Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

 

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

 

Poslovi u inostranstvu su poslednjih godina najtraženija opcija za zaposlenje, barem kada su u pitanju državljani Srbije i regiona. Zemlje centralne Evrope prednjače u ponudi poslova koji su za naše lekare, medicinske sestre, inženjere i druge struke znatno isplativiji nego poslovi u Srbiji, pa ne čudi što za posao u Nemačkoj svake godine aplicira više hiljada ljudi iz Srbije. 

Jedan od razloga za rastuće interesovanje za rad u inostranstvu je i vrlo jednostavan način nalaženja i apliciranja za ove poslove, pogotovo kada su u pitanju sezonski poslovi. Ukoliko ste i vi među zainteresovanima za posao u inostranstvu, u nastavku teksta vam pružamo vodič za nalaženje, apliciranje i odlazak na posao u inostranstvu. 

Kako pronaći posao u inostranstvu - konkursi i apliciranje

Oglasi za posao u inostranstvu su dostupni preko brojnih internet platformi koje su specijalizovane za ovu oblast. Obično pretragu možete vršiti i prema državi koja vas zanima, ali i prema vrsti posla kojom želite da se bavite. 

Uvek je preporučljivo posećivati pouzdane izvore za koje znate da su nekome zaista pomogli, nego da se upuštate u proces apliciranja sa neproverenim izvorima o kojima ne znate ništa. 

Konkurs za posao u inostranstvu je uvek nešto zahtevniji u odnosu na domaće oglase, budući da se aplicira sa prijavnim materijalom prevedenim na strani jezik. U gotovo svim slučajevima, za rad u inostranstvu treba da priložite radnu biografiju u elektronskom formatu (prevedenu na neki strani, a najčešće engleski jezik). 

Sadržaj idealnog CV-ja staje na jednu stranu A4 formata, pa pokušajte da u ovom okviru navedete sve najvažnije segmente svog obrazovanja i radnog iskustva. U okviru prijavnog materijala treba da se nađu i kopije kvalifikacija i diploma, koje je potrebno prethodno nostrifikovati. U zavisnosti od samog poslodavca, mogu vam biti zatraženi dodatni dokumenti, potvrde ili sertifikati. 

Posao u Nemačkoj - najtraženiji među Srbima

Zemlje zapadne i centralne Evrope imaju stalnu tražnju za radnicima, a priliv istih dolazi upravo iz balkanskih zemalja, kojih je iz mesec u mesec sve više na radnim pozicijama u inostranstvu. 

Kada je u pitanju posao Nemačkaje jedna od najpopularnijih opcija, kako zbog dobrih uslova i blizine, tako i zbog toga što je u Nemačkoj dosta lakše naći posao kod Srba koji tamo već žive i rade. U ovom slučaju zaposlenje u inostranstvu liči na rad od kuće, jer vam direktno nadređeni nisu stranci, već državljani Srbije i regiona. 

To je naročito slučaj sa poslovima čuvanja dece, obavljanja kućnih poslova, poslova u ugostiteljstvu i na građevini. Uvek je jednostavnije zaposliti se kod naših ljudi, kako zbog cene rada, tako i zbog olakšane komunikacije i apliciranja za posao. Osim Nemačke, kao najperspektivnije zemlje se izdvajaju Austrija, Švedska, Italija i Švajcarska. 

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

Rad u inostranstvu preko državnih institucija i agencija

Jedan od najpouzdanijih posrednika za posao u inostranstvu je Nacionalna služba za zapošljavanje, čije je posredovanje između kandidata i poslodavca uređeno Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Posredovanje NSZ  počinje na zahtev poslodavca, koji je dužan da precizno definiše uslove rada, prava i obaveze zaposlenih i njima nadređenih. 

NSZ je dužna da prema kriterijumima poslodavca napravi predselekciju kandidata, i da zainteresovana lica koja ispunjavaju kriterijume uputi na razgovor sa poslodavcem. Odluku o zapošljavanju donosi poslodavac. 

Iako nalaženje konkursa i apliciranje na isti možete obaviti i samostalno putem izvora na internetu, napominjemo da je Nacionalna služba za zapošljavanje najsigurniji posrednik za posao u inostranstvu, jer je njen rad uređen zakonom, a veze sa poslodavcima u inostranstvu su proverene i pouzdane. 

Osim na NSZ, možete se osloniti i na agencije za zapošljavanje koje vam značajno mogu olakšati proces nalaženja posla u inostranstvu. One, između ostalog, nude i obezbeđivanje smeštaja, organizaciju puta i pripremanje dokumentacije umesto vas. 

U Srbiji legalno posluje oko 100 ovakvih agencija, a izdavanje dozvola za njihov rad vrši Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Zbog brojnih zloupotreba prilikom zapošljavanja u inostranstvu, vrlo je važno da se raspitate da li agencija koju ste izabrali za posrednika posluje legalno. 

Sezonski poslovi u inostranstvu - ponuda

Sezonski poslovi u inostranstvu su ujedno i najtraženiji oblici zapošljavanja izvan granica naše zemlje. Njihova prednost leži u tome što se zaposleni ne vezuju za inostranstvo na vremenski period duži od nekoliko meseci, a zarade su svakako na vrlo visokom nivou. 

Državljani Srbije se najčešće zapošljavaju na sezonskim poslovima u sferi građevinske industrije, ugostiteljstva, poljoprivrede i zdravstva, gde su plate ujedno i najviše. 

Međutim, treba imati u vidu i to da su sezonski poslovi uglavnom mnogo teži i naporniji u odnosu na stalni radni odnos koji se zasniva u inostranstvu. Smene nekada traju i po 12 sati, uz dve pauze za obroke, a smeštaj na sezonskim poslovima je zajednički za sve radnike, pa je u ovakvim uslovima komfor na nešto nižem nivou. 

Ipak, sve što je potrebno za normalno funkcionisanje je obezbeđeno, pa ukoliko ste spremni da se na nekoliko meseci odreknete udobnosti i komfora na koji ste navikli kod kuće, onda sezonski posao uz odličnu zaradu može biti dobar izbor za vas.

Najbolje opcije za sezonski posao u inostranstvu

Osim gore navedenih zemalja centralne i zapadne Evrope, sezonski poslovi su naročito zastupljeni u primorskim zeljama, gde se uglavnom traže ugostitelji tokom letnjih meseci. Među srpskim državljanima su poslednjih godina popularne Malta, Grčka i Hrvatska, pored tradicionalno aktuelne Crne Gore u kojoj se svakog leta nađu dobri sezonski poslovi za ljude iz Srbije. 

Kada su u pitanju sezonski poslovi inostranstvo nudi pregršt opcija, ali najbolje ponude su one na primorju, koje ujedno donose i najveće zarade za radnike iz raznih država. 

Ukoliko vas i dalje interesuju poslovi u inostranstvu, potrudite se da pronađete pouzdanog posrednika koji posluje u skladu sa zakonom, a na vama je da pripremite prijavnu dokumentaciju koja će vas predstaviti poslodavcu u najboljem svetlu. Uzmite u obzir sve troškove, dobitke i ukupnu zaradu, a onda donesite odluku o tome gde ćete živeti i raditi narendih nekoliko meseci, ili pak više godina.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija