Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
sezonski poslovi u Srbiji

Najtraženiji sezonski poslovi u Srbiji

Sezonski poslovi najčešće su izbor mladih, ali i svih onih koji žele da zarade novac za vreme trajanja, uglavnom letnje sezone. Kada se traži sezonski posao, mnogi se odlučuju da se zapute u inostranstvo, ali sezonski poslovi u Srbiji ipak ostaju najpopularniji. Sezonski posao odličan je način da se zaradi džeparac, stekne nova crtica u CV-u, ali i novo iskustvo.

Sezonski poslovi uglavnom podrazumevaju letnje poslove, ali to nije jedino vreme kada su poslodavcima potrebni sezonski radnici. Iako je najveća ponuda sezonskih poslova tokom vrelih letnjih dana, sezonski radnici tokom cele godine pred sobom imaju veliki izbor za odabir posla. Ponuda sezonskih poslova je vrlo raznovrsna, a nekoliko delatnosti izdvajaju se i pojavljaju kao najtraženiji sezonski poslovi u Srbiji.

Sezonski poslovi u poljoprivredi

Kada je u pitanju sezonski posao poljoprivreda je u Srbiji definitivno među najpopularnijim i najtraženijim delatnostima. Posao u poljoprivredi lako možete pronaći na MojTrg platformi, gde poslodavci redovno objavljuju oglase za posao.

Sezonski poslovi u poljoprivredi odlično su plaćeni, a isplata se uglavnom vrši po principu dnevnice. Naravno, kada je u pitanju posao u poljoprivredi, ponuda najviše zavisi od toga koja grana poljoprivrede je najrazvijenija na određenom području. Tako je i sa sezonskim poslovima u Srbiji, poznatoj po uzgoju malina i drugog voća, povrća i žitarica. 

Sezonski posao - branje voća

Najtraženiji sezonski poslovi u poljoprivredi definitivno se najviše odnose na branje voća, posebno branje malina. Najviše ponuda za sezonski posao za branje malina pronaći ćete na području zapadne Srbije, na kojoj se uzgoj najviše vrši, ali i u ostalim delovima zemlje.

Dnevnica za branje malina u proseku iznosi 20e, pa nas ne čudi što je ovo jedan od najtraženijih poslova. Iako nije lako, branje malina predstavlja sjajno iskustvo, odličan način da radeći provodite vreme u prirodi, ali i izvor sjajne zarade.

Poslodavci za berače malina uglavnom obezbede prevoz, a nekada i stan u blizini same plantaže. S obrzirom na to da je sezona berbe malina tokom vrelih letnjih dana, savetujemo da se dobro zaštitite od sunca pre nego što se uputite na berbu!

Sezonski poslovi u poljoprivredi u Srbiji, naravno, ne odnose se samo na branje malina, mada je ovo definitivno najtraženiji sezonski posao, za koji ujedno postoji i najveća ponuda u letnjoj sezoni. Branje jagoda, borovnica, šljiva, kao i drugog voća i povrća su česti i traženi poljoprivredni sezonski poslovi u Srbiji.

Najtraženiji sezonski poslovi u Srbiji

Ugostiteljski sezonski poslovi

Dok su poljoprivredni poslovi u Srbiji uglavnom smešteni van većih gradova, u gradskim područjima su ugostiteljski poslovi najtraženiji među svim sezonskim poslovima. Svake godine najveća potražnja je za konobarima, osobljem u kuhinjama, sobaricama i sobarima, kao i za ljudima koji vrše poslove čišćenja.

Za razliku od poljoprivrednih poslova, sezona potrage za sezonskim radnicima u ugostiteljstvu traje mnogo duže i češće. Sezonski radnici često zaista jesu najpotrebniji leti, ali u velikim gradovima, kao što su, turistički popularni, Beograd i Novi Sad, oni su izuzetno traženi i u zimskim, jesenjim i prolećnim mesecima - uvek!

Konobarisanjem ili vršenjem drugih sezonskih poslova u ugostiteljstvu, možete zaraditi oko 150-200 din. po satu - prosečna dnevnica iznosi oko 1000 dinara, ali ovi poslovi uglavnom podrazumevaju i uzimanje čuvenog “bakšiša”, pa kod kuće nakon radnog dana možete otići i sa mnogo više novca od toga.

Fizički sezonski poslovi

Sezonski poslovi sa velikom ponudom i potražnjom su i fizički poslovi. Zavisno od tipa i vrste fizičkog posla, za njih će se opredeliti drugačiji ljudi, ali su ipak najtraženiji među muškom populacijom. Fizički poslovi su često fizički iscrpljujući, pa ih najlakše podnose mladi. Dnevnice su nešto više nego što je to slučaj sa ugostiteljskim poslovima, ali plata uvek zavisi od oglasa do oglasa.

Magacinski poslovi

Magacinski poslovi se nalaze među najtraženijim fizičkim sezonskim poslovima. Dnevnice su vrlo slične kao i kod ugostiteljskih i poljoprivrednih poslova, ali za razliku od njih, radno vreme se provodi u zatvorenom prostoru - u magacinu, što je posebno dobra pogodnost kada je reč o potrazi za sezonskim poslovima tokom leta.

Sezonski radnici u magacinu mogu da rade razvrstavanje robe, slaganje, lepljenje deklaracija, kao i mnoge druge slične poslove. Kao i kod ugostiteljskih poslova, i magacinski se obično rade u smenama.

Rad na građevinama

Rad na građevinama, bilo da je reč o samoj gradnji, ili o moleraju, prvo je na šta se pomisli kada se čuje izraz “fizikalisanje”, i u tome se ne greši, pošto je ovaj posao tipični predstavnik fizičkih sezonskih poslova. Ovakva vrsta posla uglavnom se radi napolju, tokom toplih prolećnih i letnjih dana, što ga čini izuzetno fizički zahtevnim.

Promocije - fleksibilan sezonski posao

Za razliku od fizičkih poslova, promoterke i hostese najčešće su žene. Promovisanje i hosting su vrlo traženi sezonski poslovi, a za njih postoji i velika ponuda poslodavaca. Obzirom na to da se ovakav tip posla uglavnom radi “po satu”, a da često ne podrazumeva fiksno radno vreme, predstavlja sjajan izbor posla za studente, ali i srednjoškolce, kao i sve one koji nemaju dovoljno vremena da svakodnevno rade 8 časova dnevno. 

Promocije se mogu organizovati u zatvorenom prostoru, otvorenom, nekada podrazumevaju deljenje letaka, a nekada samo razgovor radi promovisanja određenog proizvoda, firme ili usluge. Visina plate promotera slična je kao i kod drugih sezonskih poslova, a može da varira, zavisno od posla do posla. 

Ukolio ste upravo u potrazi za sezonskim poslom, poslodavci izuzetno često ostavljaju oglase za posao na MojTrg portalu, pa ćete ovde vrlo brzo i jednostavno pronaći aktuelnu ponudu za sezonski posao.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija