Objavljeno: dec 07 2014 10:48

Povoljno seosko domaćinstvo, 30km od Valjeva

EUR

Objavljeno: dec 07 10:48
Pregleda: 176
Domaćinstvo se nalazi na obroncima planine Povlen, Zapadno od Valjeva na 30km i severno od Kosjerića na 18km, na nadmorskoj visini 1040m.
U krugu od 15km su Manastiri: Lelić, Ćelije, Pustinja, kao i Divčibare, Debelo brdo...
Znači radi se o delovima Zapadne Srbije gde je netaknuta priroda, mir i tišina. Nedaleko je izvor reka Gradac i Skrapež gde se jedno domaćinstvo bavi gajenjem pastrmke.
U ovom kraju postoje skoro sve vrste životinja rasprostranjenih u Srbiji, osim medveda i vukova. Najviše ima zečeva, srndaća, lisica i u sezonama, divljih svinja. Kraj je fantastičan za lov i odmor. Tu su razne vrste ptica kao i velika prostranstva biljaka i pečuraka u šumama i prirodnim livadama.
Što se šuma tiče, tu preovladavaju listopadne šume (bukva, hrast, jasen, grab…), a takođe su izraženi i četinari (jela, smrča i manje bor).

Od Valjeva je asfalt oko 26km, ostatak je tvrdi makadam. Jednom u toku dana saobraća autobus.
Na 3-4km nalazi se Osnovna škola i seoska prodavnica.

Domaćinstvo je sa mladjim objektima, kao i sa 3 ha zemljišta u jednom komadu. Znači radi se o pet objekata. Kuća koja je u fulu oko 120 kvadrata sa dva kameno zidana podruma. Pomoćna zgrada na sprat (stepenice unutra) 200 kvadrata, koja moze isto da se pretvori u stambenu jediniću. Sušara sa furunom. Svinjac kao i štala za sitnu i krupnu stoku (zidano domaćom ciglom kao i kuća). Struja i voda u štali. U tri ha zemlje spadaju: voće (dve vrste kvalitetnih šljiva), livada, njiva, šuma i pašnjak.

U ovom kraju ne postoje bunari, jer je to kraj sa izvorima pijaće vode koja se kaptira, pravi rezevoar i u glavnom slobodnim padom dovodi do domaćinstva, kao i kod nas. Naravno voda je za piće i može da se zaliva koliko hoćete. Papiri su 100 posto u redu.

Ovaj kraj je poznat po gajenju i dobrom uspevanju voća. U stvari on je i najpogodniji za voćarstvo i stočarstvo. Uspevaju: malina, kupina, šljive, jabuke, trešnje, borovnice, a sigurno i brusnica i aronija. Nisam stručnjak za povrće, samo znam da se ovde ljudi na veliko bave proizvodnjom krompira. On odlično uspeva, dok druge vrste povrća gaje samo za sebe, (cvekla, pasulj, šargarepa, rotkva, paradajz, krastavac, paprika).
Niko ne gaji pšenicu i kukuruz.

Da napomenem da je domaćinstvo registrovano sa dve zvezdice za delatnost-uslugu u seoskom turizmu.
Cena može da se formira u zavisnosti da li se kupuje kompletno sve što je gore ponuđeno ili pojedini delovi (razne kombinacije), tako da je to stvar dogovora. Ovo navedeno je skoro idealna celina i
Ukoliko ovaj oglas prekrši Pravila Oglasa ili Sigurna trgovina
176
0648283070

Adresa:

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija