Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Veš se suši na sušilu

Da li je kućna pomoćnica neophodna domaćinstvu i koliko se isplati?

Svi zaposleni porodični ljudi, koji imaju tu obavezu da nakon povratka sa posla pospreme dom, pripreme ručak ili urade nešto slično za domaćinstvo, znaju koliko korisna može biti kućna pomoćnica koja sve ovo obavlja umesto njih. 

 

S druge strane se nameće pitanje da li je kućna pomoćnica realna potreba ili prestiž, budući da se nekada pomoć u kući vezivala isključivo za prestižna imena koja su bila u materijalnoj mogućnosti da plate nekome za obavljanje kućnih poslova umesto njih. 

 

Još jedan faktor zbog koga postoje predrasude u pogledu angažovanja kućne pomoćnice su tradicionalna shvatanja uperena pretežno u ulogu žene. Prema njima, svaka žena treba da bude i dobra domaćica, pa se od nje samim tim očekuje da postiže sve - uspeh na poslu, zadovoljstvo u porodici i čistoću u domu, što je u 21. veku gotovo nemoguća misija. 

 

Zbog toga ćemo u narednim redovima navesti nekoliko argumenata u prilog unajmljivanja kućne pomoćnice, koja u vremenu u kome živimo zaista ne predstavlja luksuz, već najčešće realnu potrebu i veliko olakšanje. 

#1 Pomoć u obavljanju kućnih poslova

Kućni poslovi su prvi odgovor na pitanje zašto unajmiti kućnu pomoćnicu. Brisanje prašine, pranje sudova, ribanje podova i prozora su izuzetno zamorni, a uz to oduzimaju i mnogo vremena. Ipak, ovi poslovi ne mogu da čekaju, a dom se neće očistiti sam. 

 

Uz pretpostavku da preko dana radite i da vam je poslepodnevni period suviše naporan za čišćenje kuće, rekli bismo da ćete za ove aktivnosti čekati vikend. A kada vikend dođe - želite samo da se odmorite, ili da iskoristite vreme u prirodi sa decom, prijateljima ili sami uz neki film. 

 

Ovako izgleda jedna nedelja prosečne zaposlene osobe, pa se unajmljivanje kućne pomoćnice nameće kao realna potreba, koja je odavno izašla iz okvira luksuznog i precenjenog. 

#2 Pristupačnost angažovanja - vreme je novac

Unajmljivanje kućne pomoćnice nije tako skupo kako vam se na prvi pogled može učiniti. Kućna pomoćnica radi onoliko koliko se sa njom dogovorite, pa nije neophodno da boravi u vašoj kući svaki dan. Vašim potrebama se prilagođava i cena ovakve pomoći u kući.

 

Čak i ako mislite da je neka cena previsoka za kućnu pomoćnicu, setite se samo koliko posla kućna pomoćnica može da obavi, a samim tim i da uštedi vaše vreme koje možete iskoristiti na način koji poželite. 

Bilo da imate poslovne obaveze, ili pak vreme koristite za relaksaciju i druženje sa prijateljima, vratićete se kući koja je čista i blistava, a da niste potrošili na to ni vreme ni energiju. Na ovaj način zapravo plaćate sopstveno kvalitetnije vreme koje siguno možete provesti na bolje načine od ribanja i kuvanja. 

Da li je kućna pomoćnica neophodna domaćinstvu i koliko se isplati?

#3 Uvek spreman ručak i pun frižider

Ukoliko vam kuvanje predstavlja najveću i najtežu obavezu u toku dana, kućna pomoćnica lako može biti rešenje ovog problema ukoliko se sa njom dogovorite oko pripreme obroka. Svaka žena zna da ponekad nije lako ni smisliti šta spremati za ručak, a pogotovo sprovesti u delo svoje ideje ili želje ostalih članova porodice. 

 

Zato savetujemo da angažujete kućnu pomoćnicu i napravite sa njom dogovor oko spremanja ručka ili večere, na način i tempom na koji vama odgovara. Odlična stvar je to što se uz kućnu pomoćnicu možete osloniti i na uvek pun frižider i omiljene namirice, tako da ne morate sami da mislite o kupovini svaki dan nakon posla. 

#4 Pomoć oko dece ili starijih lica 

Kućna pomoćnica ne mora da se bavi striktno održavanjem doma ili pravljenjem ručka. Možete da je angažujete za rad sa decom, ili da joj iskombinujete neke obaveze u kući sa obavezama oko dece. To podrazumeva dočekivanje deteta iz škole, čuvanje najmlađih dok roditelji nisu tu, priprema ručka pre škole i slično. 

 

Ne govorimo o klasičnoj bejbisiterki budući da se od kućnih pomoćnica ne očekuje da presvlače decu, izvode ih u park i slično, ali uvek mogu da pomognu oko osnovnih stvari kao što su prethodno navedene. 

 

Slično važi i za stara i nemoćna lica - ako kod kuće imate člana porodice kome je zaista potrebna pomoć u pogledu spremanja hranje i boravka kod kuće dok ste vi odsutni, kućna pomoćnica zaista može mnogo da pomogne. 

 

Uvek je opcija da angažujete nekog ko je stručan za negu starih lica, ali ako je reč o kućnoj pomoćnici, imajte na umu da je ona tu samo oko osnovnih stvari da pomogne. To podrazumeva pripremu obroka, odlazak u prodavnicu, peglanje veša, brisanje prašine i slično. 

#5 Gde pronaći pouzdanu kućnu pomoćnicu?

S obzirom na to da postoji velika potreba za kućnim pomoćnicama, na raspolaganju stoji i veliki broj agencija koje su specijalizovane za pomoć u kući i preko kojih možete pronaći vrednu i odgovornu kućnu pomoćnicu. Međutim, najveći je broj onih koji kućne pomoćnice pronalaze preko oglasa i sličnih izvora, koji nude veće mogućnosti za dogovor oko opisa posla i cene. 

 

Na primer, agencije će vam ponuditi “pakete” usluga za održavanje doma, a kada kućnu pomoćnicu pronađete preko oglasa, možete sami sa njom kreirati plan čišćenja/kuvanja, cenu i druge uslove. 

 

Na ovaj način imate lični kontakt sa osobom koja će vam boraviti neko vreme u domu, što je izuzetno važno za izgradnju poverenja i sticanje utiska o pouzdanosti osobe sa kojom ćete sarađivati. Ovako napravljeni dogovori su i fleksibilniji, pa se možete dogovoriti za čišćenje jednom, tri ili pet puta nedeljno, u vreme kada to vama odgovara. 

Koje kriterijume treba da ispunjava kućna pomoćnica?

Kućna pomoćnica je neko kome ćete poveriti svoj dom nekoliko puta nedeljno, ili u rokovima kojima se dogovorite, pa je razumljivo da želite da pronađete osobu koja će kvalitetno obavljati ovaj posao. 

 

Kućnu pomoćnicu je najbolje unajmiti na preporuku, a ukoliko nemate nikoga ko će vam preporučiti kvalitetnu pomoć u kući, onda možete pretražiti oglase koji važe za relevantne, frekventne i posećene. Ovo je ujedno i mesto na kome ćete nalakše pronaći kućnu pomoćnicu koja vam odgovara. 

 

Važno je da to bude odgovorna i pouzdana osoba, poželjno sa iskustvom u održavanju domova. Trebalo bi da bude fleksibilna u pogledu dogovora sa vama, i da poštuje utvrđen plan saradnje i dolazaka u vaš dom. 

 

Prilikom unajmljivanja kućne pomoćnice, važno je da konkretizujete i da se složite oko zadataka, očekivanja i obaveza, a zatim i da ponudite cenu za rad koja se najbolje formira upravo u dogovoru sa osobom. 

 

Istaknite važne stvari koje smatrate da kućna pomoćnica treba da zna. Na primer, pokažite joj gde šta stoji, kako preferirate da slažete veš nakon peglanja, koje rekvizite iz vaše kuće može da koristi za čišćenje i slično. 

Kućna pomoćnica u velikoj meri olakšava održavanje doma, ujedno smanjujući vaš lični napor da kuću držite čistom i urednom, a porodicu sitom i zadovoljnom raznim specijalitetima. Razmislite o tome koliko imate vremena i na koji način je najbolje utrošiti ga, a zatim se oslonite na pomoć u kući koja će vam uštedeti mnogo i energije i vremena.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija