Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Kako prodati plac - prodaja placeva na brz i efikasan način

Kako prodati plac - prodaja placeva na brz i efikasan način

Prodaja placeva često je komplaksan proces koji traje izuzetno dugo. Od početne ideje o prodaji placa, preko razmišljanja o odgovoru na čuveno pitanje: Kako prodati plac?, zatim oglašavanja, pa sve do konačnog čina prodaje, ovaj proces obukvata sve, a nekad traje i po nekoliko godina. 

Ipak, prodaja placa uopšte ne mora da bude duga i komlikovana Postoje stvari koje Vi, kao neko ko prodaje plac, možete uraditi kako biste ubrzali stvari. Istražili smo umesto Vas i došli do optimalnih saveta o tome kako prodaja placeva može biti brža, a njih ćete i vi saznati u nastavku teksta. 

Pravno pripremanje placa za prodaju

Pre nego što se oglase, placevi na prodaju treba da prođu kroz rane i temeljne pripreme. Dobra priprema za prodaju ubrzaće proces prodaje koji sledi. Priprema placa za prodaju podrazumeva da nedvosmisleno odlučite da želite da prodate plac, a zatim izvršite procenu o tome da li je plac spreman za prodaju.

Ukoliko, na primer, vlasništvo nad placom delite sa nekim, jasno je da ga ne možete sami doneti odluku o prodaji. Prodaja placa je u tom slučaju nešto kompleksnija procedura, za čije obavljanje su nekada potrebne i konsultacije sa advokatom.

Sem toga, važno je da proverite da li je plac spreman za prodaju i iz zakonskog ugla gledanja. Plac ne mora biti uknjižen da biste ga prodali, ali ovo bi za posledicu imalo manjak poverenja kod kupaca, obaranje tržišne cene, a i sporiji proces prodaje. 

Zato savetujemo da plac uknjižite u katastar nepokretnosti. Ako plac nije legalizovan, on se i dalje može prodati, ali samo ako ste podneli zahtev za ozakonjenje (legalizaciju). Ovaj dokument uručićete kupcu placa nakon prodaje, a treba da navedete da je zahtev podnet i u samom oglasu. 

Takođe, kako biste prodali plac morate posedovati kupoprodajni ugovor ili drugi osnov kao dokaz vanknjižnog vlasništva. Ako smatrate proceduru suviše komplikovanom, savetujemo da angažujete pravnika ili agenciju za prodaju nekretnina, koji će vam rado pomoći oko kompleksnih stvari i pomoću kojih ćete sigurno brže i efikasnije prodati svoj plac. 

Procena cene placa

Logično je da sem pravnog aspekta pred prodaju placa, morate voditi računa i o ekonomskom aspektu, odnosno o proceni tržišne vrednosti zemljišta. Ovo će najbolje uraditi sertifikovani procenitelji vrednosti nepokretnosti, koji će vam izdati i dokument o vrednosti zemljišta. 

Dokument o procenjenoj vrednosti placa je odličan dodatak za oglas koji ćete kasnije postaviti. Ne samo da će govoriti o tome da ste se temeljno pozabavili placom pred njegovu prodaju i tako ostavliti ozbiljniji utisak na potencijalne kupce, nego će ovo biti i odličan argument za formiranje cene. 

Kako prodati plac - prodaja placeva na brz i efikasan način

Prodaja placeva i formiranje cene

Nakon što ste uradili procenu tržišne vrednosti, možete formirati cenu placa. Naravno, ovo možete učiniti i prema sopstvenom nahođenju ili pomoću informisanja o cenama sličnih nekretnina, ali najlakše ćete je formirati uz prethodno obavljeno procenjivanje vrednosti. 

Istraživanjem cena sličnih nekretnina na Internetu lako možete doći do realne cifre vrednosti Vašeg placa. Ipak, vodite računa da su cene placeva na oglasima umeju da iznose više od realne vrednosti placa. U odnosu na sve dostupne informacije koje imate, formirajte cenu placa.

Naravno, tom prilikom mislite i o faktorima kao što su: lokacija, veličina, namene za koje se plac može koristiti, kao i o ostalim stvarima koje direktno utiču na formiranje cene.  

Iako su cene placeva uglavnom jasno istaknute na samom oglasu, na našem tržištu i dalje je zastupljeno pregovaranje oko cene između kupca i prodavca placa. Zato savetujemo da unapred odredite minimalnu cenu ispod koje nećete ići. 

Ovo će dovesti do uštede vremena jer nećete gubiti vreme na pregovore, dogovore i sastanke sa kupcima koji nisu spremni da odvoje novčana sredstva koja ste prethodno definisali. 

Ako želite da plac prodate u najkraćem mogućem roku - pravilo je jednostavno - snizite cenu! Budite realni prilikom definisanja cene i ukoliko želite brzu prodaju placa, ne tražite više od onoga koliko plac realno vredi. 

Postavite oglas na Internet

Postavljanje oglasa za prodaju placa na Internet znatno će ubrzati ovaj proces. Sve što je potrebno jeste da napišete kvalitetan oglas za prodaju, koji privlači kupce i obogatite ga što boljim fotografijama. Tako ćete ogromnoj ciljnoj grupi, koju čine svi korisnici Interneta, na najbolji mogući način dajti do znanja da je Vaš plac na prodaju. 

Ovo brzo, jednostavno i potpuno besplatno možete uraditi na MojTrg platformi, na kojoj se svakodnevno vrše prodaje i kupovine placeva u Smederevu, Novom Sadu, Kragujevcu i svim ostalim većim i manjim gradovima i mestima u Srbiji. 

Ponude razmatrajte u kratkim rokovima

Sve ponude koje vam budu stizale razmatrajte u što kraćem mogućem roku. Ako budete odugovlačili i neblagovremeno odgovarali na pozive i email-ove, velike su verovatnoće da ćete odužiti proces prodaje placa. Zato razmatrajte ponude odmah i donosite odluke brzo, na osnovu cene i standarda koje ste u ranijim fazama zacrtali. 

Budite spremni da izvršite prodaju

Sigurni smo da će pored navedenih saveta prodaja placa biti mnogo brža i jednostavnija, te da ćete brzo pronaći kupca. Budite spremni na ovo! Pripremite se za potpisivanje Predugovora, a zatim i Ugovora o prodaj placa

Vodite računa o tome da se neuknjižene nepokretnosti ne mogu kupovati putem stambenog kredita banaka, što je kod uknjiženih nepokretnosti moguće i predstavlja veliku olakšicu za sam čin prodaje, ali i brzo pronalaženje kupca. 

Izmirite sve račune pre nego što potpišete Ugovor i predate plac svom novom vlasniku. Čestitamo na brzoj i uspešnoj prodaji placa!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija