Napravite Mojtrg nalog i dobijte 5.000 dinara!

Moderne poljoprivredne mašine koje zamenjuju ljude

 

Moderne poljoprivredne mašine koje zamenjuju ljude

Obavljanje poljoprivrednih radova bi u današnje vreme bilo potpuno nezamislivo, pa čak i nemoguće, bez upotrebe moderne poljoprivredne mehanizacije. Poljoprivredna mehanizacija je zbirni naziv za sve one mašine koje obavljaju poljoprivredne poslove i time značajno olakšavaju ljudima bavljenje ovom delatnošću. 

Neke od najznačajnijih mašina koje se najčešće koriste u poljoprivredi su traktori, kombajni, plugovi, sejalice, kosilice, prskalice i druge. Pri tome je neophodno pojasniti činjenicu da čovečanstvo, pri njegovoj momentalnoj veličini, ne bi moglo da se prehrani bez ovakvih uređaja, koji su u danjašnje doba prepuni najmodernije tehnike. 

Moderne razvojne tendencije idu u pravcu stvaranja potpuno autonomnih uređaja, što znači da bi mogle da se proizvode poljoprivredne mašine koje bi bile u stanju da rade bez vozača. Već danas postoje razne poljomašine koje vozačima olakšavaju rad, kao što su na primer kombajni vođeni uz pomoć lasera ili traktori vođeni uz podršku GPS-a.

U nastavku pogledajte zbog čega je poljoprivredna mehanizacija bitna i kako se uz pomoć savremenih mašina može olakšati obavljanje poljoprivrednih poslova

Najznačanije mašine u poljoprivredi i njihova primena

Poljoprivredne mašine mogu da se podele na nekoliko grupa, u zavisnosti od namene i vrste poslova koji se njima obavljalju. Mogu biti:

  • Pogonske mašine - pomoću kojih se pokreću ili vuku druge mašine;

  • Priključne mašine - namenjene za različite poljoprivredne radove a pokreću ih pogonske mašine;

  • Kombinovane mašine - obavljaju više radnih operacija, a najčešće se pokreću na sopstveni pogon;

  • Specijalne mašine - koriste se za specijalne namene. 

Pogonske poljoprivredne mašine

Kao što im i samo ime kaže pogonske mašine su one koje služe za pogon i vuču drugih mašina koje su značajne za obavljanje određenih poslova u poljoprivredi. Najznačajnija pogonsko-vučna mašina je traktor, a tu je i freza ili motokultivator, koja obavlja sličan posao, samo u nešto manjem obimu.

Traktori za poljoprivrednike

Traktor je osnovna pogonska mašina u poljoprivredi, koja služi za vuču priključnih mašina i uređaja. Koristi se u svim fazama poljoprivredne proizvodnje i ima veliku snagu i učinak, te je jedna od najznačajnijih mašina svih onih koji se bave poljoprivrednom delatnošću. 

Traktore možemo podeliti na jednoosovinske (motokultivatore) i dvoosovinske točkaše (guseničari). Mogu imati četvorotaktni ili dvotaktni benzinski ili dizel motor, koji ima od jednog do četiri cilindara. Savremeni traktori opremljeni su kabinama sa klimom, automatskim i satelitskim navođenjem itd.

Freza ili motokultivator

Motokultivator ili freza je pogonska mašina koja je namenjena za obradu manjih površina i koja pokreće priključne mašine manje snage. Koristi se za dopunsku obradu zemljišta. Ove mašine su takođe masivne i snažne konstrukcije, tako da je moguće koristiti ih na svim tipovima zemlje i u najtežim radnim uslovima.

Priključne poljoprivredne mašine

Priključne mašine su namenjene za određene poslove u poljoprivrednoj proizvodnji, a pokreću ih radne odnosno pogonske mašine. Najčešće se koriste plugovi, tanjirače, drljače, sejalice i druge korisne mašine bez kojih proces proizvodnje u poljoprivredi ne bi mogao da se obavi na adekvatan način.

Plugovi za obradu zemlje

Plugovi su namenjeni za oranje zemljišta, koje može biti plitko i duboko. Osnovni deo pluga je raonik koji zaseca zemlju, horizontalno i vertikalno, a zatim je prevrće u brazdu. Đubrivo koje je pre oranja raspoređeno po zemljištu na taj način dospeva u niže slojeve zemlje, razgrađuje se u obezbeđuje bolji prinos. Plugovi mogu biti jednobrazdni i višebrazdni.

Tanjirače 

Tanjirače služe za usitnjavanje zemljišta nakon oranja. Zemlja posle oranja ostaje gruba i seme koje bi se zasejalo u takvu zemlju palo bi na veću dubinu i ne bi moglo da iznikne. Posle oranja zemlja se tanjira, tako što čelični tanjiri, koji mogu biti glatki ili rebrasti, prodru u dubinu zemlje, drobe je i melju. Najčešće se koriste za pripremu zemljišta za setvu i međurednu obradu po voćnjacima.

Drljače 

Drljače su posebna mehanizacija izrađene od čelične rešetke na koju su pričvršćeni zupci. Koristi se za površinsku obradu zemljišta, zatrpavanje semena ili mineralnog đubriva posle setve i slično.

Sejalice 

Sejalice su namenjene da se seme određene kulture pravilno rasporedi u redove i na određenu dubinu. Seme mora biti dobre klijavosti, sortirano i dezinfikovano protiv biljnih bolesti. Sejalice mogu biti specijalizovane (za određenu kulturu) i univerzalne (za više kultura). 

