Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Izvoz Srbije - ove proizvode naša zemlja najviše izvozi

 

Izvoz Srbije - ove proizvode naša zemlja najviše izvozi 

Naša zemlja može da se pohvali povećanjem od 8 odsto kada je u pitanju spoljnotrgovinska robna razmena za period januar-jun tekuće godine. U tom periodu, izvoz je povećan za više od šest procenata, pa je tako u prvih šest meseci ove godine iz Srbije izvezeno robe u vrednosti od 8,58 milijardi evra.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, naša zemlja najveći suficit ostvaruje u robnoj razmeni sa zemljama iz okruženja - Bosnom i Hercegovinom, u koju se izvoze gasna ulja i pšenica, Crnom Gorom, ka kojoj idu lekovi, rude olova i koncentrati, kao i sa Makedonijom, u koju se izvoze toplovaljane trake u koturovima i otpaci od gvožđa i čelika.

Izvoz Srbije je, pored zemalja u okruženju, okrenut i ka zemljama iz Evropske unije, sa kojima naša zemlja ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Pored toga, drugi po važnosti partner u robnoj razmeri je organizacija CEFTA, sa kojima postoji suficit veći od 500 miliona evra. U nastavku teksta saznajte kako izgleda izvoz Srbije, odnosno koje proizvode naša zemlja najviše izvozi.

Izvoz u Srbiji - lista zemalja u koje najviše izvozimo

Kada je u pitanju izvoz u Srbiji, region Vojvodine je tokom prvih šest meseci imao najveću ulogu, sa učešćem od 34 posto ukupne robne razmene. Ukoliko pojedinačno posmatramo zemlju sa kojoj Srbija najviše sarađuje u robnoj razmeni, izdvaja se Nemačka, kako na strani uvoza, tako i na strani izvoza. 

U posmatranom periodu januar-jun ove godine, sa Nemačkom je ostvarena ukupna robna razmena od 2 i po milijarde evra, od čega je na izvoz “otpalo” nešto više od milijardu evra. Na drugom mestu po veličini robne razmene se nalaze zemlje članice CEFTA, odnosno potpisnice ugovora o Centralnoevropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (Albanija, BiH, Severna Makedonija, Moldavija, Crna Gora).

Pored zemalja u regionu, značajan suficit u robnoj razmeni i izvoz u Srbiji je izražen ka zemljama zapadne Evrope - Francuskoj, Belgiji, Švajcarskoj, Danskoj, Španiji, kao i u trgovinskim odnosima sa SAD, Mađarskom, Rumunijom, Poljskom i Turskom. Sa druge strane, najveći deficit se javlja u trgovinskim odnosima sa Kinom, zbog uvoza telefona za mrežu stanica i laptopova, kao i sa Rusijom, zbog uvoza energenata - nafte i gasa.

Srbija izvoz - proizvodi koje naša zemlja najviše izvozi

Kada je u pitanju Srbija izvoz je orijentisan na nekoliko industrija koje čine ekonomsku okosnicu robne saradnje. Prvi kvartal ove godine obeležilo je pet proizvoda čiji je izvoz bio najveći u Republici Srbiji, a koju je objavila Nomenklatura statistike spoljne trgovine naše zemlje. 

Šta se najviše izvozi u Srbiji?

Prvo mesto je zauzeo izvoz setova provodnika za avione, vozila i brodove, čija je robna razmena dostigla više od 100 miliona dolara. Na drugom mestu, kada je u pitanju Srbija izvoz, nalazi se izvoz novih spoljnih guma za automobile, sa 55 miliona dolara, dok je na trećem mestu izvoz toplo valjanih proizvoda u koturovima, u koju spadaju gvožđe i nelegirani čelik, sa 43 miliona dolara. 

Kao što vidimo, prva tri mesta koja daju odgovor na pitanje šta se najviše izvozi u Srbiji zauzimaju proizvoda iz sfere transporta i teške industrije, kao predvodnici robne razmene. Na listi najvećih izvoznih proizvoda nalaze se i automobili, odnosno izvoz automobila koji se pale svećicom, sa motorima od 1000 do 1500 ㎤, čija robna razmena iznosi oko 39 milionara dolara, dok je izvoz dizel automobila, sa motorima do 1500 ㎤ kotiran nešto niže, sa 38 miliona dolara.

Poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji

Poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji čini veliki deo naše privrede zbog činjenice da agrikultura “uzima” oko 10 procenata BDP-a naše zemlje. Poljoprivredna dobra koja najviše izvozimo su žitarice, stočna hrana, voće i povrće, kao i mesne prerađevine. Jagodasto voće najviše se izvozi u Evropsku uniju, dok se jabuka najviše izvozi u Rusku Federaciju.

Poljoprivreda naše zemlje se oslanja na bogat prirodni potencijal, odnosno povoljne geomorfološke uslove, kao i na povoljnu geografsku pozicioniranost, koja omogućava kvalitetan uzgoj useva i različitih plodova. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prošle godine, ukupan poljoprivredni izvoz u Republici Srbiji je iznosio preko 2,4 milijarde dolara.

Određene poljoprivredni prozivodi, kao što su malina i još neke vrste jagodastog voća, spadaju u red proizvoda po kojima se Srbija izdvaja i na svetskom nivou. Kada je u pitanju jedan od nacionalnih brendova i “crveno zlato” naše zemlje - malina, izvoz Republike Srbije je tik iz onog koji ostvaruje Ruska Federacija.

Pored voća i voćnih proizvoda, žitarice i stočna hrana čine polovinu poljoprivrednog izvoza Srbije. Tako se žitarice najviše izvoze u Evropsku uniju, i to preko 70% pšenice i kukuruza, dok je sa stočnom hranom situacija veoma slična. Pored EU, zemlje članice CEFTA uvoze oko četvrtinu ukupne vrednosti našeg poljoprivrednog izvoza.

Veliki prirodni potencijal naše zemlje i uslovi koje nameće EU, kroz brojne strategije i poglavlje 11, samo su neki od razloga koji stimulišu kvalitetniju poljoprivrednu proizvodnju i ciljaju ka još većem uvozu. Sa druge strane, viškovi poljoprivrednih proizvoda mogu u velikoj meri da utiču na suficit prilikom robne razmene agrikulturnih dobara.

Ukoliko i vi želite da ponudite neke od svojih usluga ili proizvoda, ili da potražite stvari koje su vam potrebne, onda je vodeća kupoprodajna platforma u Srbiji pravo rešenje za Vas!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija