Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

Tržište mehanizacije za poljoprivredu je danas veoma razvijeno i svi oni koji imaju potrebu za kupovinom ili prodajom poljoprivrednih mašina mogu vrlo lako pronaći to što im treba. Odabir odgovarajućeg traktora, ipak, nije nimalo jednostavan zadatak i važno je biti dobro upoznat sa celokupnom terminologijom i mogućnostima ovih mašina kako bi se na pravi način došlo do željenog cilja i rezultata.

 

Polazna tačka prilikom odabira pravog traktora uvek treba da bude veličina i konfiguracija terena, odnosno zemljišta po kojem će se manevrisati traktorom. U obzir bi trebalo uzeti broj hektara, nagib terena, kao i sve potrebe i “radnje” koje planirate da obavljate sa traktorom. 

 

Kupovina traktora je velika investicija, ali se ovaj postupak često mnogo više isplati nego kada je u pitanju popravka starog. Novi traktori su uvek bolji izbor nego polovni traktori, ali vrlo često se na oglasima za prodaju traktora mogu pronaći izuzetno kvalitetni modeli i mašine koje zaista vredi posedovati. 

 

U nastavku vam predstavljamo koji su to najbolji traktori u Srbiji, odnosno koji su to pouzdani traktori koji vas sigurno neće izneveriti na polju, već će biti vaš idealni saveznik u obavljanju različitih poljoprivrednih aktivnosti.

#1 IMT traktori - domaći brend prepoznatljivog kvaliteta

Industrija mašina i traktora (IMT) je nekadašnja fabrika poljoprivrednih mašina, koja se nalazila na Novom Beogradu. Ugašena je 2015. godine, a za 60 godina svog postojanja, u ovoj fabrici je proizvedeno više od 780.000 traktora. Najpoznatiji modeli traktora ove fabrike su čuveni IMT 533 i IMT 539.

 

Kada je u pitanju Srbija, traktori IMT 533 i traktori IMT 539 su najpoznatiji, a ovi traktori su veoma laki za rukovanje, izuzetno su pokretljivi i okretni. Dobili su legendarni status jer predstavljaju mašine koje su obeležile širenje mehanizacije u seoskom sredinama u zemljoradničkim gazdinstvima u drugoj polovini 20. veka na ovim prostorima.

 

Prvi traktor ima motor od 35 KS i nosio je oznaku IMT 533, a kasnije je izrađena varijanta i sa motorom od 39 KS koja je imala oznaku IMT 539. Pouzdanost ovih traktora je velika, i uz minimum održavanja, realan vek trajanja motora do generalne popravke je oko 4000 radnih časova. Niije retkost da su pojedini IMT traktori imali motore koji su trajali i više od 6000 radnih sati.

 

Smatra se da su IMT 539 traktori najbolji traktori u Srbiji, odnosno najbolji traktori koji su proizvedeni u našoj zemlji, pa i ne čudi što je prodaja traktora ove marke bila izuzetno velika, a i dan danas vlada veliko interesovanje kada su polovni IMT traktori u pitanju. 

Noviji IMT traktori koji su izašli iz srpske fabrike

Stručnjaci iz IMT kompanije su 2009. predstavili novu seriju IMT 2000, u koju spadaju modeli novog dizajna: IMT traktor 2050 , IMT 2065 i IMT 2090. Ova serija traktora služi za sve vrste radova u poljoprivredi i transportu, a odlukuje ih lako rukovanje, sinhronizovan menjač, podesiv stub upravljača, plašt motora od poliestera i savremen dizajn kabine.

 

IMT je na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2012. godine predstavio novu seriju traktora S (IMT 539S sa 42 KS, IMT 549S, IMT 550S i IMT traktor 555S sa 52 KS, koje odlukuje plašt motora od poliestera i savremen dizajn kabine. Motori su nešto jači nego na standardnoj seriji traktora za po nekoliko konjskih snaga, ugrađen im je desetostepeni menjački prenosnik, a imaju i hidroaulički servoupravljač. 

#2 John Deere traktori vrhunskih performansi

Deere & Company je najveća kompanija na svetu koja se bavi proizvodnjom poljoprivredne mehanizacije. Ova američka kompanija u svom proizvodnom programu, pored traktora, ima i kombajne, kosilice, utovarivače i druge mašine, kao i građevinsku mehanizaciju. 

 

Traktori John Deere kompanije su stvoreni da pruže odlične performanse kako u polju, tako i u transportu. John Deere traktore odlikuju veliki kvalitet, izdržljivost i pouzdanost, a sa svakim novim modelom kupcima nude i brojne inovativne karakteristike traktora, koje ih čine snažnijim, efikasnijim i univerzalnijim. 

 

Ovi pouzdani traktori su veoma laki za rukovanje i održavanje. Struktura šasije John Deere traktora omogućava veću nosivost i kompaktnost svih elemenata i komponenti koje su u zajedničkoj funkciji. Pun profil šasije nosi opterećenje, transmisija prenosi snagu sa motora na pogonske točkove, a omogućeno je i nošenje većih, priključnih mašina čime se znatno povećava produktivnost rada sa ovim traktorima.

Najbolji traktori u Srbiji - popularni i pouzdani modeli

#3 Fendt traktori - nemački brend visoke efikasnosti

Traktori Fendt marke dostupni su u različitim varijantama, koje se razlikuju po svojim tehničkim karakteristikama, ali i udobnosti. Od 2009. godine svaki Fendt traktor ima besprekorni Vario prenos, kao i hidrostatički-mehanički menjač. 

 

Fendt traktori nude vrhunske performanse, odličnu funkcionalnost, produktivnost i efikasnost. Noviji modeli mogu da dostignu brzinu od 40 km na sat. Odlikuje ih mala težina, kao i odlična okretljivost pre svega zahvaljujući mogućnosti okretanja prednjih točkova pod uglom od 52 stepena.

 

U kabini je savršena ergonomija bez suvišnih delova i funkcija, a ugrađen je i napredni sistem za upravljanje - TMS. Sistem ogibljenja kod prednje osovine i kabine garantuje maksimalnu ugodnost u vožnji. 

#4 Ferguson traktori među najboljim na svetu

Massey Ferguson (MF) je razvio širok asortiman poljoprivrednih vozila i ima veliki udeo na tržištu širom sveta, a posebno u Evropi. Sredinom prošlog veka ova kompanija je proizvela svoj prvi traktor, a 30-ak godina kasnije proizveden je i prvi “inteligentni” Ferguson traktor, koji je bio prvi takav na celom svetu.

 

Traktori Ferguson kompanije odlikuju se vrhunskim kvalitetom i izuzetnim performansama, pa ne čudi što su modeli ove fabrike nekoliko puta dobijali prestižne nagrade, što za najbolji svetski, što za najbolji traktor na evropskom tržištu. 

 

Kada su u pitanju Ferguson traktori, MF kompanija u svom programu ima izuzetno veliki asortiman različitih proizvoda i svojim kupcima može da ponudi ogroman izbor traktora različitih performansi i mogućnosti, namenjene za sve vrste poljoprivrednih radova.

#5 New Holland traktori koriste napredne tehnologije u svom radu

Svetski poznata marka New Holland u svom asortimanu ima veliki broj traktora koji su idelani za mala i srednja porodična gazdinstva, ali i za velike kombinate koji zahtevaju maksimalnu iskorišćenost kapaciteta mašine. 

 

New Holland traktori imaju odličan motor, a njihova glavna karakteristika jeste ABS SuperSteer tehnologija koja nudi povećanu sigurnost i upravljivost traktora, pogotovo na strmim terenima. 

 

Tu su i mnoge druge napredne tehnologije koje ove traktore svrstavaju među najbolje mašine na svetu, kao što su na primer Opti-Fan sistem, Super Steer sistem, IntelliFill sistem i ostale funkcije, koje vozačima ovih traktora pružaju brojne prednosti - olakšavaju korišćenje, a poboljšavaju efekte rada. 

Osnovne funkcije i karakteristike traktora

Traktori se mogu koristiti za obavljanje niza različitih poslova u oblasti poljoprivrede i veoma su korisni u svakom seoskom domaćinstvu. Traktori se generalno odlikuju univerzalnošću i njihova namena može biti višestruka. 

 

Karakteristike koje ima traktor zavise od njegove namene. Ukoliko se traktor koristi za setvu i kultivaciju on mora da ima uske gume i mogućnost za podešavanje točkova. Kod traktora namenjenih za rad u voćnjacima ili vinogradima zahteva se nisko težište i mali razmak između točkova, kako bi se smanjio rizik od prevrtanja i olakšao prolazak ispod krošnji.

 

Traktori koji su namenjeni za rad u povrtlarstvu moraju imati veći broj stepena prenosa s malim brzinama kretanja, dok traktori namenjeni oranju moraju imati gume nešto većih dimenzija, kako bi se olakšao prolazak preko oranica.

 

Traktori se najčešće koriste za:

- obrađivanje tla

- usitnjavanje zemlje

- sađenje

- prskanje

- košenje

- prevoz tereta


Prilikom prodaje ili kupovine traktora važno je postaviti odnosno pronaći
optimalan odnos cene i kvaliteta, a naravno u obzir je neophodno uzeti i poslove koji će se obavljati sa odabranim traktorom. Na našem sajtu možete pogledati oglase za prodaju traktora i tako pronaći za sebe odgovarajuću mašinu i po pitanju cene i po pitanju performansi koje želite da traktor poseduje.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija