Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Zašto bi trebalo da uložite u poljoprivredno osiguranje

Zašto bi trebalo da uložite u poljoprivredno osiguranje

Za poljoprivredu se može reći da je industrija pod vedrim nebom koja u najvećoj meri zavisi od prirodnih, vremenskih uslova. Koliko god da poljoprivredni proizvođači ulože znanja, volje i truda u bet at home proizvodnju, usled samo jednog padanja grada, poplave ili oluje mogu ostati bez očekivanih prinosa. 

To se direktno održava i na njihov profit, s obzirom na to da u takvim situacijama vrednost preostalih proizvedenih dobara teško prekriva uloženi kapital. Ovo je jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se poljoprivrednicima savetuje da ulože u poljoprivredno osiguranje i tako sebe zaštite gubitaka usled prirodnih ili drugih katastrofa koje mogu da ih zadese.

U nastavku teksta saznajte zbog čega je neophodno da poljoprivrednici ulože u poljoprivredno osiguranje, na koje načine ovaj vid zaštite može da pomogne poljoprivrednim proizvođačima, kao i koliko je osiguranje u poljoprivredi zastupljeno u našoj zemlji.

Poljoprivredno osiguranje u Srbiji - kakva je situacija

Poljoprivreda je industrijska grana od vitalnog značaja za Srbiju sa poprilično velikim učešćem u BDP-u zemlje - oko 11 odsto, kao i udelom u izvozu od više od 15 odsto. U Srbiji je prema poslednjim podacima registrovano oko 570.000 poljoprivrednih gazdinstava, a u poljoprivredi je zaposleno oko 1,3 miliona radno sposobnog stanovništva. 

Međutim, velika većina njih se osiguranja u poljoprivredi seti tek kada dođe do neke katastrofe koja im uništi useve i znatno smanji prinose. Iako iz osiguravajućih društava navode da je u poslednjih nekoliko godina nivo poljoprivrednih osiguranja skočio na oko 15% (tokom prošle decenije stopa osiguranika bila je 5-8%), to ipak nije na dovoljnom i zadovoljavajućem nivou.

Od oko 2,5 miliona hektara obradivih površina u Srbiji osigurano je tek negde oko 10 procenata, što jasno ukazuje da u našoj zemlji svest o potrebi i značaju osiguranja nije nimalo na zavidnom nivou. 

Šta ljudi najviše osiguravaju u Srbiji

Proizvođači u Srbiji, kako se navodi u podacima osiguravajućih kompanija, uglavnom osiguraju rod i finalni proizvod, a veoma retko ili uopšte ne osiguravaju biljku, odnosno kulturu i voćku, kaa ni stablo.  Ono što jeste problem u toj situaciji jeste da na našim prostorima u poljoprivredi češće stradaju voćne vrste i vinogradi, upravo u fazi rasta, dakle ne kao finalni proizvod nego u fazi vegetacije.

Od čega srpski poljoprivrednici najčešće osiguravaju 

U Ministarstvu poljoprivrede navode da, prema podacima osiguravajućih kuća, oko 90 odsto osiguranja spada u osnovna osiguranja, odnosno kod useva i plodova osiguranje od grada, požara i groma. Dopunska osiguranja uglavnom su od oluje, prolećnog mraza, poplava i gubitka kvaliteta i to najčešće kod voća i povrća.

Činjenica je da država i osiguravajuće kuće treba da rade na edukaciji stanovništva o značaju osiguranja, kako useva tako i domaćinstava. Neznanje o mogućnostima osiguranja često odvede poljoprivrednike na pogrešan put, pa ne znaju kada su osigurali rod, a kada biljku.

Zašto bi trebalo da uložite u poljoprivredno osiguranje

Šta sve podrazumeva osiguranje u poljoprivredi

Paketi za osiguranje poljoprivrednog gazdinstva pružaju zaštitu od velikog broja rizika i opasnosti kojima su biljke i životinje u jednom gazdinstvu svakodnevno izložene. Na poljoprivrednicima je da, shodno svojim potrebama, odluče šta i od kojih rizika je neophodno da zaštite svoju imovinu.

  • osiguranje imovine od požara

  • osiguranje useva i plodova

  • osiguranje životinja

  • auto kasko osiguranje vozila i radnih mašina

  • osiguranje od posledica nesrećnog slučaja – nezgode

Osiguranje imovine i gazdinstava

Osiguranje poljoprivrednih gazdinstava, placeva i njiva, predstavlja najbolju zaštitu od rizika koji u trenu mogu upropastiti višegodišnji, ako ne i višedecenijski, trud uložen u proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Rizici koji se mogu pokriti se dele na osnovne i dopunske. 

Osnovni su zaštita od požar i udara groma, eksplozije, oluje, grada, udara motornog vozila i pokretne radne mašine u osigurani objekat, pad letelice… U dopunske se ubrajaju poplave, bujice i visoke vode, izlivanje vode iz vodovodnih i kanalizacionih cevi, provalne krađe i razbojništva, lom stakla i zemljotres. 

Osiguranjem svih objekata, mehanizacije, skladišnih i prerađivačkih kapaciteta, đubriva, semena i svega bitnog u okviru jednog gazdinstva obezbeđuje se nesmetan nastavak proizvodnje i opstanak samog poljoprivrednika u poslu ukoliko se gazdinstvo nađe pod udarom osiguranih rizika.

Osiguranje useva i prinosa

Osiguranje useva i plodova obuhvata osiguranje žitarica, kao i osiguranje vinove loze i osiguranje određenih kultura povrća. Kod osiguranja useva pravilo je da se osiguraju sve površine pod istom kulturom. Gubitak prinosa i roda osigurava se od opasnosti kao što su grad, požar, udar groma ili oluja koje mogu da umanje kvalitet biljnih zasada. 

U zavisnosti od vrste proizvoda čijim se uzgojom poljoprivrednici bave, moguće je u određenom vremenskom periodu rasta i razvoja tog proizvoda isti osigurati i obezbediti se od prethodno pomenutih rizika sve do žetve/berbe, što je garancija da uložena sredstva i trud u proizvodnji neće biti uzaludni ukoliko dođe do osiguranog slučaja.

Vrednost na koju se osiguravaju usevi i plodovi obračunava se na osnovu vrednosti koju određuju očekivani prinos te kulture u kilogramima po hektaru i procenjena tržišna cena na veliko. 

Osiguranje životinja

Osiguranje životinja pruža finansijsku zaštitu od različitih rizika koji su karakteristični za sam uzgoj životinja. U smislu osiguranja, pod životinjama se podrazumevaju brojne vrste domaćih životinja (goveda, ovce, koze, svinje, konji i sl.), živina (kokoške, patke, ćurke, guske i sl.), pčele, riba u uzgajalištima, psi... 

Uslov je da su životinje zdrave i sposobne za određenu namenu i da su propisno obeležene u skladu sa važećim zakonskim propisima radi identifikacije. 

Na taj način se životinje mogu zaštititi od uginuća, prinudnog klanja ili prinudnog ubijanja usled nesrećnog slučaja ili bolesti. Takođe, mogu se osigurati i od krađa ili nestanka životinje, gubitka priplodne sposobnosti, posledice porođaja i gubitka potomstva. 

Vrednost na koju se osiguravaju životinje  je suma osiguranja koja se utvrđuje na osnovu težine životinje (žive vage) i cene po jednom kilogramu.

Svest poljoprivrednika o potrebi u važnosti koju ima poljoprivredno osiguranje u Srbiji i dalje je niska, a problem je i neinformisanost proizvođača koji često ne znaju koje osiguranje bi im bilo potrebno kako bi se zaštitili na najbolji način. 

I pored čestih vremenskih nepogoda koje zadese srpsku poljoprivredu skoro svake godine, poljoprivredni proizvođači i dalje ne preduzimaju ništa, već “gledaju u nebo” i nadaju se da nevolja neće zadesiti baš njih. 

Na poljoprivrednicima ostaje da shvate i odluče se da osiguraju svoje biljne i životinjske vrste, kako bi zaštitili sebe i svoj imetak, a na osiguravajućim kućama je da svoju ponudu prilagode njihovim potrebama.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija