Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Izvoz Srbije - ove proizvode naša zemlja najviše izvozi

 

Izvoz Srbije - ove proizvode naša zemlja najviše izvozi 

Naša zemlja može da se pohvali povećanjem od 8 odsto kada je u pitanju spoljnotrgovinska robna razmena za period januar-jun tekuće godine. U tom periodu, izvoz je povećan za više od šest procenata, pa je tako u prvih šest meseci ove godine iz Srbije izvezeno robe u vrednosti od 8,58 milijardi evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, naša zemlja najveći suficit ostvaruje u robnoj razmeni sa zemljama iz okruženja - Bosnom i Hercegovinom, u koju se izvoze gasna ulja i pšenica, Crnom Gorom, ka kojoj idu lekovi, rude olova i koncentrati, kao i sa Makedonijom, u koju se izvoze toplovaljane trake u koturovima i otpaci od gvožđa i čelika.

Izvoz Srbije je, pored zemalja u okruženju, okrenut i ka zemljama iz Evropske unije, sa kojima naša zemlja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Pored toga, drugi po važnosti partner u robnoj razmeri je organizacija CEFTA, sa kojima postoji suficit veći od 500 miliona evra. U nastavku teksta saznajte kako izgleda izvoz Srbije, odnosno koje proizvode naša zemlja najviše izvozi.

Izvoz u Srbiji - lista zemalja u koje najviše izvozimo

Kada je u pitanju izvoz u Srbiji, region Vojvodine je tokom prvih šest meseci imao najveću ulogu, sa učešćem od 34 posto ukupne robne razmene. Ukoliko pojedinačno posmatramo zemlju sa kojoj Srbija najviše sarađuje u robnoj razmeni, izdvaja se Nemačka, kako na strani uvoza, tako i na strani izvoza. 

U posmatranom periodu januar-jun ove godine, sa Nemačkom je ostvarena ukupna robna razmena od 2 i po milijarde evra, od čega je na izvoz “otpalo” nešto više od milijardu evra. Na drugom mestu po veličini robne razmene se nalaze zemlje članice CEFTA, odnosno potpisnice ugovora o Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (Albanija, BiH, Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora).

Pored zemalja u regionu, značajan suficit u robnoj razmeni i izvoz u Srbiji je izražen ka zemljama zapadne Evrope - Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Danskoj, Španiji, kao i u trgovinskim odnosima sa SAD, Mađarskom, Rumunijom, Poljskom i Turskom. Sa druge strane, najveći deficit se javlja u trgovinskim odnosima sa Kinom, zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova, kao i sa Rusijom, zbog uvoza energenata - nafte i gasa.

Srbija izvoz - proizvodi koje naša zemlja najviše izvozi

Kada je u pitanju Srbija izvoz je orijentisan na nekoliko industrija koje čine ekonomsku okosnicu robne saradnje. Prvi kvartal ove godine obeležilo je pet proizvoda čiji je izvoz bio najveći u Republici Srbiji, a koju je objavila Nomenklatura statistike spoljne trgovine naše zemlje. 

Šta se najviše izvozi u Srbiji?

Prvo mesto je zauzeo izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove, čija je robna razmena dostigla više od 100 miliona dolara. Na drugom mestu, kada je u pitanju Srbija izvoz, nalazi se izvoz novih spoljnih guma za automobile, sa 55 miliona dolara, dok je na trećem mestu izvoz toplo valjanih proizvoda u koturovima, u koju spadaju gvožđe i nelegirani čelik, sa 43 miliona dolara. 

Kao što vidimo, prva tri mesta koja daju odgovor na pitanje šta se najviše izvozi u Srbiji zauzimaju proizvoda iz sfere transporta i teške industrije, kao predvodnici robne razmene. Na listi najvećih izvoznih proizvoda nalaze se i automobili, odnosno izvoz automobila koji se pale svećicom, sa motorima od 1000 do 1500 ㎤, čija robna razmena iznosi oko 39 milionara dolara, dok je izvoz dizel automobila, sa motorima do 1500 ㎤ kotiran nešto niže, sa 38 miliona dolara.

Poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji

Poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji čini veliki deo naše privrede zbog činjenice da agrikultura “uzima” oko 10 procenata BDP-a naše zemlje. Poljoprivredna dobra koja najviše izvozimo su žitarice, stočna hrana, voće i povrće, kao i mesne prerađevine. Jagodasto voće najviše se izvozi u Evropsku uniju, dok se jabuka najviše izvozi u Rusku Federaciju.

Poljoprivreda naše zemlje se oslanja na bogat prirodni potencijal, odnosno povoljne geomorfološke uslove, kao i na povoljnu geografsku pozicioniranost, koja omogućava kvalitetan uzgoj useva i različitih plodova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine, ukupan poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji je iznosio preko 2,4 milijarde dolara.

Određene poljoprivredni prozivodi, kao što su malina i još neke vrste jagodastog voća, spadaju u red proizvoda po kojima se Srbija izdvaja i na svetskom nivou. Kada je u pitanju jedan od nacionalnih brendova i “crveno zlato” naše zemlje - malina, izvoz Republike Srbije je tik iz onog koji ostvaruje Ruska Federacija.

Pored voća i voćnih proizvoda, žitarice i stočna hrana čine polovinu poljoprivrednog izvoza Srbije. Tako se žitarice najviše izvoze u Evropsku uniju, i to preko 70% pšenice i kukuruza, dok je sa stočnom hranom situacija veoma slična. Pored EU, zemlje članice CEFTA uvoze oko četvrtinu ukupne vrednosti našeg poljoprivrednog izvoza.

Veliki prirodni potencijal naše zemlje i uslovi koje nameće EU, kroz brojne strategije i poglavlje 11, samo su neki od razloga koji stimulišu kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju i ciljaju ka još većem uvozu. Sa druge strane, viškovi poljoprivrednih proizvoda mogu u velikoj meri da utiču na suficit prilikom robne razmene agrikulturnih dobara.

Ukoliko i vi želite da ponudite neke od svojih usluga ili proizvoda, ili da potražite stvari koje su vam potrebne, onda je vodeća kupoprodajna platforma u Srbiji pravo rešenje za Vas!

Ka vrhu