Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

Tržište mehanizacije za poljoprivredu je danas veoma razvijeno i svi oni koji imaju potrebu za kupovinom ili prodajom poljoprivrednih mašina mogu vrlo lako pronaći to što im treba. Odabir odgovarajućeg traktora, ipak, nije nimalo jednostavan zadatak i važno je biti dobro upoznat sa celokupnom terminologijom i mogućnostima ovih mašina kako bi se na pravi način došlo do željenog cilja i rezultata.

 

Polazna tačka prilikom odabira pravog traktora uvek treba da bude veličina i konfiguracija terena, odnosno zemljišta po kojem će se manevrisati traktorom. U obzir bi trebalo uzeti broj hektara, nagib terena, kao i sve potrebe i “radnje” koje planirate da obavljate sa traktorom. 

 

Kupovina traktora je velika investicija, ali se ovaj postupak često mnogo više isplati nego kada je u pitanju popravka starog. Novi traktori su uvek bolji izbor nego polovni traktori, ali vrlo često se na oglasima za prodaju traktora mogu pronaći izuzetno kvalitetni modeli i mašine koje zaista vredi posedovati. 

 

U nastavku vam predstavljamo koji su to najbolji traktori u Srbiji, odnosno koji su to pouzdani traktori koji vas sigurno neće izneveriti na polju, već će biti vaš idealni saveznik u obavljanju različitih poljoprivrednih aktivnosti.

#1 IMT traktori - domaći brend prepoznatljivog kvaliteta

Industrija mašina i traktora (IMT) je nekadašnja fabrika poljoprivrednih mašina, koja se nalazila na Novom Beogradu. Ugašena je 2015. godine, a za 60 godina svog postojanja, u ovoj fabrici je proizvedeno više od 780.000 traktora. Najpoznatiji modeli traktora ove fabrike su čuveni IMT 533 i IMT 539.

 

Kada je u pitanju Srbija, traktori IMT 533 i traktori IMT 539 su najpoznatiji, a ovi traktori su veoma laki za rukovanje, izuzetno su pokretljivi i okretni. Dobili su legendarni status jer predstavljaju mašine koje su obeležile širenje mehanizacije u seoskom sredinama u zemljoradničkim gazdinstvima u drugoj polovini 20. veka na ovim prostorima.

 

Prvi traktor ima motor od 35 KS i nosio je oznaku IMT 533, a kasnije je izrađena varijanta i sa motorom od 39 KS koja je imala oznaku IMT 539. Pouzdanost ovih traktora je velika, i uz minimum održavanja, realan vek trajanja motora do generalne popravke je oko 4000 radnih časova. Niije retkost da su pojedini IMT traktori imali motore koji su trajali i više od 6000 radnih sati.

 

Smatra se da su IMT 539 traktori najbolji traktori u Srbiji, odnosno najbolji traktori koji su proizvedeni u našoj zemlji, pa i ne čudi što je prodaja traktora ove marke bila izuzetno velika, a i dan danas vlada veliko interesovanje kada su polovni IMT traktori u pitanju. 

Noviji IMT traktori koji su izašli iz srpske fabrike

Stručnjaci iz IMT kompanije su 2009. predstavili novu seriju IMT 2000, u koju spadaju modeli novog dizajna: IMT traktor 2050 , IMT 2065 i IMT 2090. Ova serija traktora služi za sve vrste radova u poljoprivredi i transportu, a odlukuje ih lako rukovanje, sinhronizovan menjač, podesiv stub upravljača, plašt motora od poliestera i savremen dizajn kabine.

 

IMT je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2012. godine predstavio novu seriju traktora S (IMT 539S sa 42 KS, IMT 549S, IMT 550S i IMT traktor 555S sa 52 KS, koje odlukuje plašt motora od poliestera i savremen dizajn kabine. Motori su nešto jači nego na standardnoj seriji traktora za po nekoliko konjskih snaga, ugrađen im je desetostepeni menjački prenosnik, a imaju i hidroaulički servoupravljač. 

#2 John Deere traktori vrhunskih performansi

Deere & Company je najveća kompanija na svetu koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Ova američka kompanija u svom proizvodnom programu, pored traktora, ima i kombajne, kosilice, utovarivače i druge mašine, kao i građevinsku mehanizaciju. 

 

Traktori John Deere kompanije su stvoreni da pruže odlične performanse kako u polju, tako i u transportu. John Deere traktore odlikuju veliki kvalitet, izdržljivost i pouzdanost, a sa svakim novim modelom kupcima nude i brojne inovativne karakteristike traktora, koje ih čine snažnijim, efikasnijim i univerzalnijim. 

 

Ovi pouzdani traktori su veoma laki za rukovanje i održavanje. Struktura šasije John Deere traktora omogućava veću nosivost i kompaktnost svih elemenata i komponenti koje su u zajedničkoj funkciji. Pun profil šasije nosi opterećenje, transmisija prenosi snagu sa motora na pogonske točkove, a omogućeno je i nošenje većih, priključnih mašina čime se znatno povećava produktivnost rada sa ovim traktorima.

Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

#3 Fendt traktori - nemački brend visoke efikasnosti

Traktori Fendt marke dostupni su u različitim varijantama, koje se razlikuju po svojim tehničkim karakteristikama, ali i udobnosti. Od 2009. godine svaki Fendt traktor ima besprekorni Vario prenos, kao i hidrostatički-mehanički menjač. 

 

Fendt traktori nude vrhunske performanse, odličnu funkcionalnost, produktivnost i efikasnost. Noviji modeli mogu da dostignu brzinu od 40 km na sat. Odlikuje ih mala težina, kao i odlična okretljivost pre svega zahvaljujući mogućnosti okretanja prednjih točkova pod uglom od 52 stepena.

 

U kabini je savršena ergonomija bez suvišnih delova i funkcija, a ugrađen je i napredni sistem za upravljanje - TMS. Sistem ogibljenja kod prednje osovine i kabine garantuje maksimalnu ugodnost u vožnji. 

#4 Ferguson traktori među najboljim na svetu

Massey Ferguson (MF) je razvio širok asortiman poljoprivrednih vozila i ima veliki udeo na tržištu širom sveta, a posebno u Evropi. Sredinom prošlog veka ova kompanija je proizvela svoj prvi traktor, a 30-ak godina kasnije proizveden je i prvi “inteligentni” Ferguson traktor, koji je bio prvi takav na celom svetu.

 

Traktori Ferguson kompanije odlikuju se vrhunskim kvalitetom i izuzetnim performansama, pa ne čudi što su modeli ove fabrike nekoliko puta dobijali prestižne nagrade, što za najbolji svetski, što za najbolji traktor na evropskom tržištu. 

 

Kada su u pitanju Ferguson traktori, MF kompanija u svom programu ima izuzetno veliki asortiman različitih proizvoda i svojim kupcima može da ponudi ogroman izbor traktora različitih performansi i mogućnosti, namenjene za sve vrste poljoprivrednih radova.

#5 New Holland traktori koriste napredne tehnologije u svom radu

Svetski poznata marka New Holland u svom asortimanu ima veliki broj traktora koji su idelani za mala i srednja porodična gazdinstva, ali i za velike kombinate koji zahtevaju maksimalnu iskorišćenost kapaciteta mašine. 

 

New Holland traktori imaju odličan motor, a njihova glavna karakteristika jeste ABS SuperSteer tehnologija koja nudi povećanu sigurnost i upravljivost traktora, pogotovo na strmim terenima. 

 

Tu su i mnoge druge napredne tehnologije koje ove traktore svrstavaju među najbolje mašine na svetu, kao što su na primer Opti-Fan sistem, Super Steer sistem, IntelliFill sistem i ostale funkcije, koje vozačima ovih traktora pružaju brojne prednosti - olakšavaju korišćenje, a poboljšavaju efekte rada. 

Osnovne funkcije i karakteristike traktora

Traktori se mogu koristiti za obavljanje niza različitih poslova u oblasti poljoprivrede i veoma su korisni u svakom seoskom domaćinstvu. Traktori se generalno odlikuju univerzalnošću i njihova namena može biti višestruka. 

 

Karakteristike koje ima traktor zavise od njegove namene. Ukoliko se traktor koristi za setvu i kultivaciju on mora da ima uske gume i mogućnost za podešavanje točkova. Kod traktora namenjenih za rad u voćnjacima ili vinogradima zahteva se nisko težište i mali razmak između točkova, kako bi se smanjio rizik od prevrtanja i olakšao prolazak ispod krošnji.

 

Traktori koji su namenjeni za rad u povrtlarstvu moraju imati veći broj stepena prenosa s malim brzinama kretanja, dok traktori namenjeni oranju moraju imati gume nešto većih dimenzija, kako bi se olakšao prolazak preko oranica.

 

Traktori se najčešće koriste za:

- obrađivanje tla

- usitnjavanje zemlje

- sađenje

- prskanje

- košenje

- prevoz tereta


Prilikom prodaje ili kupovine traktora važno je postaviti odnosno pronaći
optimalan odnos cene i kvaliteta, a naravno u obzir je neophodno uzeti i poslove koji će se obavljati sa odabranim traktorom. Na našem sajtu možete pogledati oglase za prodaju traktora i tako pronaći za sebe odgovarajuću mašinu i po pitanju cene i po pitanju performansi koje želite da traktor poseduje.

Ka vrhu