Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Saveti za povoljno uređenje doma

 

Saveti za povoljno uređenje doma

Uređenje doma, odnosno uređenje stana ili kuće, zna da bude vrlo kompleksan i stresan zadatak, posebno kada je budžet ograničen, pa treba voditi računa o svakom, čak i minimalnom trošku. 

Zavisno od toga da li uređenje doma otpočinjete od nule ili samo želite da osvežite stan ili kuću u što većoj mogućoj meri, potrebna su vam i sredstva različite visine za obavljanje ovog zadatka.

Bilo da je reč o temeljnom renoviranju opremanju doma ili samo o njegovom osvežavanju i adaptaciji, sigurno je da uz nekoliko trikova možete uštedeti prilikom uređenja stana. Istražili smo umesto vas i došli do odličnih saveta za povoljno uređenje doma, koje ćemo vam predstaviti u nastavku teksta.

Detaljno isplanirajte uređenje doma

Često se dešava da, dok pokušavaju da uštede tokom renoviranja i uređenja doma, ljudi prilikom samog planiranja sebi postave nerealne ciljeve, a istovremeno odrede i prenizak budžet. 

Zato savetujemo da pre definisanja budžeta za uređenje doma dobro istražite cene koje se odnose na krečenje, nameštaj, farbanje, stolariju, belu tehniku, kao i sve ostale elemente koje želite da primenite radi uređenja stana ili kuće. 

Informisanje o cenama usluga i predmeta za uređenje doma na tržištu, ne samo da će vam pomoći za definisanje budžeta, već će vam olakšati i samo planiranje. Dobićete jasnu viziju šta je ono što možete, a šta ono što ne možete da priuštite, pa ćete od samog starta u uređenje doma krenuti sa realnim očekivanjima, kao i budžetom. 

Napravite jasan plan o tome šta je ono što želite da uradite sa domom i u opremanje kuće ili stana u Kruševcu, Beogradu, Nišu, Sopotu ili bilo kom drugom gradu, upustite se sa jasnom vizijom. Iako ste sigurno budžet isplanirali po minimalnim cenama koje ste uspeli da pronađete za predmete i usluge za uređenje doma, ipak računajte na to da se mogu stvoriti i dodatni troškovi tokom samog procesa

Obično krečenje i farbanje pravi veliku promenu

Ukoliko temeljno renoviranje nije neophodno - obično krečenje zidova način je da uštedite, a da potpuno osvežite vaš dom. Bilo da želite da prefarbate mrlje ili samo da promenite boju - ovo je odličan način da započnete uređenje doma i malim korakom za njega uradite puno.

Pronađite dobrog molera ili sami prionite na krečenje. Potrebni su vam samo: farba, merdevine, četka, valjak za farbanje i ekipa koja je rada da pomogne ukoliko odaberete da ipak uštedite na uslugama molera.

Saveti za uređenje doma koji se odnose na farbanje se ovde ne završavaju. Kuhinjska stolarija, stolovi, stolice, radijatori… Spisak stvari koje verovatno već imate u domu, a možete ih prefarbati je bezgraničan. Ovo je odličan savet za povoljno uređenje doma, jer je cena farbanja ili osvežavanja mnogo niža nego što bi bila kupovina novih komada nameštaja. 

Saveti za povoljno uređenje doma

Opredelite se za kvalitetan nameštaj 

Komadi nameštaja kojima želite da uredite enterijer stana ili kuće ne treba da budu najjeftiniji mogući, već što kvalitetniji. Verovali ili ne - ovo je povoljnije rešenje za uređenje doma, iako vam se možda takvim na prvu loptu ne čini. 

Kvalitetan nameštaj trajaće mnogo duže od onog koji to nije, a uopšte ne mora da bude mnogo skuplji. Zato se potrudite da nađete što povoljniji, ali i nameštaj što višeg kvaliteta. Naravno, tabure koji će služiti da na njega ispružite noge ne mora da bude kvalitetan, ali krevet u kome ćete svake večeri spavati definitivno zaslužuje vašu punu pažnju prilikom odabira.

Tapacirajte stari nameštaj

Sem kupovine novog i kvalitetnog nameštaja, komadi koje već imate takođe možete dovesti do upotrebljivog, lepšeg i boljeg stanja, posebno ukoliko su i sami kvalitetni i dugovečni. Izgrebani, pohabani i flekavi kauč izgledaće potpuno drugačije nakon jednostavnog tapaciranja!

Najbolje od svega je što možete da birate među bezbroj boja, dezena i materijala, pa potpuno promenite dosadašnji izgled enterijera i to komadom nameštaja koji se već nalazio u njemu, a istovremeno vrlo povoljno. Restauracija nameštaja takođe je odlično rešenje da osvežite nameštaj i promenite izgled doma. 

Šta god možete  - uradite sami

Bez preterivanja - lista sa stvarima koje sami možete uraditi za uređenje doma je bezgranična. Naravno da niko ne očekuje od vas da magično stvorite slobodne sate i neophodne veštine i ceo stan opremite “uradi sam” metodom, ali za ponešto definitivno imate i vremena i sasvim dovoljno veštine.

Ne biste verovali koliko je, na primer, jednostavno napraviti policu za knjige. Ne samo da je lako, već je pred vama i stotine varijacija i uputstava za najrazličitije modele polica, kao i drugih komada nameštaja. Jednostavnom pretragom na Internetu, brzo ćete pronaći inspiraciju i uputstva, a uštede za uređenje doma ovom metodom zaista su neverovatne! 

Povoljno uređenje doma uz mešanje materijala

Isto pravilo koje smo naveli u vezi sa nameštajem, važi i kada su u pitanju materijali elemenata u vašem domu. Što kvalitetnije - to bolje. Šta može da se popravi i osveži - popravite i osvežite. 

Ipak, ako je neophodno menjati parkete, pločice i ostale materijale u domu - uradite to pametno. Kvalitetni parket iskoristite za dnevni boravak ili spavaću sobu, ali slobodno možete upotrebiti povoljnije materijale za pod u špajzu ili hodniku

Primenom ovih saveta dobićete povoljno, ali ne i manje kvalitetno uređen dom. Ne zaboravite da se držite u okvirima budžeta i dobro se inspirišite, jer ovo je prvo kreativan, a tek onda i kompleksan proces!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija