Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Biljka po hladnoći, mraz na listovima

Zaštita biljaka od mraza i niskih temperatura

Zaštita biljaka od mraza, kao i zaštita biljaka od hladnoće generalno, zahteva posebna znanja i veštine. Ono što je sigurno je da je zaštita biljaka od hladnoće apsolutno neophodna za svakoga ko želi da njegove biljke prežive dane kojima vladaju niske temperature, te zdrave i sveže dočekaju proleće, a potom i leto. 

Mnoge biljke zimu ne mogu da prežive bez pomoći uzgajivača, pa je jasno da im on to treba i omogućiti. Bilo da želite da održavate svoju baštu, plac ili njivu, odnosno biljke koje se u njima nalaze - potrebno je da znate kako to i da učinite. 

MojTrg platforma mesto je na kome se svakodnevno odvija oglašavanje placeva na prodaju, pa na neki način, predstavlja posrednika u njihovoj prodaji. Kroz višegodišnji rad sa poljoprivrednicima i vlasnicima njiva i placeva u Smederevu, i mnogim drugim mestima u Srbiji, stekli smo dosta znanja u ovom polju, a dubinskim istraživanjem smo ih i nadogradili. 

Zato vam u narednim redovima odgovor na pitanje koje postavljate: Kako da zaštitim biljke od hladnoće?

Pokrijte biljke zimi - to možete učiniti na mnoge načine

Zaštita biljaka od hladnoće počinje njihovim prekrivanjem, odnosno pravljenjem zaštitnog sloja od spoljnih uticaja. Naravno, to čime ćete pokriti biljke zavisi od njihove veličine, stepena hladnoće, ali i same vrste biljke.

Ipak, postoje neka generalna pravila, koja se odnose na većinu biljaka na njivama i placevima. Većina zemljoradnika i baštovana preporučuje prekrivanje biljaka uz pomoć jutanog platna, koje štiti biljke, a istovremeno pod njim ne dolazi do skupljanja toplote tokom sunčanih zimskih dana (što takođe može biti štetno po biljke).

Osim toga, biljke možete zaštiti i kartonskom kutijom, a preporučujemo da napravite rupice na kutiji kako bi biljka imala protok svežeg vazduha. Tu su i plastične flaše sa izrezanim donjim delom, plastične kutije za skaldištenje, plastične kese i torbe.

Postavite debeo sloj đubriva na zemljište oko biljke zimi

Ne čekajte prvi sneg, već obezbedite korenu biljke debeo sloj đubriva pre nego što mraz i sneg počnu da dominiraju klimom. Ovako “nahranjena” biljka u nekim slučajevima, može čak i da raste tokom hladnih zimskih dana, a ne samo da preživljava. 

Ipak, nekim osetljivim vrstama ovaj trik možda će pomoći samo tako što će održati njihov koren živim. Đubrivo koje treba prosuti na zemljište oko biljke trebalo bi da bude ono kojim inače đubrite biljku - prilagođeno vrsti i tipu biljke o kojoj je reč. Zaštita biljke od hladnoće, uz ovaj savet, sigurno će biti na višem nivou.

Biljke zimi redovno zalivajte

Nađubreno zemljište sačuvaće toplotu, pa tako i koren biljke od smrzavanja, na mnogo bolji način ukoliko je vlažno, a ne suvo. Ipak, ako očekujete veliku hladnoću i pojavu poledice - ne radite ovo, jer onda zalivanjem biljke možete zamrznuti zemljište oko njenog korena i tako sprečiti biljku da preživi ove hladne dane. 

Zaštita biljaka od mraza - šta možete unesite unutra

Ukoliko nije reč o njivi ni placu, već o bašti ili terasi sa biljkama i upravo tražite način da ih zaštitite - najbolje je da biljke zimi unesete unutra. Naravno, ovo se odnosi na one biljke koje mogu biti unete, koje su posađene u saksiji. 

Vodite računa o tome da ih ne držite preblizu izvoru toplote, ukoliko nije reč o biljkama koje zahtevaju mnogo toplote, a takvih je malo. Posvetite više pažnje njihovom negovanju nego dok su bile napolju, kako biste nadoknadili promenu koje su pretrpele.

Biljke zimi postavite kraj prozora

Kako bi zaštita biljaka od hladnoće bila delotvorna i kada ih unesete unutra - postavite ih što bliže prozorima, kako bi nadoknadile potrebu za sunčevom svetlošću. Ukoliko biljke, koje imaju potrebu za suncem, što je sigurno čim ste ih držali napolju tokom leta i proleća, od jednom ostanu bez svetlosti, velike su šanse da neće preživeti zimu.

Zato je od velike važnosti da im obezbedite što više prirodne svetlosti, pa je postavljanje biljaka kraj prozora definitivno odličan način da ih održite zdravim, lepim i živim do sledećeg proleća.

Listovi biljke sa rosom

Produžite život biljke zimi - stavite je u vodu

Naravno da se ovo ne odnosi na drveće i biljke sa placeva i njiva!

Njih ćete dobro nađubriti i pokriti kako biste zaštitili biljke od zime

Ipak, biljke kao što su nana, origano i bosiljak pogodne su za ovakav način zaštite. Nežno isecite krajeve i stavite ih u vazu ili plastičnu čašu sa vodom. Obavezno isecite donje listiće, te nek svo lišće bilja viri iznad  nivoa vode. Postavite vazu sa biljem kraj izvora svetlosti. 

Videćete da ne samo da će preživeti, već i rasti izuzetno brzo. Dok budu u vodi, počeće i da puštaju korenje, a rašće im i novo lišće. Preporučuje se da ovako biljek zimi osvežite na 2, 3 nedelje. Posle toga ga možete vratiti u saksiju i držati unutra. 

Zaštita biljaka od hladnoće i mraza nikada nije bila jednostavnija, zar ne?

Uz ove savete, sigurno ćete biljke zimi održati u životu, pa će one raskošne i zdrave dočekati tople i osunčane dane i tako vam vratiti na brizi na najlepši način. 

Ukoliko ste u potrazi za njivom ili placem, a možda i za baštovanom, ili ste i sami zemljoposednik, pa želite da prodate svoj plac, a možda i nudite uslugu baštovanstva - i za to imamo rešenje!

Na MojTrg platformi za oglašavanje brzo i jednostavno možete postaviti oglas i tako sigurno brzo obaviti ono za čim tragate - prodaju ili kupovinu! Srećno i pazite na svoje biljke - one to zaslužuju!

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija