Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!
Čovek drži planetu u ruci, slika na laptopu

Kako pronaći posao na internetu: oglasi, društvene mreže ili portali?

Nalaženje posla je nekada podrazumevalo isključivo tradicionalne oglase, a danas je čitav proces pojednostavljen modernom tehnologijom i naravno internetom. Na internetu se posao pronalazi kroz samo nekoliko klikova, budući da su gotovo svi oglasi dostupni na jednom mestu, a na vama je samo da istražite sve opcije koje vas zanimaju i izaberete među brojnim ponuđenim poslovima onaj koji vam odgovara. 

 

Ipak, i sam internet je širok pojam, pa ćemo se u narednim redovima pozabaviti svim kanalima komunikacije na kojima možete pronaći oglase za posao. U prvom redu su to standardni oglasi, zatim internet portali i naravno - društvene mreže. 

Oglasi za posao na internetu - gde se mogu pronaći?

Tradicionalne oglase za posao smo čitali u novinama, i iste zaokruživali, pa se na njih vraćali pozivajući naznačeni broj telefona za koju informaciju više. Internet oglasi za posao funkcionišu nešto jednostavnije - dovoljno je da posetite neki od brojnih portala koji se bave isključivo oglasima, i do svih neophodnih informacija dođete u samo nekoliko klikova. 

 

Oglasi za posao na internetu uglavnom sadrže informacije o lokaciji, sektoru i oblasti poslovanja, zatim detaljniji opis posla i preduslova koje kandidati treba da ispunjavaju. U zavisnosti od prirode posla, u okviru oglasa je istaknuta i lokacija rada, kao i kontakt telefon ili mejl adresa poslodavca kome možete da se javite. 

 

Ekvivalent nekadašnjem zaokruživanju oglasa u novinama je opcija da jednim klikom sačuvate ili “zapamtite” oglas, i da se vratite lako na njega kad god to poželite. Na razvijenim internet portalima koji su specijalizovani za oglase za posao, poslovi su raspoređeni po kategorijama prema srodnosti, pa biranjem svakog oglasa dobijate predlog sličnih poslova koji bi vas mogli zanimati na osnovu onog što ste već gledali ili birali.

Kako pronaći posao na društvenim mrežama? 

Niko ne pravi naloge na društvenim mrežama u cilju nalaženja posla, ali to svakako može biti jedan od benefita vašeg prisustva u ovim online zajednicama. 

 

U zavisnosti do toga šta ili koga pratite na Facebook-u, Instagramu i drugim društvenim mrežama, vrlo lako možete naići na zanimljivu ponudu ili oglas, a ako ste deo pravih diskusija, grupa i foruma čija tematika ima veze sa nekom grupom poslodavaca - onda su društvene mreže pravo mesto za nalaženje posla na internetu. 

 

Skrenućemo pažnju i na LinkedIn - društvenu mrežu koja je nastala upravo u cilju povezivanja poslodavaca i onih koji traže posao na internetu. LinkedIn pruža mogućnost da prikažete svoju radnu biografiju online, koja tako postaje dostupna svima koji traže ljude vašeg profila za zaposlenje. Ujedno, LinkedIn je odličan način da se povežete sa zanimljivim ljudima od kojih možete dobiti niz saveta kada je poslovni svet u pitanju. 

Novine na laptopu

Pronađite posao putem portala

Još jedan način da dođete do posla je da posećujete i redovno čitate nešto uže specijalizovane portale za one poslove koji vas zanimaju. Ukoliko sebe vidite u IT svetu, u fokusu treba da vam budu brojni portali posvećeni IT svetu, od kojih veliki broj zaista može da se pohvali visokim stepenom stručnosti i kredibiliteta. 

 

Slično je i sa svim drugim profesijama - internet je mesto na kome možete pronaći apsolutno sve što vas zanima, pa kakav god posao na internetu da tražite, sigurno postoji neka online zajednica koja je posvećena njemu srodnim temama, a koja može značajno da vam koristi. 

Pronađite posao na internetu i radite ga putem interneta

Osim što na internetu možete pronaći sjajan posao, glavna prednost koju on donosi je i mogućnost da radite od kuće, upravo putem interneta. Online poslovi su zastupljeniji nego ikad, a freelance platforme su otvorene apsolutno za sve zainteresovane, pa je posao na internetu sjajan način da zaradite novac iz sopstvene fotelje. 

 

Ovakve poslove je možda i lakše naći nego one regularne, koji podrazumevaju radno vreme od 9 do 17 časova u nekoj kancelariji, mada i za ovakve poslove treba da imate određene predispozicije. 

 

Odličan način da zaradite su, na primer, platforme na koje možete pristupiti kao copywriter, content writer, grafički dizajner, prevodilac stranih jezika, marketing menadžeri, virtuelni asistenti i slično tome. Dakle, za ovakve poslove vam trebaju veštine pisanja, prodaje, znanje stranih jezika, znanja iz oblasti dizajna, marketinga ili organizacije.

 

Ovo je odličan način da stečeno znanje i iskustvo primenite u poslovanju od kuće, gde imate mogućnost da u saradnji sa poslodavcima iz celog sveta zaradite vrlo pristojne, pa i nešto više cifre u odnosu na one koje biste mogli da očekujete na domaćem tržištu. 

 

Ako freelance ili aktivan rad od kuće postane vaše primarno zanimanje, uz dovoljno truda i posvećenosti ovo može biti vaš sasvim dovoljan izvor prihoda za lep i kvalitetan život. 

 

Nalaženje posla na internetu je mnogo lakše i praktičnije u odnosu na tradicionalne oglase za posao, a ujedno je, kao što smo i naveli, odlična prilika za rad na internetu od kuće. Svi ponekad maštamo o tome da zarađujemo iz sopstvene fotelje, pa zašto ne iskoristiti mogućnost koju nude razne internet platforme koje okupljaju freelancer-e?

Bilo da vas interesuje nalaženje posla koji ćete regularno obavljati u kompaniji ili nekom radnom prostoru poslodavca, ili vas pak zanimaju isključivo poslovi na internetu, važno je da budete svesni svih mogućnosti koje online zajednica nudi i da ih iskoristite na najbolji način u svrhu pronalaženja posla.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija