Trg je platforma koja prati svetske poslovne trendove, pa je kreirala dostupno mesto za oglašavanje za sve koji traže i nude rad od kuće. Ovde se, na jednom mestu, nalaze odlični oglasi za rad od kuće.

Primetili smo da je manjak produktivnosti čest problem i da je svima preko potrebna motivacija za rad od kuće. Istražili smo umesto vas, te vam u narednim redovima nudimo odgovor na često postavljeno pitanje: Kako povećati produktivnost kada radite od kuće?.

Počnite rano - koncentracija je najveća u jutarnjim časovima

Kada radite u prostoru kompanije, uglavnom je radno vreme jasno određeno, pa ako na posao stižete na vreme - to je obično u jutarnjim časovima. Sem toga, kolektiv sa kojim radite dodatno motiviše na rad u kancelariji već od najranijih časova.

Kod rada od kuće mnogo je teže preći sa jastuka za radni sto, a  koncentracija je najveća upravo u jutarnjim satima, kada smo najodmorniji. Zato je važno da motivacija za rad od kuće ujutru bude što veća. Razmišljajte jednostavno - što pre počnete-brže ćete završiti. Zato ustanite, doručkujte i odmah sedite za radni sto.

Isplanirajte radni dan i povećaćete produktivnost

Kada radite od kuće, sam ste svoj menadžer i odgovorni ste za planiranje i raspoređivanje obaveza tokom dana. Kako ne biste dozvolili fokusu da “odluta” u nekom trenutku, svaki radni dan temeljno isplanirajte, a onda se držite plana. On će vas tokom radnog dana podsećati na sve obaveze koje treba završiti i neće vam dozvoliti da odlutate i izgubite koncentraciju.

Nakon završetka svakog zadatka, možete ga precrtati - kako fiktivno, tako i bukvalno (sa papira). Ovo će biti odlična dodatna motivacija, uz koju će vaš radni dan kod kuće biti produktivan i efikasan. 

Kako povećati efikasnost radnim prostorom kod kuće?

Kada je u pitanju rad od kuće motivacija zavisi i od samog radnog prostora. To što ne radite u kancelariji, ne znači da ne možete da imate kancelariju! Kreirajte mesto za rad koje će podsećati na tipičnu kancelariju. 

Stabilan i veliki radni sto na kome će biti dovoljno mesta za sve vaše potrebe, uz ergonomsku stolicu i kvalitetnu radnu opremu koja vam je potrebna (uglavnom su to računar i propratni gedžeti), mnogo će vas više motivisati od rada u fotelji ili na kauču. Uredite kućnu kancelariju i videćete kako efikasnost raste iz dana u dan.

Otežajte sebi pristup društvenim mrežama

Kako povećati produktivnost kada radite od kuće? Definitivno i nekorišćenjem društvenih mreža! Društvene mreže su dizajnirane tako da budu “na dohvat ruke”, vrlo lake za ulaženje i korišćene. Koliko je ovo dobro kada vam je nešto sa mreža potrebno, toliko je loše prilikom rada.  Posebno ukoliko radite na računaru i koristite Internet, kao i većina ljudi koji rade kod kuće.

Kako biste otežali sebi provođenje vremena na društvenim mrežama tokom rada kod kuće, preporučujemo da se izlogujete sa njih, a i sklonite sve prečice do društvenih mreža sa ekrana. Ukoliko ste skloni ulasku na društvene mreže sa telefona, ograničite sebi pristup telefonu na jednom u nekoliko sati. 

Pozive i dopisivanja odložite za popodne

Kada radite od kuće, prirodno je da se ponašate opuštenije nego u kancelariji. Ovo znači da ćete verovatno dozvoliti sebi javljanje na telefon i dopisivanje tokom radnog vremena. Kako biste ostali fokusirani i kako bi vaša motivacija za rad od kuće bila na zavidnom nivou - savetujemo da odolite komunikaciji sa bližnjima do popodnevnih časova, kada se vaš radni dan završava. 

Izađite iz kuće - ovo može biti odlično za povećanje produktivnosti

To što radite van kompanije - ne mora da znači da radite kod kuće. Tih kafić koji je smešten u vašoj blizini, coworking prostor ili bilo koje drugo mesto na kom smatrate da biste mogli da budete produktivni - takođe će biti vrhunsko rešenje.

Možda će vam prijati da radite van kuće uvek, možda jednom nedeljno, a možda i ređe od toga. Ono što je sigurno je da nemate šta da čekate ukoliko vidite da niste motivisani za rad kod kuće - izađite iz nje i istražite alternative!

Produktivnost će biti veća ako pravite pauze

Kako biste povećali efikasnost na radu od kuće - slobodno pravite pauze! Počnite sa pauzom od pet minuta na svakih pola sata, a postepeno uvodite sve veću vremensku distinckiju između pauza. Jedna pauza od 20 minuta do pola sata za ručak takođe će prijati vašoj koncentraciji. Posle pauza ćete biti motivisaniji na rad, a postepeno i sve koncentrisaniji. 

Pripremite ručak veče ranije

Ako pripremite ručak veče ranije, više vremena na pauzi moći ćete da iskoristite na druge stvari, a ne pripremu ručka koja se često oduži. Sem toga, ući ćete u radni dan potpuno rasterećeni brige o ručku, koji će vas čekati spreman u kuhinji.

Znamo da je najlakše reći, a teže uraditi, ali ako ih primenjujete postepeno, ovi saveti postaće deo vaše radne svakodnevice, a poboljšane rezultate rada primetićete vrlo brzo. Ukoliko upravo tragate ili nudite posao za rad od kuće - na pravom ste mestu. Brzo i jednostavno postavite oglas, a sigurni smo da ćete pronaći ono što želite u najkraćem mogućem roku.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija