Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Dadilja vs obdanište - prednosti i mane


Dadilja vs obdanište - prednosti i mane

Čuvanje dece je posao koji zahteva mnogo više od pukog monitoringa i praćenja njihovih aktivnosti. Ono zahteva ljubav, pažnju, strpljenje i stalnu želju za učenjem navika deteta i njihovih osobenosti. Delikatan posao koji traži punu odgovornost i savesnost nije nešto što olako treba shvatati, pa tako roditelji često podrobno traže odgovarajuću osobu za taj zadatak.

S obzirom na to da su brojni roditelji zauzeti, da moraju da rade i zarađuju tokom nedelje, te da nemaju dovoljno vremena da se posvete čuvanju dece, potrebna im je osoba ili ustanova koja se time bavi. 

Bilo da je u pitanju profesionalna dadilja, studentkinja koja želi zaradu sa strane i ima dobre preporuke ili obdanište za decu, pred roditeljima je izbor koji se razlikuje od porodice do porodice. U nastavku teksta saznajte koje su prednosti i mane koje donosi dadilja, kao i one koje ima obdanište u čuvanju dece.

Žena za čuvanje dece - dadilja kao pomoć oko deteta

Iako se dobar deo roditelja, koji tokom nedelje ne mogu da stignu da se u potpunosti posveti svojoj deci, odlučuju da decu čuvaju njihovi roditelji, odnosno bake i deke, takav metod nekad može da bude kontraproduktivan. Bake i deke mogu da razmaze decu jer imaju razvijenu afekciju ka deci i često su im unučići slaba tačka.

Sa druge strane, žena za čuvanje dece, odnosno profesionalna dadilja, jeste najčešće osoba koja je u većini slučajeva nepristrasna, pa stvari koje se tiču dece posmatra sa distance i može da se posveti čuvanju dece. 

Koje su prednosti dadilje?

Kada su u pitanju prednosti dadilje, prva stvar koja pada na pamet jeste da one mogu da imaju fleksibilno radno vreme, odnosno mogu da se posvete zaduženjima oko čuvanja deteta u skladu sa obavezama koje roditelji imaju. Dete ostaje u svom domu, a to otvara mogućnost da dvoje ili više dece ne budu razdvojeni tokom boravka u obdaništu.

Kada je u pitanju dadilja prednosti koje sa sobom nosi ovakav vid čuvanja dece tiče se i toga da dadilje često postanu pridruženi član porodice. Ukoliko se dobro pokažu, njihova zaduženja mogu da se povećaju, neretko i na period kad su roditelji u stanu/kući, pa se tako njihova nadležnost proširuje, a roditelji imaju razloga za zadovoljstvo.

Pored toga, dadilje su često iskusne domaćice i žene koje vode brigu o detetu i njegovom okruženje, na pažljiv i savestan način. Neretko su i same majke, pa znaju šta je sve potrebno detetu i znaju na koji način da se postave, u skladu sa godištem deteta i njegovim afinitetima.

Dadilja vs obdanište - prednosti i mane

Mane koje dadilje imaju u čuvanju dece

Pored osobe koja čuva dete, dadilja može da bude i neko iz porodice - baka, tetka ili deka. Ipak, ukoliko u porodici nema bliskog člana kojem biste poverili takav posao, može da bude teško pronaći osobu iz okruženja u koju imate poverenja. S obzirom na to da dadilje retko imaju profesionalno obrazovanje, najčešće se oslanjaju na preporuke prethodnih porodica, kako bi opravdale svoje iskustvo.

Čuvanje dece u kuću ima svojih prednosti, ali i svojih mana. Ograničen prostor može negativno da utiče na ekspresivnost deteta i da suzi prostor za igru i interakciju. Pored toga, dete u takvim situacijama nema toliko prilike da se druži sa vršnjacima, pa je proces primarne socijalizacije uskraćen u onoj meri u kojoj dete nema preteranog kontakta sa ostalim drugarima.

Dadilje su osobe koje imaju privatnih obaveza, problema ili drugih stvari koje mogu da utiču na njihov posao. U slučaju da dadilja zatraži slobodan dan, bolovanje ili drugu vrstu odsustva, potrebno je da se brzo snađete jer će vaše dete ostati bez osobe koja je čuva.

Vaspitačica u obdaništu - čuvanje dece u vrtiću

Pored čuvanja dece kod kuće, još jedna od opcija za koju se roditelji često odlučuju je i čuvanje dece u vrtiću. Posebno u periodu kad je dete preraslo doba u kom je beba i kada roditelji ne mogu da pronađu osobu od poverenja da dete čuva kod kuće. Na taj način, državne ili privatne ustanove, odnosno vrtići, predstavljaju opciju za čuvanje dece.

Koje su prednosti obdaništa?

Kada su u pitanju prednosti obdaništa u odnosu na čuvanje dece kod kuće, jedna od stvari koja se prva nameće je ta što će u svakom trenutku boravka u vrtiću, vaspitačica da brine o vašem detetu. Sigurnosne mere vrtića, opremljenost, zdravstvena zaštita, učenje dece i sređen deo za boravak, samo su neke od prednosti obdaništa kod čuvanja dece.

U vriću se o vašoj deci brine stručno i obrazovano osoblje koje ima znanje iz oblasti pedagogije, pa roditelji ne bi trebalo da da brinu o vaspitno-obrazovnim merama koje se u vrtićima primenjuju. Kada je u pitanju obdanište prednosti koje se detetu nude uključuju i viši stepen socijalizacije, odnosno druženja sa vršnjacima i decom sličnog ili istog uzrasta.

Mane čuvanja dece u obdaništu

Kada je u pitanju čuvanje dece obdanište ima i svojih mana. Vrtići imaju ograničen broj mesta, pa tako pronalazak mesta u obdaništu roditeljima često zadaje glavobolje. Stalni kontakt sa drugom decom ima i svojih nedostataka, pa se tako javlja češća mogućnost zaraze i deca koja idu u vrtić su češće bolesna od druge dece.

Pored toga, dete može da razvije odnos sa vaspitačem koji posle godinu dana preuzima drugu grupu, pa takav rastanak može teško da padne detetu na emocionalnom planu. Svaki vrtić ima univerzalna pravila, pa tako ne može da odgovara pojedinačnom ritmu deteta, posebno kada je u pitanju spavanje ili vreme užine. Radno vreme vrtića je striktno određeno, pa roditelji dete moraju da pokupe u tačno određeno vreme, bez kašnjenja.

Bilo da se roditelji odluče za dadilju ili za obdanište, pomoć u čuvanju deteta je zadatak koji treba da se shvati maksimalno ozbiljno. I jedan i drugi pristup imaju svojih prednosti i mana, ali je činjenica da je najvažnije da odnos sa detetom bude zasnovan na poverenju i međusobnoj ljubavi. Ukoliko vam je potrebna usluga čuvanja dece ili tražite druge oglase, posetite sajt Moj Trg i posetite kupoprodajnu platformi po svačijoj meri.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija