Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

 

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

 

Poslovi u inostranstvu su poslednjih godina najtraženija opcija za zaposlenje, barem kada su u pitanju državljani Srbije i regiona. Zemlje centralne Evrope prednjače u ponudi poslova koji su za naše lekare, medicinske sestre, inženjere i druge struke znatno isplativiji nego poslovi u Srbiji, pa ne čudi što za posao u Nemačkoj svake godine aplicira više hiljada ljudi iz Srbije. 

Jedan od razloga za rastuće interesovanje za rad u inostranstvu je i vrlo jednostavan način nalaženja i apliciranja za ove poslove, pogotovo kada su u pitanju sezonski poslovi. Ukoliko ste i vi među zainteresovanima za posao u inostranstvu, u nastavku teksta vam pružamo vodič za nalaženje, apliciranje i odlazak na posao u inostranstvu. 

Kako pronaći posao u inostranstvu - konkursi i apliciranje

Oglasi za posao u inostranstvu su dostupni preko brojnih internet platformi koje su specijalizovane za ovu oblast. Obično pretragu možete vršiti i prema državi koja vas zanima, ali i prema vrsti posla kojom želite da se bavite. 

Uvek je preporučljivo posećivati pouzdane izvore za koje znate da su nekome zaista pomogli, nego da se upuštate u proces apliciranja sa neproverenim izvorima o kojima ne znate ništa. 

Konkurs za posao u inostranstvu je uvek nešto zahtevniji u odnosu na domaće oglase, budući da se aplicira sa prijavnim materijalom prevedenim na strani jezik. U gotovo svim slučajevima, za rad u inostranstvu treba da priložite radnu biografiju u elektronskom formatu (prevedenu na neki strani, a najčešće engleski jezik). 

Sadržaj idealnog CV-ja staje na jednu stranu A4 formata, pa pokušajte da u ovom okviru navedete sve najvažnije segmente svog obrazovanja i radnog iskustva. U okviru prijavnog materijala treba da se nađu i kopije kvalifikacija i diploma, koje je potrebno prethodno nostrifikovati. U zavisnosti od samog poslodavca, mogu vam biti zatraženi dodatni dokumenti, potvrde ili sertifikati. 

Posao u Nemačkoj - najtraženiji među Srbima

Zemlje zapadne i centralne Evrope imaju stalnu tražnju za radnicima, a priliv istih dolazi upravo iz balkanskih zemalja, kojih je iz mesec u mesec sve više na radnim pozicijama u inostranstvu. 

Kada je u pitanju posao Nemačkaje jedna od najpopularnijih opcija, kako zbog dobrih uslova i blizine, tako i zbog toga što je u Nemačkoj dosta lakše naći posao kod Srba koji tamo već žive i rade. U ovom slučaju zaposlenje u inostranstvu liči na rad od kuće, jer vam direktno nadređeni nisu stranci, već državljani Srbije i regiona. 

To je naročito slučaj sa poslovima čuvanja dece, obavljanja kućnih poslova, poslova u ugostiteljstvu i na građevini. Uvek je jednostavnije zaposliti se kod naših ljudi, kako zbog cene rada, tako i zbog olakšane komunikacije i apliciranja za posao. Osim Nemačke, kao najperspektivnije zemlje se izdvajaju Austrija, Švedska, Italija i Švajcarska. 

Poslovi u inostranstvu - kako ih pronaći i šta je sve potrebno?

Rad u inostranstvu preko državnih institucija i agencija

Jedan od najpouzdanijih posrednika za posao u inostranstvu je Nacionalna služba za zapošljavanje, čije je posredovanje između kandidata i poslodavca uređeno Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti. Posredovanje NSZ  počinje na zahtev poslodavca, koji je dužan da precizno definiše uslove rada, prava i obaveze zaposlenih i njima nadređenih. 

NSZ je dužna da prema kriterijumima poslodavca napravi predselekciju kandidata, i da zainteresovana lica koja ispunjavaju kriterijume uputi na razgovor sa poslodavcem. Odluku o zapošljavanju donosi poslodavac. 

Iako nalaženje konkursa i apliciranje na isti možete obaviti i samostalno putem izvora na internetu, napominjemo da je Nacionalna služba za zapošljavanje najsigurniji posrednik za posao u inostranstvu, jer je njen rad uređen zakonom, a veze sa poslodavcima u inostranstvu su proverene i pouzdane. 

Osim na NSZ, možete se osloniti i na agencije za zapošljavanje koje vam značajno mogu olakšati proces nalaženja posla u inostranstvu. One, između ostalog, nude i obezbeđivanje smeštaja, organizaciju puta i pripremanje dokumentacije umesto vas. 

U Srbiji legalno posluje oko 100 ovakvih agencija, a izdavanje dozvola za njihov rad vrši Ministartsvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Zbog brojnih zloupotreba prilikom zapošljavanja u inostranstvu, vrlo je važno da se raspitate da li agencija koju ste izabrali za posrednika posluje legalno. 

Sezonski poslovi u inostranstvu - ponuda

Sezonski poslovi u inostranstvu su ujedno i najtraženiji oblici zapošljavanja izvan granica naše zemlje. Njihova prednost leži u tome što se zaposleni ne vezuju za inostranstvo na vremenski period duži od nekoliko meseci, a zarade su svakako na vrlo visokom nivou. 

Državljani Srbije se najčešće zapošljavaju na sezonskim poslovima u sferi građevinske industrije, ugostiteljstva, poljoprivrede i zdravstva, gde su plate ujedno i najviše. 

Međutim, treba imati u vidu i to da su sezonski poslovi uglavnom mnogo teži i naporniji u odnosu na stalni radni odnos koji se zasniva u inostranstvu. Smene nekada traju i po 12 sati, uz dve pauze za obroke, a smeštaj na sezonskim poslovima je zajednički za sve radnike, pa je u ovakvim uslovima komfor na nešto nižem nivou. 

Ipak, sve što je potrebno za normalno funkcionisanje je obezbeđeno, pa ukoliko ste spremni da se na nekoliko meseci odreknete udobnosti i komfora na koji ste navikli kod kuće, onda sezonski posao uz odličnu zaradu može biti dobar izbor za vas.

Najbolje opcije za sezonski posao u inostranstvu

Osim gore navedenih zemalja centralne i zapadne Evrope, sezonski poslovi su naročito zastupljeni u primorskim zeljama, gde se uglavnom traže ugostitelji tokom letnjih meseci. Među srpskim državljanima su poslednjih godina popularne Malta, Grčka i Hrvatska, pored tradicionalno aktuelne Crne Gore u kojoj se svakog leta nađu dobri sezonski poslovi za ljude iz Srbije. 

Kada su u pitanju sezonski poslovi inostranstvo nudi pregršt opcija, ali najbolje ponude su one na primorju, koje ujedno donose i najveće zarade za radnike iz raznih država. 

Ukoliko vas i dalje interesuju poslovi u inostranstvu, potrudite se da pronađete pouzdanog posrednika koji posluje u skladu sa zakonom, a na vama je da pripremite prijavnu dokumentaciju koja će vas predstaviti poslodavcu u najboljem svetlu. Uzmite u obzir sve troškove, dobitke i ukupnu zaradu, a onda donesite odluku o tome gde ćete živeti i raditi narendih nekoliko meseci, ili pak više godina.

Ka vrhu