Ako sejalica osim uređaja za setvu ima i uređaj za rasturanje veštačkog đubriva i zaštitnih sredstava onda se naziva kombinovana sejalica. Ovakve sejalice ne mogu se koristiti u organskoj poljoprivredi, gde je zabranjena upotreba bilo kakvih veštačkih materija. 

Rasturači đubriva

Rasturači đubriva su mašine koje imaju zadatak da ravnomerno rasporede đubre po zemljištu. Đubrenjem se nadoknađuju utrošene hranljive materije, ali i poboljšava fizički, hemijski i biološki sastav zemljišta. Đubriva se dele na stajska i mineralna (veštačka). 

Prema agregatnom stanju dele se na čvrsta, tečna i gasovita. Rasturači su prilagođeni vrsti i agregatnom stanju đubriva. Mineralna đubriva se mogu rasturati specijalnim mašinama i specijalnim avionima koji su opremljeni rezervoarima i sistemima za rasturanje.

Mašine za zaštitu bilja

Mašine i sredstva za zaštitu bilja se koriste u borbi protiv biljnih bolesti, insekata, korova i štetočina. Sredstva za zaštitu mogu biti: u čvrstom (prašak ili granula), tečnom i gasovitim agregatnom stanju. Mašine kojima se ova sredstva nanose prilagođena su vrsti zaštitnog sredstva. To su: prskalice, zamagljivači, orosivači, zaprašivači i drugi.

Mašine za ubiranje plodova

Mašine za ubiranje plodova imalu zadatak da bez većih oštećenja i rastura prikupe plodove za koje su namenjene. To su kosačice, prevrtači i skupljači sena, berači kukuruza, vadilice za krompir, repu, šargarepu,. berači malina, šljiva itd.

Moderne poljoprivredne mašine koje zamenjuju ljude

Kombinovane poljoprivredne mašine

Kombinovane mašine svoj naziv duguju činjenici da se zahvaljujući njima može obaviti više vrsta poljoprivrednih radova istovremeno. Najkorisnija mašina tog tipa jeste kombajn, a postoji nekoliko varijacija ove poljoprivredne mašine u zavisnosti od toga za koji tip poljoprivredne kulture se koristi. 

Kombajn za obradu žitarica

Kombajn za pšenicu/raž/ovas/ječam istovremeno žanje (kosi) stabljike, odvaja zrno od slame i pleve pomoću sita i jakih vazdušnih struja koje izaziva ventilator. Odvojena zrna se pomoću posebnog sistema odmah ubacuju u džakove ili u sopstveni koš iz koga se, pomoću cevi, ubacuju u prikolicu traktora, koji se kreće paralelno sa kombajnom. Kombajni istovremeno pakuju i vezuju (baliraju) slamu.

Kombajn za kukuruz

Kombajn za kukuruz istovremeno može da seče šašu, odvaja u čisti klip, kruni kukuruz, džakira ga, sipa u sopstveni koš ili ga ubacuje u prikolicu traktora, koji se kreće paralelno sa kombajnom.

Specijalne poljoprivredne mašine

Specijalne mašine i uređaji za poljoprivredu namenjeni su posebnim poslovima i zadacima u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji. To su uglavnom transporteri (elevatori) za podizanje kukuruza, mašine za kalemljenje, mlinovi za stočnu hranu, transportna sredstva za prevoz, inkubatori za piliće, muzilice za krave, sistemi za navodnjavanje i mnoge druge korisne mašine i uređaji.

Mašine za poljoprivredu i njihov značaj

Značaj koji mašine u poljoprivredi imaju se pre svega ogleda u tome da celokupno čovečanstvo, u broju u kojem danas postoji, ne bi bilo moguće da se prehrani bez upotrebe ovih savremenih mašina

Mašine za poljoprivredu se izrađuju upravo prema zahtevima samih poljoprivrednika i proizvodnje, a uz pomoć najsavremenijih tehnologija i vrhunskih stručnjaka.

Moderne poljoprivredne mašine se dodatno opremaju, kako bi imale dug vek trajanja i bile zaštićene od korozije i habanja tokom obavljanja zahtevnih poljoprivrednih radova. To se postiže, između ostalog, plastificiranjem, što znači da se po spoljašnjosti mašina posipa prah boja. 

Zahvaljujući svemu tome, poljomehanizacija može dugi niz godina da koristi poljoprivrednicima.

Usavršavanje poljoprivrednih mašina je neprekidan i neophodan proces, zahvaljujući kojem se stalno dobijaju novi proizvodi i razne inovacije u poljoprivredi, a sve uz primenu nasavremenijih tehnologija. 

Razvoj poljoprivrede se odvija veoma brzim korakom, a sve inovacije možete, između ostalog, ispratiti i putem platforme Moj Trg, gde možete pronaći širok spektar oglasa bilo da je u pitanju poljoprivreda ili neka druga delatnost. 

Inovacije u poljoprivredi za glavni i osnovni cilj imaju postizanje najbolje moguće mehanizacije uz pomoć koje se dostižu najviši rezultati u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ka vrhu

Naš sajt koristi kolačiće. Klikom na "Slažem se" ili nastavkom korišćenja sajta slažete se za upotrebom kolačića. Ukoliko se ne slažete, možete promeniti podešavanja u vašem pretraživaču.

Više informacija