Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Mladić sedi i piše

 

Šta podrazumeva otvaranje firme i kako pokrenuti biznis?

 

Ukoliko ste na putu da pokrenete svoj biznis, trebalo bi da se zadržite na ovoj temi u kojoj objašnjavamo kako pokrenuti biznis i kako otvoriti firmu. Registracija firme je velika nepoznanica ogromnom broju građana, iako je upravo to prvi korak u pokretanju sopstvenog posla. 

 

Cela procedura za otvaranje firme podrazumeva niz dokumenata, potpisa, a ponekad i čekanja u redovima, što ume da bude iscrpno i konfuzno. Ipak, ako tačno znate kakav je smisao svakog poteza u ovom procesu, i kome, kada treba da se obratite, otvaranje firme može proći brzo, lako i bez stresa. 

Kako pokrenuti biznis koji će se isplatiti?

Dobra biznis ideja je ključ svakog uspešnog posla. Najbolje prolaze inovativni preduzetnici koji kreiraju potpuno nove sadržaje ili nude drugačije, a potrebne usluge. Međutim, čak i ako niste preterano inovativni uvek se možete usmeriti na one sfere u kojima uvek ima posla. 

 

Neka od zanimanja i poslova sa kojima nećete pogreštiti su serviser računara, knjigovodstvene usluge, organizacija venčanja i drugih događaja, škola stranih jezika, agencija za selidbe, frizerski salon, čišćenje tepia i slično. Uvek se možete pozabaviti i prethodno razrađenim, ustupljenim biznisom koji vam značajno može olakšati razvoj posla. 

 

Usluge navedenih agencija i drugih zanimanja su uvek potrebna i tražena, a mogu da vam donesu vrlo lep profit uz dobru promociju i kvalitetno obavljanje posla. 

Privredno društvo ili preduzetnička radnja?

Otvaranje firme zahteva da definišete privrednu formu, odnosno šta tačno želite da otvorite - preduzetničku radnju ili privredno društvo. Osnovna razlika leži u odgovornosti vlasnika, a definisana je Zakonom o privrednim društvima („Sl. glasnik RS“, br. 125/2004). 

Privredno društvo (d.o.o.)

Privredno društvo je pravno lice, a osniva se od strane fizičkih ili pravnih lica radi sticanja određene dobiti obavljanjem neke delatnosti. Prilikom osnivanja privrednog društva, osnivači odgovaraju samo onom imovinom koja se vodi na firmu, dok je njihova lična imovina izostavljena iz ovog okvira. 

 

Privredno društvo može da se osnuje u nekoliko formi, od kojih su najčešće ortačko društvo, komanditno društvo, društvo sa ograničenom odgovornošću i akcionarsko društvo. 

Preduzetnička radnja

Preduzetnik je registrovano fizičko lice koje radi sticanja dobiti obavlja određene, zakonom dozvoljene delatnosti. U slučaju preduzetničke radnje, obično je reč o umetničkim delatnostima, zanatima i poslovima domaće radinosti. 

 

Važna razlika u odnosu na privredno društvo je to što preduzetnik obavlja delatnost pod svojim ličnim imenom, kao i to da preduzetnik odgovara svojom celokupnom ličnom imovinom. U tom smislu, njegova lična imovina je neodvojiva od imovine koja je potrebna za obavljanje date delatnosti. 

 

Iako na prvi pogled deluje da su svi argumenti na strani privrednog društva, s obzirom na ograničenu odgovornost, treba naglasiti da su preduzetničke radnje znatno jednostavnije za upravljanje, lakše se osnivaju, gase i svakako podrazumevaju manje dokumentacije i papirologije uopšteno. 

 

Praksa je ipak pokazala da se mnogo češće osnivaju privredna društva, a u nastavku ćemo se pozabaviti sa obe privredne forme i onim što vam je potrebno za otvaranje firme. 

Dokumentacija potrebna za osnivanje firme

Dokumentacija za otvaranje firme se razlikuje u odnosu na privrednu formu firme, čije smo razlike prethodno objasnili. Ako planirate da osnujete privredno društvo, biće vam potrebna sledeća dokumentacija: 

 

 • Registracija firme - registraciona prijava

 • OP obrazac (Obrazac overenih potpisa lica ovlašćenih za zastupanje)

 • Kopija lične karte

 • Primerak uplatnice

 • Overeni akt o osnivanju

 • Potvrda o uplati novčanog kapitala (minimum 100,00 RSD)

 • Troškovi osnivanja privrednog društva su oko 10.000 RSD sa taksama i overama nadležnih organa.

 

Ukoliko vam ipak, po svojim karakteristikama više pogoduje preduzetnička radnja, za osnivanje treba da pripremite sledeća dokumenta:

 

 • Registraciona prijava

 • Kopija lične karte

 • Primerak uplatnice

 • Taksa za osnivanje, koja se plaća oko 1.500 dinara. 

 

Kada podnesete kompletnu dokumentaciju, potrebno je oko 5 dana da dobijete rešenje o osnivanju firme. Agencija za privredne registre će poslati sve potrebne podatke u Poresku upracu, a na Vašu adresu će vam stići PIB broj. Na kraju je potrebno samo da na opštini u kojoj ste osnovali firmu, overite OP obrazac i da izradite pečat firme. 

 

Nakon toga možete krenuti u posao. 

Složni ljudi na okupu

Šta nakon otvaranja firme?

Kada završite sa predajom dokumentacije, i dobijete rešenje o osnivanju firme, sledi sređivanje još nekoliko stvari koje su vam potrebne za uspešno poslovanje. Jedna od njih je otvaranje računa u banci, nakon čega možete podneti poresku prijavu, i to u roku od 15 dana od osnivanja firme, od dana upisa u registar APR-a. 

 

Kada su u pitanju administrativne stvari, savetujemo da angažujete knjigovođu. Ovo nije neophodno ako ste osnovali preduzetničku radnju, jer porez na prihode od samostalne delatnosti se uplaćuje paušalno, i nije potrebno da imate knjigovođu. Međutim, ako ste osnovali privredno društvo, preporuka je da angažujete profesionalce koji će olakšati administrativne procese. 

Pokretanje biznisa uz dobar biznis plan

Kada smo vas upoznali sa tim kako otvoriti firmu, vreme je da pojasnimo i zašto je važan biznis plan za otvaranje doo firme ili neke druge privredne forme. Nakon legalizacije vašeg posla, otvaranja računa i drugih administrativnih obaveza, možete se posvetiti kreiranju biznis plana. 

 

Biznis plan treba da sadrži opis posla kojim se bavite, tržišnu analizu čiji je cilj da ispita stanje na tržištu i konkurenciju, zatim organizaciju/strukturu vašeg preduzeća, opis proizvoda ili usluge koju nudite, marketing plan i naravno, finansijski plan. 

 

Biznis plan je okvir vašeg budućeg posla, unutar koga su tačno definisani pravci vašeg poslovanja, i zato mu je potrebno posvetiti mnogo pažnje i vremena. 

Osnivanje firme i pokretanje biznisa podrazumevaju niz administrativnih radnji, papira i dokumentacije, ali uz dobru informisanost o celokupnom procesu, otvaranje firme će proći brzo i lako. Važno je da pri pokretanju biznisa imate dobru biznis ideju, svest o stanju na tržištu i konkurenciji, i za nijansu kvalitetniji, bolji, brži ili povoljniji proizvid/uslugu za buduće klijente/mušterije u odnosu na ono što nude drugi.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija